Leuke spaaractie bij Dassault Aviation

F-HSRI Dassault Falcon 8X wordt de A-0808 voor de TNI-AU

Lelystad Airport, 30 november 2022 – Velen kijken wekelijks uit naar de nieuwe aanbiedingen in de supermarkt. Welke producten komen er in de bonus en zijn er ook nog leuke spaaracties? Zegeltjes plakken voor pannen, handdoeken of leuke uitjes, het kan allemaal! Bij Dassault Aviation in Frankrijk heeft men kennelijk ook eens nagedacht over een leuke klantactie. Deze aanbieding is alleen niet huis-aan-huis verspreid, maar onder een select deel van de clientèle. Het fijne weten we er dan ook niet van, maar we vermoeden dat de actie er zo uit heeft gezien:

Griekenland

Kennelijk is deze aanbieding in elk geval destijds op de deurmat gevallen bij de Grieken en de Indonesiërs. Griekenland bestelde meteen in januari 2021 het aantal van 18 Rafales. Dat leverde hen 3 volle spaarkaarten op, goed voor een Dassault Falcon 7X.

(F-HHED) Dassault Falcon 7X in wording tot 273 voor de Griekse luchtmacht (Lelystad, 24 september 2021)

Dat toestel, de F-HHED (c/n 273), werd in september 2021 bij de vliegtuigspuiterij van Satys op Lelystad Airport in de kleuren van de Griekse luchtmacht gespoten. Inmiddels is deze Falcon 7X als 273 in dienst genomen.

De F-HHED / 273 in zijn Griekse kleuren, klaar voor vertrek op 18 oktober 2021 (Foto: Richard Poeser)

Ondertussen heeft Griekenland nog eens zes Rafales bijbesteld. Je zou zeggen, weer een volle spaarkaart! Of dat nog een voordeel heeft opgeleverd weten we niet. Misschien een volle tank bij aflevering…

Voorbeeld van de sierlijke Dassault Rafale M (Leeuwarden, 29 maart 2022)

Indonesië

In februari 2022 bestelde de Tentara Nasional Indonesia Angkatan Udara (TNI-AU), ofwel Indonesische luchtmacht, 42 Rafales bij Dassault Aviation. Dat leverde hen (naar ons idee) 7 volle spaarkaarten op. De zegeltjes werden geplakt en de spaarkaarten werden snel ingeleverd. Dat resulteerde op 2 oktober 2022 in de komst van de F-HJCP (c/n 261) naar Satys op Lelystad Airport.

De F-HJCP Dassault Falcon 7X verdwijnt in de spuithal om er als A-0707 weer uit te komen (Lelystad, 30 september 2022)

Satys voorzag dit toestel van een grijs kleurenschema met een rood/witte lijn. Met de Indonesische roundel op de romp en de nog afgeplakte registratie A-0707 vertrok deze kist 4 november 2022 weer naar Le Bourget om verder gereed gemaakt te worden voor aflevering naar Indonesië.

De F-HJCP in de kleuren van de TNI-AU bij vertrek van Lelystad op 4 november 32022 (Foto: Cees Romeijn)

Gelijk met het vertrek van de F-HJCP arriveerde ook de F-HSRI (c/n 427) bij de spuithal van Satys. Dit was de één meter langere Falcon 8X uit de spaaractie. Ook deze kist is ondertussen in het grijze Indonesische kleurenschema gespoten.

De F-HSRI Dassault Falcon 7X bij aankomst op Lelystad Airport op 4 november 2022 (Foto: Richard Poeser)
ex VP-CHY
De F-HSRI Dassault Falcon 8X vloog tot voorkort in China met de registratie VP-CHY. We hebben al eens een keer aandacht aan dit toestel geschonken nadat we de Falcon in de landing van Bern in Zwitserland zagen. Bekijk dat artikel maar eens voor meer achtergrondinformatie over dit toestel.

VP-CHY Dassault Falcon 8X (Bern, 15 februari 2020)

Vandaag kwam de F-HSRI even naar buiten, voor het eerst in de nieuwe Indonesische kleuren. Na een paar weken van stilstand voerden technici van Dassault diverse checks uit, zodat de kist gereed is voor zijn aanstaande vertrek vanaf Lelystad airport.

F-HSRI Dassault Falcon 8X
In de cockpit van de F-HSRI Dassault Falcon 8X worden diverse checks uitgevoerd

Tijdens het proefdraaien was te zien dat ook hier de toekomstige registratie en de Indonesische vlag in de staart nog afgeplakt waren. Deze Falcon 8X gaat de A-0808 worden.

Als je goed kijkt is onder de sticker ‘A-0808’ te lezen
De Indonesische vlag in de staart is nog afgeplakt

Bij deze tweede Indonesische Falcon viel ons nog een klein detailverschilletje op; de vijfhoekige Indonesische roundel is bij de toekomstige A-0808 wit in het midden. Bij de A-0707 was dit destijds grijs gelaten.

De Indonesische roundel was bij de F-HJCP / A-0707 niet ingekleurd (Foto: Cees Romeijn)
De roundel bij de F-HSRI / A-0808 is in het midden wit

Na het proefdraaien verdween de Falcon 8X nog weer even naar binnen bij Satys. Bij goed weer zal het toestel 1 december 2022 naar Le Bourget vertrekken voor verdere werkzaamheden. Daarna kan ook deze tweedehands bizjet een nieuwe gebruiker tegemoet zien.

F-HSRI Dassault Falcon 8X

Duim

Het verhaal over de spaaractie is natuurlijk uit de grote duim gezogen. Feit is wel dat Griekenland en Indonesië goed geshopt hebben in de winkel van Dassault Aviation. Bij Satys spint men er in elk geval garen bij. Het heeft hen een paar mooie klussen opgeleverd! En het heeft er voor gezorgd dat wij onze fantasie weer eens even de vrije loop konden laten gaan! 😉

F-HSRI Dassault Falcon 8X is klaar voor vertrek

Met dank aan Cees Romeijn en Richard Poeser voor hun bijdrage aan dit artikel.

Geef een reactie