OE-FCI Cessna 340A, Oostenrijkse surveykist op Lelystad Airport

OE-FCI Cessna 340A

Lelystad Airport, 12 december 2022 – Vanuit Vöslau (LOAV) kwam de OE-FCI op bezoek bij de vliegtuigspuiterij van Satys op Lelystad Airport. Als deze kist voor een nieuwe verflaag komt moet er nog even geduld beoefend worden, de “operatiekamer” is al bezet na de komst van de OE-LUA Bombardier CL-600-2B16 Challenger 650 op 5 december 2022. Dat toestel was vandaag nog niet klaar voor vertrek. De OE-FCI had al een tijdje niet meer gevlogen, zover we kunnen nagaan was de vorige vlucht op 19 oktober 2022.

De gevlogen route van de OE-FCI van Vöslau naar Lelystad, bij Keulen rechtsaf

Deze Cessna twin is in een mooi authentiek kleurenschema gestoken. We schatten in dat dit het zelfs eerste kleurenschema is. Na 43 jaar ziet het toestel er wel een beetje doorleefd uit. Een nieuw likje verf zou geen kwaad kunnen. Op de neus en op de motorgondels is wel wat “wear & tear” terug te vinden.

De neus is wel een beetje geschonden
De motorgondel van de OE-FCI Cessna 340A heeft flinke kale plekken

De OE-FCI is een Cessna 340A en is gebouwd in 1979. Het constructienummer is 340A0690. Op 25 mei 1979 vertrok het toestel uit de fabriek als N6347X. Net als zovele andere Cessna’s werd ook dit toestel indertijd verhandeld via Cessna Aircraft Co. op Brussel. Op 22 juni werd het toestel uitgeschreven naar Oostenrijk.

OE-FCI Cessna 340A

Cessna 340/340A

Van de Cessna 340(A) zijn er 1.298 gebouwd. Het toestel heeft een drukcabine en biedt plaats in de cabine aan zes passagiers. Een versie zonder drukcabine werd als Cessna 335 verkocht (65 exemplaren.).

OE-FCI Cessna 340A

De Cessna 340A heeft twee 315 pk (231 kW) Continental motoren (ten opzichte van 285 pk / 209 kW bij de Cessna 340). Verder is bij de 340A de airconditioning verbeterd.

OE-FCI Cessna 340A

Meixner Vermessung

Het Oostenrijkse bedrijf Meixner Vermessung ZT GmbH vliegt sinds april 2020 met de OE-FCI. Daarvoor deed het toestel dienst bij Charterflug Fruehwald. Het familiebedrijf Meixner Vermessung kennen we van hun andere vliegtuig, de OE-FME. Die Rockwell 690A Turbo Commander is namelijk regelmatig te zien voor onderhoud bij Hangar One op Teuge. Op 12 februari 2022 hebben we als eens een artikeltje gewijd aan de OE-FME.

De OE-FME Rockwell 690A Turbo Commander maakt ook deel uit van de vloot van Meixner Vermessung

We hebben het niet gecheckt, maar we weten bijna zeker dat er een fotoluik onder de romp van het toestel zit. Wat we wel zagen was een glimmende pijp die vanuit de neus buitenom loopt. In de neus zit een extra kachel met een aparte motor om de cabine behaaglijk te houden tijdens het langdurig “baantjes trekken” op een surveyvlucht. Door de speciale uitlaat wordt de warme lucht die uit de uitlaat komt boven over de vleugel geleid. Hierdoor wordt het camerabeeld onder de vleugel niet beïnvloed door de warme luchtstroming.

De speciale uitlaat op de OE-FCI Cessna 340A is van de extra verwarming in de neus

We gaan vast zien wat er de met het toestel gaat gebeuren. Wachten op zijn beurt voor een nieuw uiterlijk of misschien toch alleen maar even op bezoek.

Geef een reactie