Het is cru, G-CIRU exit door Brexit

PH-CRU Cirrus SR20X

Lelystad Airport, 13 december 2022 – Eigenlijk heeft het nog lang geduurd, maar als één van de laatste Brits geregistreerde sportvliegtuigen op Lelystad Airport is ook de G-CIRU overgeschreven naar het luchtvaartuigregister van Nederland. Deze Cirrus SR20X vloog al elf jaar en één week als G-CIRU voor Cirrent uit Zwaag. Tussen 5 oktober 2011 en 12 oktober 2022 stond het toestel met het Britse kenmerk op naam van deze eigenaar. Daarvoor kende het toestel nog twee eerdere Britse eigenaren. De G-CIRU werd op 6 juli 2009 in Groot-Brittannië ingeschreven.

Van 6 juli 2009 tot en met 12 oktober 2022 was dit de G-CIRU (Lelystad, 8 november 2019)

Voor het Britse tijdperk vloog het toestel als M-CIRU rond en deze kist heeft vanuit de fabriek nog de registratie N164CS gedragen. Die eerste twee registratie stonden er maar heel kort op. Op 5 juni 2009 rolde het toestel als N164CS en met c/n 2023 de fabriek uit. Op 31 juni 2009 werd het toestel even overgeschreven naar het eiland Man als M-CIRU om op 6 juli 2009 alweer G-CIRU te worden.

PH-CRU Cirrus SR20X

Brexit

Na de Brexit, die realiteit werd op 31 januari 2020, is Groot-Brittannië geen EASA land meer. Dat betekent dat er geen gelijke regels meer zijn ten aanzien van onderhoud, typecertificaten e.d. van luchtvaartuigen. Het is daarmee, na een overgangsperiode, lastig geworden om buiten de UK een Brits toestel in eigendom te hebben. Vandaar dat de G-CIRU op 21 oktober 2022 omgeregistreerd werd naar PH-CRU. De eigenaar bleef onveranderd.

PH-CRU Cirrus SR20X

Grand Cru

Het toestel heeft sindsdien al een aantal keer met zijn nieuwe identiteit gevlogen. Tot vandaag hadden we de kist nog niet met zijn nieuwe kenmerk gezien. De overgang vanwege de Brexit is dan misschien wat cru, de nieuwe registratie is “Grand Cru”! Dat komt vooral omdat er mooie sierlijke letters voor zijn gebruikt met een keurig schaduwrandje. Daar houden we wel van! Beter dan de standaard “rechttoe-rechtaan” plakletters.

De registratie van de PH-CRU Cirrus SR20X is met mooie letters uitgevoerd

Next Brexit exit

Zoals de G-CIRU / PH-CRU zijn er nog meer op Lelystad Airport. Recent werd de G-VAAC omgeregistreerd naar PH-GTT en wordt de G-SKYV straks PH-PEK.

PH-CRU Cirrus SR20X

Geef een reactie