Status update restauratie PH-SII Fokker S.11.1 Instructor

OO-LMC Fokker S.11.1 Instructor

Lelystad Airport, 12 december 2022 – Een half jaar geleden waren we voor het laatst wezen kijken bij de restauratie van de voormalige Koninklijke Luchtmacht Fokker S.11.1 Instructor die destijds vloog met de registratie E-25 (c/n 6216). Dit toestel verbleef de afgelopen jaren in België als OO-LMC en zal in Nederland met de toepasselijke registratie PH-SII ingeschreven worden. Meer over dat bezoek in juni 2022 is terug te lezen in het artikel ‘Fokker S.11 OO-LMC keert terug naar Nederland als PH-SII’.

De OO-LMC Fokker S.11.1 Instructor zoals deze begin jaren tachtig vloog (Schaffen Diest)

Inmiddels hebben de restaurateurs op Lelystad Airport niet stilgezeten. Het vleugeldeel is inmiddels helemaal kaal en klaar voor transport naar de spuiterij. Om transport te vergemakkelijken is een speciale bok gemaakt waar de vleugel op zijn kant in vervoerd kan worden.

De vleugel staat in een bok en kan gespoten worden

Ook aan de romp is gewerkt. De cockpitkap is teruggeplaatst en is zo goed als gereed om vastgemaakt te worden. De cockpitramen zijn allemaal nog heel en bewaard. Deze zien er op zich nog redelijk goed uit, maar worden eerdaags schoongemaakt en gepolijst.

De cockpitkap zit er weer op en kan vastgezet worden
De ruiten van de cockpitkap worden nog gepolijst

Bij de staart zijn de eerste katrollen weer geplaatst die nodig zijn voor de besturing. Alles wordt met de grootst mogelijke zorg gerestaureerd. En de onderdelen worden op de originele wijze gereconstrueerd. Dat levert soms een zoektocht op naar de juiste boutjes, schroeven, lagers en dergelijke. Maar tot nu toe zijn alle puzzelstukjes gevonden.

De eerste katrol is alweer in het staartstuk gemonteerd
Kleine onderdelen van de Fokker kunnen ter plekke gespoten worden

Wat ook binnenkort teruggeplaatst gaat worden is frame waarop het motorblok wordt gemonteerd. Dit frame is geheel gecontroleerd, gezandstraald en in exact de juiste kleur gespoten. Kleine onderdelen kunnen overigens zelfs ter plekke gespoten worden.

De gereviseerde motorsteun van de OO-LMC Fokker S.11.1 Instructor is in de juiste kleur gespoten

Geen Texel Airshow 2023

Met het restaureren van historisch vliegtuigen moet je geen haast hebben. Vaak duurt het proces langer dan vooraf gedacht. Toch is het goed om een stip op de horizon te hebben. Het doel wat de restaurateurs voor ogen hadden was de deelname aan de Leaseweb Texel Airshow die op 12 augustus 2023 gepland stond. Helaas is inmiddels bekend gemaakt dat deze air show geen doorgang vindt. Laten we hopen dat de restaurateurs een ander moment in augustus 2023 in de agenda weten te prikken om naar toe te werken om de PH-SII vliegend te hebben.

OO-LMC Fokker S.11.1 Instructor
OO-LMC Fokker S.11.1 Instructor

Geef een reactie