Vliegende kogelvis met rugstofzuiger

PH-APL Cirrus SF50 Vision Jet G2

Lelystad Airport, 21 december 2022 – Vanuit Turijn (LIMF), ofwel Aeroporto di Torino (dat klinkt in het Italiaans veel mooier) verblijdde de PH-APL Lelystad Airport met een bezoekje. Al vroeg in de ochtend was de PH-APL op Bologna (LIPE) gestart en naar Turijn gevlogen. Vanaf daar werd koers gezet naar Lelystad Airport waar de mist net op tijd opgetrokken was. Tegen 15:00u werd de thuisreis weer aanvaard. Via Turijn weer terug naar Bologna.

De route van de PH-APL van Turijn naar Lelystad

Recent

De PH-APL is een nog vrij recent ingeschreven (29 juni 2022) Cirrus SF50 Vision Jet G2. Dit toestel heeft 2019 als bouwjaar en vloog voorheen als N965AP rond. Het constructienummer is 0111. Vanaf nummer 0094 is Cirrus begonnen met de tweede generatie SF50’s, aangeduid met de toevoeging “G2”. Inmiddels is daar alweer een verbeterde variant van leverbaar, de “G2+”.

PH-APL Cirrus SF50 Vision Jet G2
PH-APL is een Cirrus SF50 Vision Jet van de tweede generatie (G2)

Verbeteringen op de G2 uitvoering zijn een iets hoger startgewicht, hogere snelheid, een vergroting van het bereik, een autothrottle en updates aan het instrumentarium en interieur.

PH-APL Cirrus SF50 Vision Jet G2 ‘on short final’
eerste PH-APL
De registratie PH-APL werd tussen 18 januari 1988 en 12 oktober 1994 ook gebruikt op een Colt 90A (c/n 1137) heteluchtballon. Deze voer met reclame van Apple computers op de enveloppe. Naderhand is deze ballon D-OHYP en LY-ODG geworden.

CAPS

Hoewel dit een fors zevenpersoons toestel is, beschikt ook dit model (net als de Cirrus SR20/SR22) over het Cirrus Airframe Parachute System® (CAPS®) systeem. Als het toestel onbestuurbaar is geworden kan deze parachute geactiveerd worden en kan het verticaal landen. Inmiddels hebben twee SF50’s, bungelend aan een parachute, een dergelijke noodlanding gemaakt. Beide keren hebben de inzittenden het er levend van afgebracht.

PH-APL Cirrus SF50 Vision Jet G2
PH-APL Cirrus SF50 Vision Jet G2

Vision Jet S.R.L.

Direct na aflevering op 28 mei 2019 ging deze SF50 Vision Jet vliegen voor het Italiaanse Vision Jet S.R.L. gevestigd op het veldje Aviosuperficie di Ozzano (LIKO) vlakbij Bologna. Dit bedrijf staat te boek als een chartermaatschappij. Ook nu het toestel sinds juni 2022 met een PH-registratie vliegt is Vison Jet S.R.L. de houder van het toestel. De leasemaatschappij Credit AgricoleLeasing Italia S.R.L. is de formele eigenaar van deze kleine jet. Wie uiteindelijk de leasepenningen betaalt kunnen we uiteraard niet nagaan. Omdat dit een Nederlands geregistreerd toestel is met een buitenlandse houder treedt de Cirrus importeur General Enterprise op Groningen Airport Eelde op als Nederlandse vertegenwoordiger van deze Cirrus.

PH-APL Cirrus SF50 Vision Jet G2
PH-APL Cirrus SF50 Vision Jet G2

Drie stuks

Op dit moment staan er drie Cirrus Vision Jets in Nederland ingeschreven. Dit zijn, naast de PH-APL, de PH-JEN (c/n 0136 en ex N5062) en de PH-WKM (c/n 0071 en ex N933HP). Al deze Nederlandse Vision Jets opereren vanuit het buitenland. De PH-APL vanuit Bologna, de PH-JEN vanuit Barcelona en de nog kersverse PH-WKM lijkt Poznan in Polen als thuisbasis te hebben. Op Schiphol-Oost verblijft nog een Amerikaans geregistreerd exemplaar, de N29DE (c/n 0085). Uiteraard is de SF50 een regelmatige verschijning op Groningen Airport Eelde. Daar bezoeken diverse van deze toestellen de Europese dealer voor onderhoud.

De N5062 Cirrus SF50 Vision Jet G2 vliegt nu als PH-JEN (Eelde, 11 septeber 2020)
De N29DE Cirrus SF50 Vision Jet staat op Schiphol-Oost

De productie van de Vision Jet is goed op stoom tegenwoordig. Nadat Cirrus in oktober 2016 het Amerikaanse FAA typecertificaat voor dit model ontving zijn er inmiddels meer dan 440 exemplaren gebouwd. Verreweg het overgrote deel daarvan vliegt in de Verenigde Staten rond.

PH-APL Cirrus SF50 Vision Jet G2

Kogelvis

Met zijn bolle, op een kogelvis lijkende, uiterlijk en zijn V-staart blijft de Vison Jet op ieder vliegveld de nodige aandacht trekken. De motor, die als een soort rugstofzuiger op de romp zit, draagt daar ontegenzeggelijk ook aan bij.
De Nederlands geregistreerde exemplaren zijn nog maar mondjesmaat in ons land te zien geweest. Vandaar dan ook dat het bezoek aan Lelystad Airport van deze eenmotorige kleine bizjet zeer welkom was!

Een gedachte over “Vliegende kogelvis met rugstofzuiger

Geef een reactie