AirOnline.nl *** JAAROVERZICHT 2022 ***

Close formation van twee Beech 18’s tijdens de EAA AirVentrue op Oshkosh, juli 2022

Almere, 31 december 2022 – Weer een jaar voorbij! Tijd om terug te blikken dan vol gas vooruit het nieuwe jaar in!

Bewogen jaar

Het jaar 2022 mag wereldwijd als een bewogen jaar worden bestempeld. De coronamaatregelen liepen in dit jaar dan wel op zijn einde, maar de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne startte in februari en woedt nog altijd in alle hevigheid door. Dit heeft een dramatisch effect op de burgers van Oekraïne, maar ook op de rest van Europa en zelfs de wereld. Er zijn meer spanningen voelbaar om ons heen dan ooit. Korte lontjes en onverdraagzaamheid als gevolg zijn zichtbaar, vooral op social media tot uiting komend. Om somber van te worden allemaal.

Archieffoto van de UR-82060 Antonov An-225 Mriya, het grootste vliegtuig ter wereld dat helaas vernietigd is in de oorlog in Oekraïne (Lelystad, 6 juli 2008)

Een klein beetje tegenwicht proberen we te geven met luchtige verstrooiing door onze artikeltjes en foto’s over de luchtvaart. Niet dat we de wereldproblematiek hiermee pretenderen op te lossen of naar de achtergrond willen doen verschuiven, maar het biedt een beetje afleiding. Al was het alleen maar voor onszelf vanwege het maken van de items.

Zoals gebruikelijk doen we ook nu op Oudejaarsdag een poging om een terugblik op het wel en wee van AirOnline.nl te geven. Dit afgesloten met een serie van de vijftien topfoto’s die we dit jaar konden maken. En dat hadden er net zo goed 30, 150 of 1.500 kunnen zijn. Het was weer lastig kiezen.

Cijfertjes

Eerst maar eens de statistici onder jullie het gebruikelijke voer te geven. Ook dit jaar is het ons weer gelukt om meer bezoekers naar de site te trekken. We hebben de bezoekersinflatie op 4% weten te brengen 😉 . En dat terwijl we dit jaar minder artikelen hebben kunnen posten. Dit jaar 255 tegen 296 in 2021. De reden is simpel te verklaren; tijdgebrek. Maar toch nog altijd een gemiddeld van rond de vijf artikelen per week.

Aantallen bezoekers van AirOnline.nl over de jaren heen

Het best gelezen artikel is, net als vorig jaar, het item over het privévliegtuig van Max Verstappen. De Formule1 wereldkampioen staat breed in de belangstelling. Dit jaar is dit item op onze website meer dan 10.000 keer aangeklikt.

Nieuws over de PH-DTF Dassault Falcon 900EX van Max Verstappen wordt verslonden op AirOnline.nl (Schiphol, 2 september 2022)

Ook het item over de Aero L-39 Albatros van Skyline Aviation wordt veel gelezen (4.500 keer). Opvallend is ook als de F-PDHZ Verhees Delta D-2 boven ons land gesignaleerd wordt. Dit bijzondere driehoekige zelfbouwtoestel zorgde het afgelopen jaar voor meer dan 3.300 extra bezoekers.

De F-PDHZ Verhees Delta D-2 wordt regelmatig voor een soort UFO aangezien (Leopoldsburg, 2 juli 2022)

Op Facebook is het aantal volgers gestegen naar boven de 1.000 personen. Naast de vaste abonnees op de mailberichten bij nieuwe artikelen is dit een groep die voor een groot bereik van website zorgt.

Reizen

In 2022 hebben we aantal prachtige reizen mogen maken, die een enorme hoeveelheid aan beeldmateriaal hebben opgeleverd. Het reisseizoen begon in juli met een trip naar de Verenigde Staten. Doel was de EAA AirVenture op Oshkosh, ’s werelds grootste luchtvaarthappening. Na 2011, 2013, 2015 en 2017 de vijfde keer dat we hier waren. Een ware snoepwinkel voor ons!

AirVenture = snoepwinkel!

Na de nodige hordes tijdens het reizen genomen te hebben (onder andere op Schiphol was het in de tijd een beste puinbak), hebben we slechts een paar dagen als team (Sabina en ik) kunnen rondlopen op Oshkosh. Daarna sloeg bij ons corona toe. Eerst bij Sabina en na een aantal dagen kreeg het coronavirus ook mij te pakken. Gevolg was dat onze reis verlengd moest worden omdat we vijf dagen in quarantaine moesten en in totaal we tien dagen niet mochten reizen. De glans was daardoor helaas wel van deze reis af. Maar we hebben toch de highlights van de AirVenture vast kunnen leggen.

Mooie formaties tijdens de EAA AirVenture zoals deze F-86 Sabre en MiG 17

In september stond – voor het eerst sinds december 2019 – een reis met 4Aviation op de planning. Naar Zuid-Afrika ditmaal. Hier werd de Africa Aerospace and Defence (AAD) beurs gehouden. Een evenement met vooral militaire inbreng, maar ook met diverse civiele exposanten. Een leuke combi voor ons daardoor. Daarnaast konden we nog een aantal museumtoestellen en stored staande kisten bezoeken.

Drie klassieke helikopters van de SAAF Historic Flight

Onze derde trip ging naar Zwitserland. Bijna ieder jaar zijn we hier wel een keer te vinden. Dit jaar was echter wel speciaal, we waren door de Zwitserse luchtmacht uitgenodigd om met een Super Puma helikopter vanaf de vliegbasis Meiringen naar de Axalp gevlogen te worden. Hier konden we het jaarlijkse Fliegerschiessen bijwonen, een vliegshow hoog in de bergen waarbij met F/A-18’s met live munitie wordt geschoten. Een spectaculair evenement!

Een F/A-18C Hornet van de Swiss Air Force schiet met zijn boordkanon (Axalp, 91 oktober 2022)
Highspeed pass van een F/A-18C Hornet (Axalp, 19 oktober 2022)

Naast deze grotere trips zijn we natuurlijk nog diverse keren op nabijgelegen vliegvelden geweest in Duitsland, België en vooral Nederland. “Hometown” Lelystad Airport spande daarin qua aantallen de kroon, dat zal de geregelde lezer van AirOnline.nl niet verbazen. Tot leukste bezoeker dit jaar van Lelystad Airport kronen we een Israëlische Cirrus SR22.

De 4X-CWO Cirrus SR22 G2 wordt door ons uitgeroepen als de leukste bezoeker op Lelystad Airport in 2022 (21 juni 2022)

Dank

Tot slot dank aan allen die direct of indirect bijdragen aan AirOnline.nl. Soms door het leveren van informatie of fotomateriaal, soms door het doorgeven van correcties of aanvullingen. Dat hebben we ook dit jaar weer zeer gewaardeerd. De items op AirOnline.nl worden er alleen maar beter door. Ook de personen op de diverse vliegvelden die ons telkens warm onthalen verdienen hier genoemd te worden. Jullie verzorgen in veel gevallen de inspiratiebron voor weer nieuwe artikeltjes; zeer veel dank!

15 Foto’s

Nu is het tijd voor de top vijftien. Geniet er van! We verwelkomen jullie allen graag weer in het nieuwe jaar. Dan maken we d’r weer wat moois van!

165812 en 165828 Grumman E-2C Hawkeye – US Navy (Oshkosh, 29 juli 2022)
PH-IBM Extra NG (Lelystad, 5 februari 2022)
64-13270 / BB Northrop T-38A Talon (Oshkosh, 26 juli 2022)
169034 en 169162 Lockheed Martin F-35C Lightning II – US Navy (Oshkosh, 28 juli 2022)
ZU-ZRV Vans RV-7 en ZU-NDH Vans RV-8 (Waterkloof, 24 september 2022)
N217SH / 1611 PZL-Mielec Lim-5 (MiG-17F) (Oshkosh, 28 juli 2022)
N137EM en N138EM Aero L-39C Albatros (Oshkosh, 30 juli 2022)
680 Denel AH-2 Rooivalk (Waterkloof, 23 september 2022)
VH-LAL Gulfstream G650ER (Schiphol, 2 september 2022)
N194G Goodyear FG-1D Corsair en N713JT Vought F4U-4 Corsair (Oshkosh, 28 juli 2022)
N4848M, N60591 en N90671 Cessna O-1A Bird Dog (Oshkosh, 27 juli 2022)
D-ERJW, D-ESHP en PH-FCO F.8L Falco (Lelystad, 31 augustus 2022)
HB-ZRQ AgustaWestland AW109SP GrandNew – REGA (Zweisimmen, 16 oktober 2022)
N37361 Interstate S-1A-65F Cadet (Oshkosh, 27 augustus 2022)
PH-4N3 en PH-4Q1 Blackshape BS100 Prime (Lelystad, 7 mei 2022)

*  *  F I J N E   J A A R W I S S E L I N G  *  *

Wil je overigens ook nog even terugkijken naar de voorgaande jaaroverzichten? Dat kan:

Jaaroverzicht 2021

Jaaroverzicht 2020

Jaaroverzicht 2019

Jaaroverzicht 2018

Jaaroverzicht 2017

Jaaroverzicht 2016

Jaaroverzicht 2015

Jaaroverzicht 2014

Jaaroverzicht 2013

Jaaroverzicht 2012

3 gedachten over “AirOnline.nl *** JAAROVERZICHT 2022 ***

  1. Dank voor alle leuke artikelen en geweldige foto’s! Het is iedere keer weer een cadeautje om op ‘ klik hier voor meer info’ te drukken 😊
    Ga vooral zo door!!

Geef een reactie