HB-RNA Nieuport 23 C-1 op Langenthal, bijna te mooi om een replica te noemen

HB-RNA Nieuport 23 C-1 Replica

Langenthal, 22 oktober 2022 – Op het Zwitserse vliegveldje Langenthal (LSPL) bij Bleienbach is in een hangaar een bijzonder vliegtuig te vinden; een natuurgetrouwe replica van een Nieuport 23 C-1. Dit toestel, met de registratie HB-RNA vliegt sinds 21 oktober 2020. Hieraan vooraf ging twintig jaar aan voorbereiding en bouwen. Het resultaat mag er wezen! Het is dan wel een replica omdat het toestel niet in de oorspronkelijke fabriek is gebouwd. Maar je zou gerust kunnen stellen dat het om een late productieversie gaat aangezien er volledig naar het origineel is gebouwd.

HB-RNA Nieuport 23 C-1 Replica

Het was niet makkelijk om aan alle benodigde bouwtekeningen te komen. Met tekeningen van de Nieuport 17 (die alleen afwijkt door een ander machinegeweer) en tekeningen van de Nieuport 23 wist de groep bouwers met de naam ‘Nieuport Memorial Flyers’ de klus te klaren.

HB-RNA Nieuport 23 C-1 Replica

Tussen 1917 en 1921 heeft de Zwitserse luchtmacht met vijf Nieuport 23 C-1’s gevlogen (registratie 601 t/m 605). Deze toestellen waren uitgerust met een Le Rhône 9J rotatiemotor. De uitdaging werd aangegaan om ook de replica te voorzien van dit type motor. Dat viel nog niet mee, maar uiteindelijk werden er een aantal exemplaren bemachtigd, ook met het oog op een reservevoorraad. Op de neus van de HB-RNA zit nu een AB Thulinverken Thulin A. Dit is een Zweedse licentiebouw van de Le Rhône 9C motor en deze negen cilinders leveren 90 pk (66 kW).

De HB-RNA Nieuport 23 C-1 Replica heeft een Spartaans instrumentarium

Het vliegen met zo’n oude rotatiemotor is een uitdaging op zich te noemen. Deze motoren zijn niet zo betrouwbaar als de later ontwikkelde lijn- of stermotoren. Het is bij deze motoren “vol gas” of “geen gas”. Een tussenweg is er niet. Daarnaast beschikt het toestel niet over flaps of remmen, dus het komt aan op goed vliegerschap om dit beestje in toom te houden. In Europa zijn nog maar een paar plekken waar luchtwaardige vliegtuigen met rotatiemotoren te vinden zijn, zoals bij Jean Salis op La Ferté-Alais of bij de Shuttleworth Collection op Old Warden. En nu dus ook op Langenthal in Zwitserland!
We hadden de HB-RNA al eens tijdens de bouw gezien op Payerne. Dat was in 2014 tijdens het evenement AIR14. Op dat moment moest er nog heel wat aan het toestel gebeuren en het zou nog zes jaar duren alvorens de eerste vlucht kon plaatsvinden.

In augustus 2014 was de (HB-RNA) Nieuport 23 C-1 replica nog in aanbouw en was te zien op Payerne tijdens AIR14

Deze Nieuport 23 C-1 heeft als constructienummer 1. Men is momenteel bezig om een tweede exemplaar te vervaardigen en het doel is zelfs om er uiteindelijk met drie Nieuports te kunnen gaan vliegen. De registraties HB-RNB en HB-RNC zijn hiervoor al gereserveerd. Voordat dit realiteit is zal nog wel wat tijd verstrijken, maar het vooruitzicht is geweldig!

HB-RNA Nieuport 23 C-1 Replica

Geef een reactie