Oude KLu Troopship slijt laatste dagen in Zuid-Afrika

ZS-OEK Fokker F27-300M Troopship

Wonderboom, 22 september 2022 – Na een actief leven staat de voormalige C-11 Fokker F-27-300M Troopship (c/n 10161, testregistratie PH-FBZ) van de Koninklijke Luchtmacht (KLu) stored op het vliegveld van Wonderboom National Airport (FAWB), niet ver van Pretoria in Zuid-Afrika. Nadat het toestel in 1960 was gebouwd werd het gestationeerd op Ypenburg bij Den Haag. In 1966 werden er passagiersstoelen in het toestel gebouwd en ging de C-11 tijdelijk aan de slag bij de NLM (Nederlandse Luchtvaart Maatschappij). De Fokker kreeg de civiele registratie PH-KFB en vanaf Schiphol werden vervolgens binnenlandse vluchten uitgevoerd. Dit zou tot 1972 duren, daarna ging het militaire uniform weer aan en werd de Troopship opnieuw als C-11 geregistreerd. De thuisbasis werd vanaf dan Soesterberg.

PH-KFB Fokker F-27-300M Troopship in dienst van de NLM op Schiphol in 1966 (Foto: Ad Jan Altevogt)

F-27 Demo

Met onder andere de C-11 werd door de KLu de vermaarde F-27-demonstratie gevlogen tijdens vliegshows. Daarbij liet de bemanning zien waar de F-27 toe in staat was. Er werd onder ander op één motor gevlogen en steile bochten gingen door de 90 graden hoek heen. Met de witte rook uit de motoren was dit altijd een erg spectaculaire show.

De C-11 Fokker F27-300M Troopship tijdens een demo op de vliegshow van Lelystad, 14 juni 1986

Vredesmissies

In 1992 vertrok de C-11 naar Eindhoven vanwege de verhuizing van het 334 Squadron, waar de kist toe behoorde. Eveneens in 1992 werd het toestel geheel wit geschilderd ten behoeve van een VN-vredesmissie in Cambodja. In de staart kwamen de letters “UN” (United Nations). Ook in 1993 werd de C-11 ingezet in VN-verband, toen voor het transport van gewonden uit Bosnië.

C-11 Fokker F-27-300M Troopship (Soesterberg, 21 augustus 1993, Foto: Beeldbank NIMH – Collectie Vliegbasis Soesterberg)

Naar Zuid-Afrika

Op 4 juli 1996 zwaaide de C-11 af en zat de militaire dienstplicht er voor dit toestel op. De C-11 kwam in opslag op Woensdrecht en werd in 1997 verkocht aan Luft Afrique (Luft Cargo) die er vanaf september 1998 als ZS-OEK mee ging vliegen in Zuid-Afrika.

ZS-OEK Fokker F-27-300M Troopship – Luft Cargo op Wonderboom (Foto: Ad Jan Altevogt)

Nadat het toestel in juni 2001 beschadigd was geraakt toen het neuswiel inklapte was het over met de pret. De ZS-OEK werd afgedankt en kwam in een hoek te staan op het vliegveld Wonderboom. En daar staat de trouwe Troopship nog steeds, helaas in een desolate toestand. De registratie is nog vaag te lezen en in de staart zijn de letters “UN” nog te zien als getuige van de vredesmissie bij onze Koninklijke Luchtmacht.

Little Solly

Even leek het erop dat de Fokker in 2017 nog weer een functie zou krijgen. Op 18 juli 2017 onthulde de burgermeester Solly Msimanga van de Tshwane regio een nieuwe naam voor het toestel; “Little Solly”. Op Wonderboom National Airport worden regelmatig kinderen rondgeleid om hen wegwijs te maken in de luchtvaart. De Troopship zou gaan dienen als speeltoestel voor de kinderen. Gezien de staat van het toestel en de plek waar het toestel in september 2022 stond kunnen we concluderen dat “Big Solly” niet gerealiseerd heeft dat “Little Solly” figuurlijk van de grond is gekomen…

Burgermeester Solly Msimanga van de Tshwane regio onthult de naam “Little Solly” op de ZS-OEK (Wonderboom, 18 juli 2017, Foto: via YouTube)

Met dank aan Ad Jan Altevogt, Henk Wadman en Beeldbank NIMH voor hun bijdrage aan dit artikel.

Geef een reactie