Shine bright like a diamond

M-SAXY Pilatus PC-12/45 (c/n 508)

Stans, 20 oktober 2022 – De Pilatus PC-12/45 met de registratie M-SAXY is voor een PC-12 best al een oudje te noemen. Het constructienummer is 508 en het toestel is gebouwd in 2003. Dit is het model met een startgewicht van “slechts” 4.500 kg (vandaar PC-12/45 in de typeaanduiding). De modernere varianten kunnen tot 4.700 kg van de grond tillen.
Aanvankelijk zou het toestel als N118CD geregistreerd worden, maar dat werd op 15 oktober 2003 gewijzigd naar ZS-KAL. Het toestel vertrok naar Zuid-Afrika en vloog voor Fireblade Investments Ltd. Op 4 juli 2007 werd deze PC-12 de N508DL en kwam op naam te staan van Pilatus PC-12 Centre UK Ltd. Zij verkochten het toestel op 19 oktober 2007 aan Saxon Aviation Ltd., later Saxon Logistics Ltd genaamd. Een bedrijf van Gary Hilton Sacks. Op 1 juli 2010 liet Sacks de kist registreren als M-ICKY. Zes jaar later, op 9 november 2016, werd er weer een nieuw kenmerk aan het lijstje toegevoegd, G-SAKS. Die registratie heeft er maar kort op gestaan. Vanaf 26 januari 2017 is het de M-SAXY. Ook is op dat moment het toestel overgespoten naar zijn huidige kleurenschema.

M-SAXY Pilatus PC-12/45 (c/n 508)

Onderhoud

De M-SAXY was op 5 oktober 2022 vanuit zijn standplaats Southampton naar Stans gekomen voor onderhoud. Dit was bijna afgerond en op de dag dat wij er waren stond een inspectie van het toestel op de planning. Daarbij werd de PC-12 van binnen en van buiten nagelopen. Later in de middag werd het kompas gekalibreerd op de speciale draaischijf die Pilatus hiervoor op het veld ter beschikking heeft. De dag hierna, 21 oktober 2022, mocht de M-SAXY weer huiswaarts vliegen.

De motor werd na onderhoud geïnspecteerd
M-SAXY Pilatus PC-12/45 (c/n 508)

Nieuwe zaklamp

Tijdens het maken van een paar foto’s van de M-SAXY, bij het kalibreren van het kompas op het draaiplateau om precies te zijn, werd er vanuit de cabine plagerig met een felle zaklamp in onze richting geschenen. Kennelijk had de persoon in kwestie net een nieuw lantaarntje bij de lokale Zwitserse bouwmarkt gehaald en wilde hij deze even uitproberen.

Plagen met je zaklamp

De beste man maakte er echt werk van, want op het moment dat de Pilatus op het draaiplateau ronddraaide verwisselde hij van positie en begon door een ander raampje te schijnen.

Bij het draaien snel door een ander raampje schijnen…
…en door naar de linkerkant!

We vonden het eerder vermakelijk dan hinderlijk! 🙂 De foto’s zijn er niet minder om geworden. We hadden net een nieuw rolletje in de camera gedaan en dus hebben we wat extra opnames gemaakt, ook op momenten dat onze “lichttechnicus” even niet zat te shinen.

Hier is het zaklampje even uit, tijd voor een knappe foto van de M-SAXY!
M-SAXY Pilatus PC-12/45 (c/n 508)
Op deze foto kon ons “lichtend voorbeeld” geen indruk maken…

Geef een reactie