Op één letter na lijkt alles “normaal”

HZ-SLL Piper Super Cub PA-18-150 (Gruyères, 21 juli 1980)

Gruyères, 21 juli 1980 – In onze alsmaar groeiende foto collectie troffen we een bijzonder plaatje, een Piper Super Cub op een Zwitsers veld. Op zich nog niets bijzonders zou je denken. De registratie; HZ-SLL. Huh…?!? Moet dat niet HB-SLL zijn? Is dit een foutje bij het aanbrengen van de registratie? Nee, dit is écht een Saudisch geregistreerde Piper PA-18-150 Super Cub! Je zou op het vliegveld waar deze foto gemaakt is (Gruyères – LSGT) verwachten dat je hier alleen toestellen met HB- tegen zou komen. Niets is minder waar.
In de zomer van 1980 maakten Piet Hitzerd en Jan Swart een mooie spotterstrip door Frankrijk, Zwitserland en Duitsland. Daarbij werd op 21 juli 1980 Gruyères aangedaan en daar maakte Piet deze unieke foto. Nou, niet helemaal uniek want we weten bijna zeker dat Jan er ook wel een plaat van getrokken heeft! 🙂
Lang leve internet, want daarmee kunnen we anno 2023 de historie van dit kistje een beetje terug filmen. Dit toestel is in 1975 gebouwd en heeft als constructienummer 18-7509056. Op 11 april 1975 werd het toestel in de Verenigde Staten ingeschreven als N7475L.  Per 26 januari 1976 verviel de registratie met de mededeling dat het toestel naar Saudi Arabië was verkocht. Toen kreeg deze Super Cup het kenmerk HZ-SLL. Later is dit nog gewijzigd in HZ-AMA. Hierna vertrok het toestel naar Marokko als CN-TMA. Als laatste is ons bekend dat het toestel in Zuid-Afrika vliegt als ZS-POC. Of dat momenteel nog zo is hebben we niet kunnen vaststellen, eind 2021 in elk geval nog wel.

Piper PA-18 Super Cub ZS-POC op Warmbaths Airfield (FAWA) op 22 november 2021 (Foto: Bruce Perkins / FZ Flight Zone)

Met dank aan Piet Hitzerd en Jan Swart voor hun bijdrage aan dit artikel.

Geef een reactie