Gele Gelderse trekvogel geteld in de Flevopolder

PH-SAS Reims/Cessna F172M Skyhawk

Lelystad Airport, 17 januari 2023 – Begin januari maakte Van de Bunte Aviation gevestigd op vliegveld Teuge bekend een contract met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in de wacht gesleept te hebben voor watervogeltellingen. Het contract is goed voor 400 vlieguren boven het IJsselmeer en Markermeer.

Na de eerste vlucht kwam de PH-SAS Reims/Cessna F172M Skyhawk om even bij te tanken

Eerste vlucht

Vandaag werd de eerste vlucht gemaakt onder dat contract. Met de PH-SAS, een Reims/Cessna F172M Skyhawk werd rond 08:30u vanaf Teuge gestart. Eerst werd richting Lelystad Airport gevlogen. Na een korte stop werd om 09:15u de eerste vlucht voor vogeltellingen gemaakt. Dit werd een uitgebreid rondje Markermeer met extra aandacht voor de Oostvaardersplassen en de relatief nieuwe Markerwadden. Na 3,5 uur raakten de wielen van de gele, uit Gelderland afkomstige, vogel weer het asfalt van de landingsbaan op Lelystad Airport.

Na een korte sanitaire stop taxiet de PH-SAS Reims/Cessna F172M Skyhawk weg bij de toren van Lelystad Airport

Tweede vlucht

Vervolgens werd en snel getankt en na een korte pauze vertrok de PH-SAS voor zijn tweede “missie” van de dag. Om 13:30u ging het gas er weer op. Nu werd koers gezet naar het IJsseleer ten noorden van de dijk Enkhuizen-Lelystad. Het hele meer werd langs gevlogen via Friesland tot aan de Afsluitdijk en via de oevers in Noord-Holland weer terug naar Lelystad. Na twee uur en drie kwartier ging het gas weer dicht en landde het toestel opnieuw op Lelystad Airport.

Het gas erop voor de tweede missie

Hierna restte nog een kort vluchtje terug naar Teuge waarna rond 16:45u de werkdag erop zat. Een pittige vliegdag met rond de 6,5 vlieguren. We gaan de komende tijd vast vaker een toestel van Van de Bunte zien in het kader van deze nuttige watervogeltellingen. We zullen proberen de telling van die Cessna-vogels bij te houden! 🙂

De totale route van alle vluchten van de PH-SAS op 17 januari 2023

 

 

Geef een reactie