Vincent van Gogh’s varende zelfportret

PH-GOG Cameron Van Gogh-110 (Wanroij, 25 september 2003)

Amsterdam, 15 januari 2023 – De kunstschilder Vincent van Gogh heeft in zijn leven wel zo’n 35 zelfportretten gemaakt. De reden dat het er zoveel zijn is vrij simpel, op die manier spaarde hij kosten uit voor het inhuren van een model en kon hij toch oefenen in zijn schildervaardigheden.

Zelfportret van Vincent van Gogh in het Rijksmuseum in Amsterdam (15 januari 2023)

De zelfportretten hangen in diverse musea, uiteraard in het Van Gogh Museum in Amsterdam, maar ook in het Amsterdamse Rijksmuseum. Het allergrootste zelfportret is evenwel niet in een toonaangevend museum te vinden, maar bevindt zich meestal opgevouwen in een grote zak en soms in de lucht. Het grootste zelfportret van Van Gogh is geen schilderij, maar een heteluchtballon!

PH-GOG Cameron Van Gogh-110 (Barneveld, 21 augustus 2015)

Cameron Balloons

Dit varende kunstwerk is in 2003 gebouwd door de wereldberoemde Britse ballonbouwer Don Cameron. Door Cameron Balloons uit Bristol is het hoofd van Van Gogh nagemaakt inclusief zijn vilten hoed, waarmee hij zichzelf op een aantal zelfportretten heeft vereeuwigd. De ballonstof is met een speciale digitale printtechniek gekleurd in de herkenbare schilderstijl van Van Gogh.

Met een digitale printtechniek is de “Van Gogh-stijl” op de ballon overgebracht (Wanroij, 25 september 2003)

Het gevaarte heeft een inhoud van 110.000 Cu/ft, ofwel 3.100 m³. Het constructienummer van deze ballon is 10269 en de toepasselijke registratie is PH-GOG. Op 11 juni 2003 werd de ballon ingeschreven in Nederland. Tien dagen daarna werd de PH-GOG voor het eerst aan het publiek getoond tijdens een ballonevenement op Vliegveld Hilversum, dat was op 21 juni 2003.

PH-GOG Cameron Van Gogh-110 was hier tien dagen oud tijdens het ballonevenement op Vliegveld Hilversum (21 juni 2003)

Bavaria

Deze special shape werd in opdracht van de bierbrouwer Bavaria uit Lieshout gemaakt. Bavaria heeft jarenlang door hen gesponsorde ballonnen in Nederland gehad. Deze Van Gogh ballon werd jaren in Nederland gevaren door de – helaas in 2012 veel te vroeg overleden – ballonvaarder van het eerste uur en radiomaker Hans Zoet.

PH-GOG Cameron Van Gogh-110 (Wanroij, 25 september 2003)

Door de jaren heen is de PH-GOG op vele plekken in de wereld opgestegen en vormde zo een geweldige promotie voor Nederland en haar kunsthistorie. Maar natuurlijk was de Van-Gogh-ballon ook op diverse ballonevenementen in Nederland te bewonderen.

PH-GOG Cameron Van Gogh-110 (Wanroij, 25 september 2003)

Scheel

Aanvankelijk was men na aflevering van de ballon in Nederland nog niet helemaal tevreden over het varende zelfportret. De ogen keken scheel. Tijdens de Nederlandse Kampioenschappen ballonvaren in 2003 in het Brabantse Wanroij troffen we Hans Zoet met zijn vaste crewlid Geert Sprenger. Ook aanwezig was de ballonlegende Don Cameron, hij was jurylid bij de wedstrijden. De ballon werd tussen de wedstrijden door op 25 september 2003 opgezet door Hans Zoet en zo kon deze geïnspecteerd worden alvorens er een vaart boven het Brabantse land mee werd gemaakt.

Don Cameron (l) bij het inflaten van de PH-GOG met Hans Zoet aan de branders en crewlid Geert Sprenger met gele laarzen  (Wanroij, 25 september 2003)

Na het overlijden van de vaste ballonvaarder is de PH-GOG op naam komen te staan van de V.o.F. Vincent van Gogh Ballon gevestigd in Joure met als houder de Friese ballonvaarder Herman Kleinsmit. Dit houderschap verviel op 8 juli 2022 en sinds 28 oktober 2022 is Cameron importeur Rien Jurg Promotions uit Hengelo de eigenaar van deze bijzondere ballon.

PH-GOG Cameron Van Gogh-110 vertrekt in bijpassend avondlicht (Barneveld, 21 augustus 2015)

Geef een reactie