Vista visite

D-ALIN Dassault Falcon 7X

Lelystad Airport, 14 februari 2023 – Voor de derde keer op rij meldde zich bij de vliegtuigspuiterij van Satys op Lelystad Airport een bizjet van Air Hamburg om in de kleuren van VistaJet te worden overgespoten. Deze keer betrof de Vista visite de D-ALIN. Dit is een Dassault Falcon 7X. Het toestel kwam vanaf Nürnberg (EDDN). De D-ALIN volgt de Cessna Citations D-CEFO en D-CAHO op.

De D-CEFO Cessna 560XL Citation XLS+ is klaar en stond voor de deur bij Satys

Na de overname van Air Hamburg door de Vista Holding in februari 2022 worden nu de toestellen voorzien van de zilvergrijze huiskleur met bijbehorende rode lijn over de romp. Van de eerste twee Citations hadden we al eerder verslag gedaan.

De D-ALIN Dassault Falcon 7X op het Delta-plaform

De D-ALIN werd na aankomst op het D-platform gezet. De Falcon kan nog niet in de spuithal omdat de D-CAHO daar nog binnen staat. En de D-CEFO stond voor de spuithal buiten. Die laatste is inmiddels weer voorzien van zijn ontbrekende bewegende delen. Ook zijn de puntje op de “i” gezet. Zo staat bij de deur nu de tekst “VistaJet” en ook de rode gestileerde vogel van VistaJet staat in de staart.

Op de romp van de D-CEFO Cessna 560XL Citation XLS+ staat nu “VistaJet”
Het logo van VistaJet in de staart van de D-CEFO Cessna 560XL Citation XLS+

Op het D-platform werd door Duitse monteurs gelijk begonnen met het klaar maken van de Falcon 7X voor het omspuiten. Diverse kappen, zoals die van de landingslichten en de navigatielichten, werden verwijderd.

De kunststof kappen worden van de navigatielichten geschroefd
De doorzichtige kappen voor de landingslichten zijn al verwijderd

Vervolgens was het tijd om de D-CEFO en de D-ALIN om te wisselen. Met de vliegtuigtrekker van Satys werd de D-CEFO naast de D-ALIN op het platform gereden. Hierna werd de D-ALIN aangekoppeld en voor de spuithal gezet. Vermoedelijk zal de D-CEFO nu wel snel vertrekken. Pas als de D-CAHO klaar is kan de D-ALIN naar binnen. We schatten in dat beide kisten niet tegelijk in de spuithal passen.

De D-CEFO Cessna 560XL Citation XLS+ wordt naar het Delta-platform gesleept

Historie D-ALIN

De D-ALIN is als Falcon 7X nog vrij vers in Duitsland. De registratie D-ALIN is met een sticker op de bovenste motorgondel aangebracht. De voormalige registratie is nog vaag te lezen onder een witte sticker op de onderste motorgondel.

D-ALIN op een sticker en de oude registratie M-SCOT is afgeplakt maar nog vaag zichtbaar

Pas op 26 oktober 2022 vloog het toestel voor het eerst vanaf Le Bourget bij Parijs naar Hamburg en vervolgens door naar Nürnberg. Vandaag was pas de tweede vliegdag als D-ALIN. Hiervoor was het sinds oktober 2014 de M-SCOT van Arirang Aviation Ltd uit Bangladesh.

D-ALIN Dassault Falcon 7X

Deze Falcon 7X is in 2009 gebouwd en draagt c/n 54. De tijdelijke testregistratie was F-WWVV. Op 29 september 2009 ging het toestel als OY-JDE aan de slag bij Air Alsie. Dat feestje duurde tot 20 oktober 2014, op dat moment kwam de bizjet op naam van Dassault Aviation te staan met de registratie F-HLIV. Nog diezelfde maand werd het toestel alweer omgeregistreerd als de eerder genoemde M-SCOT.

D-ALIN Dassault Falcon 7X op weg naar de spuithal van Satys

De registratie D-ALIN is in Duitsland wel vaker gebruikt. Zo was de D-ALIN een Lockheed L-1049G Super Constellation (c/n 1049G-4604) die tussen 1955 en 1967 in dinst was bij de Lufthansa. Dit toestel is nog te vinden in de collectie van het museum in Hermeskeil in de Duitse Eifel. Ook vloog er een D-ALIN als British Aerospace BAe 146-300 (c/n 3142) van WDL Aviation.

D-ALIN Lockheed L-1049G Super Constellation vloog voor de Lufthansa en staat nu in het museum bij Hermeskeil

 

Geef een reactie