PH-HWH Agusta-Bell AB206B Jetranger II van Heli Holland is al een oudgediende

PH-HWH Agusta-Bell AB206B JetRanger II

Lelystad Airport, 14 februari 2023 – De PH-HWH is een helikopter van Heli Holland die de afgelopen jaren maar weinig vliegt. Zo weinig zelfs dat we het toestel deze dag pas voor het eerst konden fotograferen. De PH-HWH is een Bell JetRanger die in licentie is gebouwd bij Costruzioni Aeronautiche Giovanni Agusta S.p.A, kortweg Agusta, (tegenwoordig Leonardo) in Italië. En deze helikopter is inmiddels al meer dan 54 jaar oud en is de oudste helikopter die momenteel in ons land vliegt! Dat zie je er niet direct aan af.

Aanvankelijk is het toestel gebouwd als Agusta-Bell AB206A JetRanger. Het constructienummer is 8076 en het bouwjaar is 1968. Per 5 juli 1968 ging de heli vliegen in Groot-Brittannië als G-AWLL.

De AB206A was uitgerust met een Allison 250-C18 turboshaft motor (317 pk / 236 kW). Op 25 november 1977 kreeg de G-AWLL een iets sterkere Allison 250-C20B turboshaft motor (420 pk / 308 kW). Deze hoorde standaard bij de 206B JetRanger II en dus werd in het Britse register het type gewijzigd van 206A naar 206B. Dat ging toen nog met een simpele pennenstreek.

Deel van de registratiekaart van de G-AWLL bij de CAA-UK

HXH of HWH?

Na in totaal zes verschillende Britse eigenaren kwam de helikopter naar Nederland. Op 2 juni 1993 liet Heli Holland de Rijksluchtvaartdienst (tegenwoordig ILT) weten dat men het – toen nog wit/groene – toestel als PH-HXH wilde laten inschrijven. Toen op 8 juni 1993 de uiteindelijke aanvraag voor het Bewijs van Luchtwaardigheid (BvL) binnenkwam bleek dat men toch liever het kenmerk PH-HWH voor deze Jetranger II wilde hebben en zo geschiedde. De PH-HWH werd per 3 september 1993 ingeschreven in het Nederlandse luchtvaartuigregister.

De PH-HWH verloor op 14 september 2015 haar BvL en uiteindelijk verdween het kenmerk PH-HWH op 6 maart 2018 uit de boeken bij ILT. Het zou vervolgens tot 8 januari 2021 duren voordat de PH-HWH opnieuw werd ingeschreven. Pas op 13 december 2021 werd het felbegeerde BvL opnieuw afgegeven zodat de PH-HWH weer kon vliegen. Allen vliegen doet de PH-HWH maar mondjesmaat…

Geef een reactie