PH-NKN Cameron V-77 tijdens een mooie winterdag op Vliegveld Hilversum in de jaren ’80

PH-NKN Cameron V-77 op Vliegveld Hilversum in de winter van 1980/1981

Hilversum, winter 1980/1981 – De heteluchtballon PH-NKN is één van de oudere ballonnen in ons land. Deze Cameron V-77 (c/n 672) werd op 29 augustus 1980 ingeschreven op naam van Holland Balloon Service B.V. uit Tienhoven. Dit was het bedrijf van één van Nederlands eerste gebrevetteerde ballonpiloten voor heteluchtballonnen, Henk Brink.

Viva

Het type V-77 (Viva) is erg kenmerkend door zijn acht, vrij bolle, banen met ballonstof. Hierdoor is het soms wel wat lastig om grotere reclamedoeken leesbaar op de enveloppe aan te brengen. Tegenwoordig bestaan ballonnen doorgaans uit veel meer banen, waardoor er een gladder oppervlak ontstaat waar reclame-uitingen beter op uit komen. En hoewel ballonnen met meer banen inmiddels meer verkocht worden, de klassieke Viva-serie staat nog altijd in de folder van de bouwer Cameron Balloons uit Bristol.

We zien op de foto de PH-NKN klaar voor een winterse vaart in 1980/1981 vanaf een besneeuwd Vliegveld Hilversum. Dit was in die tijd de vaste startplek van Henk Brink, lekker dicht bij huis. Er hoefde voor het starten vanaf het vliegveld met een ballon toen nog niet betaald worden, tegenwoordig wel. Daardoor was dit een mooie en populaire startlocatie voor heteluchtballonnen met een mooi vlak veld.

Nikon

Als sponsor was het cameramerk Nikon gestrikt. De sponsornaam stak met zwarte letters goed af tegen de knalgele ballon, die er aan het begin nog onberispelijk uitzag. De PH-NKN kwam op 12 november 1980 op naam te staan van de sponsor, Nikon Europe B.V. op Schiphol.

Uiteindelijk verliep het sponsorcontract en ook op 13 mei 1986 de luchtwaardigheid van de ballon. Per 21 oktober 1987 werd de PH-NKN zelfs doorgehaald in het Nederlandse luchtvaartuigregister. Het leek erop dat deze gele ballon voorgoed in de zak zou blijven.

Nog geen jaar later werd de PH-NKN echter weer ingeschreven. Per 16 augustus 1988 liet Henk Brink de ballon op zijn eigen naam zetten. In die tijd gaf Henk Brink instructie aan diverse leerlingen zoals bijvoorbeeld Rob Wiegers (later oprichter van Wiegers Ballonvaarten). Ook Cees van Dormaël (later oprichter van Dutch Ballooning en directeur van Air Holland) was één van zijn leerlingen. Hij nam na het behalen van zijn brevet de PH-NKN over en liet hem op zijn toenmalige bedrijf DORAMCO B.V. uit Amersfoort zetten.

Quote

Inmiddels was de Nikon reclame van de ballon gepeuterd. Deze werd vervangen door de naam van de nieuw gevonden sponsor; Quote Magazine. De ballon kwam ook op naam van deze sponsor te staan, dat was per 9 juli 1990. We zijn de PH-NKN met de Quote-sponsoring tegengekomen tijdens de ballonfiësta van Breda in 1990.

PH-NKN Cameron V-77 met Qoute reclame tijdens de Ballonfiësta van Breda in 1990

Blanco

Op 7 maart 1994 wisselde de PH-NKN opnieuw van eigenaar. Nu werd de ballonvaarder Lex Visser uit Hilversum de eigenaar. De reclame van Quote werd verwijderd en de PH-NKN heeft nog een aantal jaren geheel geel gevaren. Hij steeg met de “blanco” PH-NKN in 1994 op tijdens de Friese Ballonfeesten in Joure.

PH-NKN Cameong V-77 zonder reclame tijdens de Friese Ballonfeesten in Joure van 1994

Verzameling

Uiteindelijk was de koek op per 16 augustus 2002. Toen verliep het Bewijs van Luchtwaardigheid voor deze kleine ballon. Ruim een jaar later, op 1 december 2003, verdween deze Cameron V-77 definitief uit het luchtvaartuigregister. De enveloppe is daarna overgedragen aan de ballonverzamelaars van “Team for old balloons” uit Twello. Zij hebben de jaren daarna de ballon nog wel eens “verlucht”. Dat wil zeggen opgezet, zonder ermee te gaan varen.

Tegenwoordig maakt de PH-NKN deel uit van de collectie van History of Ballooning van Kenny Blanqueart uit Sint Niklaas in België. Zijn verzameling omvat inmiddels 88 oude ballonnen.

Met dank aan Piet Hitzerd, Bram van der Sluis en Herman Dekker (www.HDekker.info) voor hun bijdrage aan dit artikel.

4 gedachten over “PH-NKN Cameron V-77 tijdens een mooie winterdag op Vliegveld Hilversum in de jaren ’80

 1. Foutje?
  “Nog geen jaar later werd de PH-NKN echter weer ingeschreven. Per 16 augustus 1988 liet Henk Brink de ballon op zijn eigen naar zetten”
  Zijn eigen naam?

 2. In het Logboek (wat ik in mijn bezit heb) van de ballon staat dat vanaf 15-05-1990 t/m 18-11-1992 er 45 vaarten zijn uitgevoerd door Dook Weidema. Hij was in deze periode eigenaar van deze ballon.

  1. Hallo Lex,

   Dank voor je leuke reactie! Mooi dat de logboeken van deze oude ballon nog bewaard zijn gebleven. Formeel stond de ballon tussen 9 juli 1990 en 7 maart 1994 op naam van Quote Publishing B.V. uit Amsterdam (bron: luchtvaartuigregister IL en T). Het kan goed dat Dook Weidema in die periode als houder van de ballon optrad. Dat is een rol die naast eigenaar bij een luchtvaartuig kan bestaan.

   Groet,
   Berend Jan

Geef een reactie