HB-YAA Schretzmann SW-01 Pegasus in opslag op Antwerpen

HB-YAA Schretzmann SW-01 Pegasus

Antwerpen, 19 februari 2023 – De HB-YAA die we troosteloos in een hoekje van een hangaar op Antwerpen troffen is een echte eenling. Van deze Schretzmann SW-01 Pegasus (c/n 01) is er maar één gebouwd door de Zwitserse ontwerper Walter Schretzmann. Het toestel werd op 26 oktober 1972 in het Zwitserse luchtvaartuigregister opgenomen als HB-YAA. Het was daarmee de eerste in de serie HB-Y… toestellen die vanaf dan voor homebuilt vliegtuigen in Zwitserland gebruikt werd. Zelfgebouwde toestellen van voor 1971/1972 kregen nog een reguliere registratie. De HB-YAA maakte zijn eerste vlucht op 4 november 1972.

HB-YAA Schretzmann SW-01 Pegasus op Schaffen Diest, 13 augustus 1988 (Foto: Henk Wadman)

De eerste plannen voor de bouw dateren uit 1968 en bij het ontwerp is naar ons idee goed gekeken naar dat van de Brügger MB-1 en MB-2 Colibri. Het toestel is geheel van hout gemaakt.

Aanvankelijk had dit kistje een Chevrolet Corvair automotor van 100 pk (75 kW). In 1974 is deze vervangen door een iets sterkere Lycoming O-235 motor, goed voor 115 pk (86 kW).

HB-YAA Schretzmann SW-01 Pegasus is ontdaan van motor en instrumenten

Gewijzigd bouwjaar

Er is in 1975 nog een modificatie toegepast, de staart werd vergroot. In het Zwitserse register staat 1975 als bouwjaar, terwijl het toestel al in 1972 voor het eerst vloog. De modificatie van de staart was kennelijk dermate structureel dat dit tot een aanpassing van het bouwjaar heeft geleid.

HB-YAA Schretzmann SW-01 Pegasus

In 1988 dook de HB-YAA op in België en Nederland. Tijdens de Old timer meeting op Schaffen Diest wisten we de SW-01 Pegasus te fotograferen. Ook is het toestel in dat jaar op Seppe geweest. Naderhand stond de HB-YAA op de lijst met projecten van de NVAV (Nederlandse Vereniging van Amateurvliegtuigbouwers) met als eigenaar Ed Groenen.

HB-YAA Schretzmann SW-01 Pegasus op Schaffen Diest, 13 augustus 1988

De HB-YAA is op 31 augustus 1999 doorgehaald in het Zwitserse register. Zover we begrepen hebben is het toestel indertijd in Nederlandse handen gekomen en is het vervolgens al eind jaren tachtig in opslag geraakt op Antwerpen. Daar staat het kistje dik onder het stof en ontdaan van diverse onderdelen stil en verlaten in een hoekje al die jaren te wachten op de dingen die komen gaan. Maar of er ooit nog iets gaat komen…?

De HB-YAA Schretzmann SW-01 Pegasus staat er troosteloos bij
Losse onderdelen liggen op de vleugel van de HB-YAA

Met dank aan Bob Rongé en Henk Wadman voor hun bijdrage aan dit artikel.

2 gedachten over “HB-YAA Schretzmann SW-01 Pegasus in opslag op Antwerpen

Geef een reactie