Belgische Luchtmacht Agusta A109BAi maakt tussenstop op Lelystad Airport

H21 Agusta A109BAi – BLu

Lelystad Airport, 27 februari 2023 – De Luchtcomponent van Defensie uit België (de Belgische luchtmacht) bezocht Lelystad Airport deze dag met één van hun nog acht resterende Agusta A109BAi helikopters. De gelukkige was de H21 (c/n 321). Als ‘Belgian Air Force 317‘ maakte het toestel een tussenstop in de Flevopolder.

H21 Agusta A109BAi – BLu

Eerder deze morgen was de H21 opgestegen vanaf de thuisbasis base aérienne de Beauvechain (EBBE) oftewel vliegbasis Bevekom zoals de Fransen zeggen. 🙂 . De heli vertrok richting Antwerpen en vloog daar over het veld. Vervolgens werden twee naderingen bij Woensdrecht gemaakt. Hierna werd geklommen naar 6.000ft en IFR naar Lelystad Airport gevlogen. Daar werd een instrumentlanding gemaakt op baan 05.

Pre-flight check

Na de landing was het tijd om bij te tanken, zowel voor de helikopter als voor de bemanning. Na korte tijd werd gestart voor het vervolg van deze uitgebreide navigatievlucht. Er werd koers gezet naar Eindhoven. Ook hier werd een IFR nadering gemaakt. Hierna was het RTB, Return To Base.

H21 Agusta A109BAi – BLu
H21 Agusta A109BAi taxiet uit

De Agusta was een leuke bezoeker voor Lelystad. We kunnen ons niet heugen dat we eerder een heli van dit type van de Belgische strijdkrachten hebben kunnen vereeuwigen op Lelystad Airport. En de Agusta A109BAi van de Belgische Luchtcomponent wordt al aardig zeldzaam. Van de 46 geleverde toestellen, die sinds 1992 in dienst zijn, vliegen er momenteel nog maar acht (H21, H24, H28, H29, H31, H35, H38 en H46). En juist deze dagen werd bekend dat de Belgen deze helikopter en de NH90’s gaan vervangen voor een vijftiental Airbus Helicopters H145M’s. Deze helikopters zullen vanaf 2025 geleverd gaan worden, korte tijd daarna zal de A109BAi in België van het toneel verdwijnen.

De H21 Agusta A109BAi vertrekt op weg naar Eindhoven

Geef een reactie