
Lelystad Airport, 2 maart 2023 – Vandaag is voor het eerst op Lelystad Airport het “Lima-platform” in gebruik genomen. Dit is het platform dat voor de nieuw gebouwde terminal ligt aan de noordwestzijde van het vliegveld. Dit platform is bedoeld voor de afhandeling van (toekomstige) passagiersvluchten die men vanaf Lelystad Airport wil gaan uitvoeren.
Nu de zakelijke luchtvaart op Lelystad Airport lijkt te groeien is er meer ruimte nodig om deze toestellen te kunnen afhandelen. Het daarvoor bestemde Delta-platform, bij de toren, kan maximaal twee forse bizjets herbergen, meer ruimte is er niet. Daarom worden grotere bizjets (denk aan een Gulfstream G650 of een Global Express) nu vanaf het Lima-platform afgehandeld.
Tanken
Maar er is nog een reden waarom toestellen “aan de overkant” worden afgehandeld. Dat heeft te maken met de beperkte ruimte op het Delta-platform waarbinnen met de tankauto een toestel bijgetankt mag worden. Niet het hele platform is voorzien van dezelfde dichte ondergrond waardoor tegenwoordig alleen vanaf de plek op Delta getankt mag worden die het dichtste bij de taxibaan Sierra ligt. De plek pal aan het hek voldoet niet meer aan de gestelde milieueisen en daar kan de tankauto dan dus niet meer een vliegtuig van brandstof voorzien.

Diversion
De twee eerste “klanten” voor het Lima-platform waren Cessna 680A Citation Latitudes. De toestellen CS-LTC en CS-LTV zijn beiden van NetJets en stonden beiden aanvankelijk niet op de planning. De CS-LTC was deze morgen op weg van Genève (LSGG) naar Groningen Airport Eelde (EHGG). Ter hoogte van Lelystad voelde men al nattigheid, de mist/laaghangende bewolking in het noorden van het land verhinderde dat de CS-LTC op Groningen kon landen. Toch werd eerst doorgevlogen in de hoop dat de condities gaandeweg de vlucht nog zouden verbeteren. Dat was niet het geval. Daarop keerde de CS-LTC om en week uit naar Lelystad Airport.

Bezet
De plek om te tanken op Delta was al gereserveerd voor een Belgische luchtmacht helikopter die opnieuw (zoals al twee keer eerder deze week) Lelystad Airport zou bezoeken op een navigatievlucht. Daarom werd de CS-LTC op het Lima-platform gezet. Als eerste, een primeur!

Tweede Citation
Nu was deze morgen vanaf Amsterdam (EHAM) een andere Cessna 680 Citation Latitude, de CS-LTV, vertrokken naar Roskilde (EKRK). En vanaf Roskilde zou deze Cessna doorvliegen naar Sion. Dat plan werd gewijzigd en de CS-LTV zette koers naar Lelystad Airport. Opmerkelijk daarbij was dat de CS-LTC deze vlucht niet boven de 10.000ft uitkwam, terwijl op de heenvlucht naar Denemarken op een meer gebruikelijke hoogte als 39.000ft werd gevlogen. We denken zelf dat deze herpositioneringsvlucht op korte zo’n termijn was ingepland en dat daardoor er niet zo snel plek was op de snelwegen in de lucht waardoor de Citation lager moest vliegen

Ook de CS-LTV werd na de landing naar het Lima-platform gedirigeerd. Op Delta stond inmiddels de H38 Agusta A109BAi van de Belgian Air Force. En toen stonden er zomaar twee bizjets voor het eerst op “Lima”.

De CS-LTC vertrok vervolgens om 13:30u naar Sion (LSGS). Kennelijk had dit toestel de klus van de CS-LTV overgenomen. De CS-LTV verliet Lelystad Airport een uurtje later en zette koers naar Düsseldorf (EDDL). Of het toestel en/of de bemanning last van hoogtevrees heeft weten we niet, maar ook op deze vlucht van de CS-LTV werd niet hoger dan 10.000ft gevlogen.

Fotograferen
Het fotograferen van vliegtuigen op het Lima-platform valt niet mee. Of is eigenlijk niet te doen. Tegenlicht, hekken en aarden wallen belemmeren dit. Ook verkeer op taxibaan “November” is lastig te fotograferen vanaf de zuidoostkant. Luchttrillingen vertroebelen de foto’s. Later op de middag is een plek bij de kartbaan/RDW-baan wel een optie, tenminste als baan 05 dan in gebruik is. Dan sta je pal aan taxibaan “November” en heb je mogelijk al snel zelfs teveel millimeters op je camera geschroefd zitten.

Een gedachte over “Platform “Lima” op Lelystad Airport voor het eerst in gebruik”
Ik denk dat een probleem met de drukcabine ze op FL100 heeft gehouden. Daarna op FL100 naar de dokter op DUS.