Aantikken en weer weg

F-HPIL Pilatus PC-12/47E NGX in een voorzichtig doorkomend zonnetje

Lelystad Airport, 3 maart 2023 – Een mooie Franse Pilatus PC-12 in beeld deze keer. Het toestel is een exemplaar van de nieuwste generatie van deze succesvolle turboprop, een PC-12/47E NGX. Het constructienummer van deze PC-12 is 2079 en het bouwjaar is 2021.

F-HPIL Pilatus PC-12/47E NGX (c/n 2079)
F-HPIL Pilatus PC-12/47E NGX (c/n 2079)

Deze mistige ochtend was de F-HPIL opgestegen vanaf Le Bourget (LFPB) bij Parijs. Gelukkig waren de zichtwaarden net op tijd opgelopen zodat de Pilatus een ILS-nadering kon maken voor baan 05. Na de landing werd de F-HPIL naar het Delta-platform gedirigeerd.

F-HPIL(atus) Pilatus PC-12/47E NGX (c/n 2079)

Er hoefde niet getankt te worden en de passagiers waren op tijd. Dertig minuten na aankomst ging de handrem er alweer af. Het was deze keer “aantikken en weer weg”. Niet lang daarna lijnde de kist op voor baan 05 en werd koers gezet naar Mâcon – Charnay Airport (LFLM) even ten noorden van Lyon. Ook op die bestemming kreeg het toestel geen rust en werd drieëntwintig minuten na aankomst door dit bezig bijtje alweer doorgevlogen naar Genève.

De F-HPIL Pilatus PC-12/47E NGX komt voor vertrek aan bij holdingpoint Sierra5 voor baan 05
Het gas gaat erop!

Kleurenschema

Deze Pilatus is gestoken in een standaard kleurenschema dat Pilatus op de markt bracht bij de introductie van de PC-12/47E NGX. Bij dit schema kan worden gekozen voor een eigen kleurscharkering van de vlakken op het toestel. Zo zijn er toestellen in deze uitvoering in grijs/blauw, grijs/rood en grijs/geel. Ook in ons land is een PC-12 in deze uitvoering te vinden, de grijs/rode PH-SFH van Silver Flight.

GetOneJet

Voorafgaand aan de aflevering van de F-HPIL door Pilatus Flugzeugwerke uit het Zwitserse Stans heeft dit toestel van 19 februari 2021 tot en met 6 mei 2021 als HB-FSB (22) gevlogen. Op 18 mei 2021 werd het toestel ingeschreven als F-HPIL in Frankrijk op naam Lixxbail, een leasemaatschappij van Crédit Agricole gevestigd in Montrouge Cedex. De houder (en gebruiker) van deze PC-12 is van GetOneJet (populair geschreven als Get1Jet) uit het Zuid-Franse Sanary-sur-Mer. Als thuisbasis van de F-HPIL staat La Môle – Saint-Tropez Airport (LFTZ) te boek. GetOneJet heeft momenteel vier PC-12’s in de vloot; de F-HGET, F-HGJF, F-HJFP en de F-HPIL die we op Lelystad Airport zagen.

De naam GET1JET staat op de romp
Voor ons gemak is het constructienummer op de wieldeuren terug te vinden

Geef een reactie