Veteran Formation vliegt uit voor 100 jarige veteraan

Veteran Formation

Teuge, 11 maart 2023 – Terwijl de laatste sneeuw aan het wegsmelten was taxieden even voor het middaguur twee vliegtuigen op Teuge uit voor een speciale missie. Onder het gelegenheids-callsign ‘Veteran Formation’ vertrokken de PH-DTM Yakovlev Yak-52 en PH-MRC General Avia F-22C Pinguino Sprint richting Arnhem. Doel van de missie was om de honderdste verjaardag van de veteraan Adjudant b.d. Maurits Baal luister bij te zetten door het in formatie overvliegen van zijn huis. Een mooi gebaar!

PH-DTM Yakovlev Yak-52 bij de start op weg naar Bronbeek bij Arnhem
Gevolgd door de PH-MRC General Avia F-22C Pinguino Sprint

Dhr. Baal is de oudste bewoner van Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek in Arnhem. Deze bijzondere veteraan heeft een imposante militaire carrière achter de rug. Zijn loopbaan begon bij het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL), daarna werd hij beroepsmilitair bij de Marineluchtvaartdienst en werkte vervolgens tientallen jaren, tot zijn functioneel leeftijdsontslag, bij de Koninklijke Luchtmacht. Hij diende dus zowel bij de landmacht, marine als luchtmacht! Op 11 maart 2023 bereikte hij de bijzondere leeftijd van honderd jaar. Naast het overvliegen van de twee vliegtuigen kon de jarige ook genieten van een flinke stapel verjaardagspost, met daarbij een felicitatie van Z.M. Koning Willem-Alexander bovenop.

Bij terugkomst op Teuge maakte de Veteran Formation een low-pass met “smoke on”.

De twee toestellen startten op Teuge na elkaar rond 11:30u voor hun felicitatie-vlucht. Een uurtje later was het “RTB”, return to base. De vliegende verjaardagsgroet werd afgesloten met een low-pass bij terugkomst op Teuge. De Yak-52 gebruikte daarbij zijn rooksysteem. Daarmee werd de PH-MRC wel wat aan het zicht onttrokken. 🙂

De landing van de PH-DTM Yakovlev Yak-52

Na de landing werden beide kistjes afgetankt en kon de hangaar weer opgezocht worden. Mission accomplished!

Na het tanken taxiede de PH-DTM Yakovlev Yak-52 terug naar de hangaar
Terug bij de hangaar, mission accomplished!

Geef een reactie