Wisseling bij HeliCentre; PH-WTN vervangen door PH-ZUT

PH-ZUT Airbus Helicopters H130

Lelystad Airport, 18 en 21 maart 2023 – Bij HeliCentre op Lelystad Airport heeft men sinds vorig jaar januari een Airbus Helicopters H130 (PH-WTN) in de vloot. Dat heeft men nog steeds, alleen sinds vandaag is het wel een ander exemplaar.

PH-WTN Airbus Helicopters H130

Vertrek PH-WTN

Zaterdagmorgen 18 maart 2023 werd de PH-WTN overgevlogen naar Aeroport de Sabadell (LELL) bij Barcelona. Deze H130 is namelijk verkocht en zal een Spaanse registratie krijgen. Het nieuwe kenmerk is EC-OBF geworden. Het toestel zal vermoedelijk vanaf nu bij mooi weer lekker op een helideck dobberen van een luxe superyacht in de Middellandse Zee.

PH-WTN Airbus Helicopters H130

Lady Moura

Het schip waar de H130 op komt te staan is de “Lady Moura”. Dit schip is in 1990 gebouwd en is 104 meter lang. Aan boord is plaats voor zevenentwintig gasten, verdeeld over dertien hutten. De gasten worden in de watten gelegd door tweeënzeventig bemanningsleden, die weer zesendertig hutten ter beschikking hebben.

Superyacht “Lady Moura” (Foto via Boatinternational.com)

Salinas

Het schip werd gebouwd voor Nasser Ibrahim Al-Rashid, een zakenman uit Saudi Arabië. Zij toenmalige vrouw heette Mouna Ayoub. De eerste drie letters van haar naam zijn gebruikt in de naam van het schip. De laatste twee komen uit Al-Rashid. In juni 2021 verkocht de eerste eigenaar het schip aan de – op twee na – rijkste Mexicaan Ricardo Salinas Pliego. Salinas is voorzitter en CEO van Grupo Salinas en Grupo Elektra, twee holdings gespecialiseerd in telecommunicatie en detailhandel. Zijn bedrijven zijn verantwoordelijk voor onder andere TV Azteca, Elektra, Iusacell, Unefon en Banco Azteca. Naast het bootje en de helikopter beschikt Salinas ook over de Gulfstream GV XA-AZT (c/n 554).

PH-WTN bij vertrek

Weinig vlieguren

Bij HeliCentre heeft de PH-WTN maar beperkt gevlogen. Het afgelopen jaar zijn bij dit toestel slechts 150 vlieguren in het logboek bijgeschreven. Op de zaterdagmorgen werd de PH-WTN voor de laatste maal uit de hangaar bij HeliCentre getrokken. Het toestel werd geïnspecteerd voor vertrek en was al afgetankt.

De PH-WTN Airbus Helicopters H130 wordt voor de laatste keer bij HeliCentre naar buiten gereden

Ferry vlucht

Jeroen Peddemors, de CEO van HeliCentre, vloog het toestel samen met twee andere personen over naar Spanje. Voor vertrek had Jeroen nog even het instructieboekje van de helikopter uit het handschoenenkastje gepakt om te bestuderen waar alle knopjes voor dienden. De studie was kort, maar doelmatig, want niet veel later hing de PH-WTN in de lucht boven zijn verrijdbare landingsplatform.

Jeroen Peddemors neemt voor vertrek de handleiding nog even door 😉
PH-WTN Airbus Helicopters H130 start op voor vertrek

De vlucht naar Barcelona was te ver om in één keer te halen. En ook voor één tussenstop was het zelfs nét te ver. Om in Formule1-termen te spreken, men ging uit van een twee-stops-strategie. Als eerste werd gevlogen naar Reims – Prunay Aerodrome (LFQA) geland. Na een pitstop van zo’n veertig minuten werd koers gezet naar Le Puy-Loudes Aerodrome (LFHP). Ook hier werd bijgetankt. De tweede tussenstop verliep nog korter dan de eerste, na dertig minuten was de PH-WTN weer op weg, nu naar de finishlijn die op Aeroport de Sabadell bij Barcelona lag. Om 17:12u werd afgevlagd en werd de turbinemotor uitgeschakeld. Daarmee was de laatste vlucht van deze helikopter als PH-WTN voltooid.

De PH-WTN Airbus Helicopters H130 onderweg naar Barcelona

Aankomst PH-ZUT

Op dinsdag 21 maart 2023 meldde zich een andere Airbus Helicopters H130 bij de hangaardeur van HeliCentre op Lelystad Airport. Lang heeft de vloot dus niet zonder H130 gezeten. Het betreffende exemplaar is de PH-ZUT. Dit is een Airbus Helicopters uit april 2014 met c/n 7888. Formeel (volgens het typecertificaat) wordt dit model aangeduid als EC 130 T2. Dat is nog een verwijzing uit de “Eurocoptertijd”. Sinds 2014 is Eurocopter omgedoopt tot Airbus Helicopters en wordt de EC 130 T2 commercieel aangeduid als H130.

PH-ZUT Airbus Helicopters H130
Het typeplaatje van de PH-ZUT Airbus Helicopters H130

Kazachstan

Dit betreffende toestel heeft een voorgeschiedenis in Kazachstan. Daar werd deze H130 in 2014 ingeschreven als UP-EC031 op naam van Tau Logistic Way LLP. De gebruiker van de heli was Q-AVIA LLP / Sky Service. Die laatste naam stond ook op het toestel zelf.

PH-ZUT Airbus Helicopters H130

Nadat de UP-EC031 werd verkocht is deze over de weg vervoerd naar Kortrijk-Wevelgem (EBKT) in België. Het mag duidelijk zijn dat het vervoer vanuit Kazachstan naar België vanwege de oorlog in Oekraïne niet makkelijk was. Op Kortrijk-Wevelgem is de H130 bij Heli Service Belgium gereed gemaakt voor zijn nieuwe eigenaar.

PH-ZUT Airbus Helicopters H130

Peter van Zutphen

Sinds 23 februari 2023 staat de H130 in Nederland ingeschreven als PH-ZUT op naam van de handelsonderneming van de gepassioneerde helikopterpiloot Peter van Zutphen. Het begin van zijn achternaam is in de registratie verwerkt.

Als houder van het toestel treedt HeliCentre op. Vandaar dat de PH-ZUT dan ook in de hangaar op Lelystad Airport komt te staan en vanaf daar wordt ingezet.

PH-ZUT Airbus Helicopters H130

Op 14 en 16 maart 2023 zijn de eerste lokale proefvluchten met de helikopter in België gemaakt. Op 20 maart 2023 werd vanuit Kortrijk-Wevelgem naar de heliport naast het huis van Van Zutphen in het Brabantse Best gevlogen. Vandaag werd de PH-ZUT door zijn kersverse eigenaar overgevlogen naar de nieuwe thuisbasis in de Flevopolder.

PH-ZUT Airbus Helicopters H130

Lees ook:

Met dank aan HeliCentre en Peter van Zutphen voor hun bijdrage aan dit artikel.

 

4 gedachten over “Wisseling bij HeliCentre; PH-WTN vervangen door PH-ZUT

Geef een reactie