De elektrische PH-VTC Pipistrel Velis Electro van het MBO College Airport

PH-VTC Pipistrel Velis Electro

Lelystad Airport – 14 april 2023 – Nadat het MBO College Airport in Hoofddorp vorig jaar een luchtwaardige Pipistrel Velis Electro had aangeschaft heeft het even geduurd voordat we het toestel vliegend voor de lens kregen. In oktober 2022 was de toenmalige HB-SYE in een aanhanger vanuit Zwitserland naar Nederland gebracht. Op 15 oktober 2022 hadden we daar al verslag van gedaan. In dat artikel is ook de interessante historie van dit toestel terug te lezen.

De PH-VTC is in oktober 2022 als HB-SYE aangekomen op Lelystad Airport (13 oktober 2022)

Deze Pipistrel Velis Electro, die toen inmiddels als PH-VTC was omgeregistrerd, werd op 15 december 2022 gepresenteerd aan het publiek in de nieuwe terminal van de Lelystad Airport. Het zou evenwel nog tot 8 februari 2023 duren alvorens de PH-VTC het luchtruim koos. Tot vandaag had de elektrisch aangedreven Pipistrel nog maar twee andere keren (17 maart 2023 en 5 april 2023) gevlogen.

PH-VTC Pipistrel Velis Electro

Bravo – Mike

Op 14 april 2023 mocht het toestel wederom de lucht in. De PH-VTC maakte een korte vlucht van ongeveer dertig minuten. Het werd een rondje om de noordkant van de CTR heen (van “Bravo” naar “Mike” voor de kenners).

PH-VTC Pipistrel Velis Electro

Na de vlucht werd de Pipistrel voor de hangaar aan het Hotel-platform geparkeerd waar het MBO College Airport haar praktijkruimte heeft. De aanwezige leerlingen duwden vervolgens het toestel gelijk weer naar binnen en sloten de Pipistel aan op het mobiele laadapparaat. Zo kan er weer een volgende emissieloze vlucht mee gemaakt worden.

Electro’s in Nederland

In Nederland staan momenteel vier Pipistrel Velis Electro’s ingeschreven en vliegen er twee buitenlands geregistreerde exemplaren. Naast de PH-VTC van het ROC vliegt het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) met eenzelfde toestel (PH-NLX). Op Teuge is E-Flight Academy gevestigd. Zij hebben twee PH-geregistreerde toestellen (PH-EFL en PH-ZEF) in de vloot. Daarnaast beschikken zij over twee Frans geregistreerde exemplaren van de Pipistrel Velis Electro (F-HGBC en F-HGBD).

Er stond tussen 18 december 2020 en 20 oktober 2021 nog een Nederlandse Velis Electro ingeschreven. Dat was de PH-VEL van de Nederlandse importeur iFly. Met de PH-VEL is – zover we kunnen nagaan – alleen op 7 en 8 september 2021 gevlogen. Toen vertrok dit kistje van Teuge, via Hilversum en Rotterdam – The Hague, naar Midden Zeeland. Dit toestel vliegt sindsdien in België als OO-ELC.

De OO-ELC Pipistrel Velis Electro is de vroegere PH-VEL (Genk Zwartberg, 3 juli 2022)
Pipistrel Velis Electro in Nederland
Registratie Type C/N Bouwjaar Eigenaar Opmerking
F-HGBC Pipistrel SW 128 Velis Electro VSW1280069 2022 Green Aero Invest / E-Flight Academy
F-HGBD Pipistrel SW 128 Velis Electro VSW1280071 2022 Green Aero Invest / E-Flight Academy
PH-EFL Pipistrel SW 128 Velis Electro VSW1280025 2021 E-Flight Academy
PH-NLX Pipistrel SW 128 Velis Electro VSW1280011 2020 Stichting Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum
PH-VEL Pipistrel SW 128 Velis Electro VSW1280006 2020 iFly Benelux to OO-EFC
PH-VTC Pipistrel SW 128 Velis Electro VSW1280003 2020 ROC van Amsterdam-Flevoland ex HB-SYE
PH-ZEF Pipistrel SW 128 Velis Electro VSW1280007 2021 E-Flight Academy
PH-VTC Pipistrel Velis Electro

Lees ook:

PH-VTC Pipistrel Velis Electro

Met dank aan Henk Wadman voor zijn bijdrage aan dit artikel.

Geef een reactie