PC-21 demo hoog in de Alpen

A-103 Pilatus PC-21 – Swiss AF

Axalp 19 oktober 2022 – Vandaag trekken we de bergen in. De Zwitserse Alpen om precies te zijn. Boven op de Fliegerschiessplatz Axalp-Ebenfluh (2.220m) konden we genieten van een mooie demonstratie van een Pilatus PC-21 van de Zwitserse luchtmacht.

A-103 Pilatus PC-21 – Swiss AF

Dit toestel werd tijdens het jaarlijkse Fliegerschiessen voorgevlogen door Oberst Lt. Daniel Stämpfli, bijgenaamd “Stampa”. Hij is bij de luchtmacht chef vlieger op de PC-21 en traint aspirant piloten om de overstap te kunnen maken naar de F/A-18 Hornet. Daarnaast is Stämpfli sinds 2016 commandant van het PC-7 Team van de Zwitserse luchtmacht.

A-103 Pilatus PC-21 – Swiss AF

Tijdens de demo vloog de PC-21 op niet-kinderachtige wijze tussen de rotsformaties door op de Axalp. Daar waar het voor 99% van de gebrevetteerde piloten ongetwijfeld al spannend genoeg is om hier “normaal” doorheen te vliegen, deed “Stampi” dit gewoon inverted. Gar kein Problem! Het mag duidelijk zijn, om hier een dergelijke demo te geven moet je wel een beetje kunnen vliegen…

De PC-21 was niet alleen solo te zien, er werd ook een fly-by gemaakt tezamen met een Pilatus PC-7 en een McDonnell Douglas F/A/18C Hornet. Dit was eveneens een spectaculair gezicht.

A-103 Pilatus PC-21 samen met een F/A-18C Hornet en een Pilatus PC-7

Acht stuks

De Zwitsers beschikken over een achttal Pilatus PC-21’s. Deze hebben de registraties A-101 tot en met A-108. Tijdens het evenement op de Axalp werd met de A-103 (c/n 105) gevlogen. De Zwitserse luchtmacht was launching customer van de PC-21. Na twee prototypes en de twee eerste serietoestellen, die bij de Pilatus fabriek zijn gebleven, waren de eerste afgeleverde toestellen voor de eigen luchtmacht. De A-103 is het derde toestel dat aan een klant is geleverd. De A-103 is in 2007 gebouwd.

De A-103 samen met de A-104 tijdens een reguliere trainingsmissie bij Meiringen op 13 februari 2020

Deze moderne en veelzijdige opleidingstoestellen worden veelvuldig gebruikt door de Zwitsers. Hun thuisbasis is Emmen, nabij Luzern. De Pilatus fabriek is daar eveneens om de hoek, dus groot onderhoud wordt daar uitgevoerd. In september 2021 troffen we de A-103 in de onderhoudshangaar van Pilatus aan op Stans/Buochs tijdens een doorsmeerbeurtje.

De A-103 Pilatus PC-21 in onderhoud bij Pilatus (Stans, 9 september 2021)

Geef een reactie