Boeiende bloeiende bollen beleving

PH-EUF AgustaWestland AW139

Den Helder, 22 april 2023 – De Stichting Kleurrijk Julianadorp organiseerde in de weekenden van 15-16 april en 22-23 april 2023 rondvluchten met een helikopter boven de bloeiende bollenvelden rondom Julianadorp, in de kop van Noord-Holland. Kleurrijk Julianadorp is er speciaal op gericht om het Julianadorp en haar omgeving in de periode dat de bloembollenvelden in bloei staan te promoten. Hierbij wordt onder andere een wandeldag georganiseerd, zijn er concerten in verschillende bollenschuren, kan men schilderen, bloemschikken, fotograferen en ook dineren tussen de bloemenvelden is mogelijk.

Kleurrijk Julianadorp

Rondvluchten

Maar het mooiste beeld van de kleurrijke bollenvelden krijgt men toch van bovenaf, vandaar dat er ook helikopter rondvluchten werden georganiseerd. Voor €90,00 per persoon kom men zich de weken vooraf inschrijven. Bij het boeken kon een dag en een dagdeel aangegeven worden waarop men zou willen vliegen.

Den Helder Airport als vertrekpunt voor de rondvluchten

De rondvluchten werden verzorgd door CHC Helicopter. Of is het nou Helicopters mét een “s”? Op de vlaggen e.d. staat het zonder “s”, maar de B.V. heet CHC Helicopters… Dit bedrijf is op Den Helder Airport (EHKD) gevestigd en voert normaal vluchten uit naar de gas- en olieboorplatforms in de Noordzee. Voor de rondvluchten waren twee type helikopters beschikbaar, een AgustaWestland AW139 (met twaalf zitplaatsen) en een Leonardo AW189 (met zestien zitplaatsen).

Teamuitje

“Team AirOnline.nl” had zich ingeschreven voor een rondvlucht op zaterdagmorgen 22 april. Nadat we ons gemeld hadden bij de incheckbalie ontvingen we onze “golden” boardingpasses.

Onze golden boardingpasses

Hierna konden we gelijk door naar de securitycheck. Volgende halte was de flightbriefing. Hier werd kort uitgelegd hoe het toestel was ingedeeld, wat wel en wat vooral niet te doen bij het in- en uitstappen bij een draaiende helikopter, hoe de vierpuntsgordels vast moeten en hoe – je in geval van nood – snel het toestel kan verlaten. In principe zijn alle ramen van de AgustaWestland AW139 (waar we mee gingen vliegen) een nooduitgang. Door simpelweg de raamrubbers eruit te trekken kan het raam verwijderd worden.

Team AirOnline.nl in de heli

Kwartiertje

We hadden zelf oordoppen meegenomen, maar er waren ook oorplugjes voorhanden. Deze zijn zeker aan te bevelen aan boord, een helikopter maakt best een beetje geluid.

De passagiers stappen uit na hun rondvlucht met de PH-EUF AgustaWestland AW139

Onder begeleiding gingen de twaalf passagiers naar de gereedstaande PH-EUF. Nadat iedereen ingesnoerd zat taxiede de heli uit naar baan 21. Rustig en behoedzaam steeg het toestel op in de richting van Julianadorp.

De volgende groep wordt geholpen bij het instappen

Vrijwel direct na de start waren de kleurige bollenvelden rondom Julianadorp zichtbaar. Er werd uitgeklommen naar 1.200ft en met een paar ruime bochten kon de omgeving bekeken worden.

De bollenvelden rond Julianadorp
Bollenvelden met een mooi lijnenspel in de percelen
Sommige velden waren wel wat laat dit jaar, niet alles stond nog in bloei terwijl andere velden alweer getopt waren

Na een vliegtijd van ongeveer tien minuten werd de landing ingezet. De vlucht was van korte duur. Met in- en uittaxiën zaten we bij elkaar zo’n vijftien minuten aan boord van de AW139. Kort, maar evengoed boeiend!

De gevlogen route van de PH-EUF tijdens onze rondvlucht
De PH-EUF AgustaWestland AW139 tijdens de landing

Na de landing kon nog even de Leonardo AW189 van CHC Helicopters bekeken worden. Deze stond stand-by op het platform. Uiteraard wilden we graag even in de cockpit neuzen, dat was geen probleem. Het viel ons op dat deze moderne heli een “mengpaneel” met veel knoppen als middenconsole heeft met daarbij vier grote beeldschermen waar menig Tv-regisseur jaloers op zou zijn! 🙂

Even de PH-EUL Leonardo AW189 bekijken
eel knoppen in de PH-EUL Leonardo AW189
Grote beeldschermen in de digitale cockpit van de PH-EUL
PH-EUL Leonardo AW189

AgustaWestland

De PH-EUF, waar we mee vlogen, is gebouwd in 2012 en draagt constructienummer 31406. Het is een AW139 en op moment van bouwen heette de fabriek AgustaWestland (naar de samenwerking tussen de Italiaanse helikopterbouwer Agusta en het Britse Westland). Vanaf 2016 is men de toestellen als Leonardo AW139 gaan aanduiden. Dit is te vergelijken met de naamwisseling van Eurocopter naar Airbus Helicopters in 2014.

PH-EUF AgustaWestland AW139

Sinds 12 februari 2012 staat de PH-EUF in Nederland ingeschreven met als houder CHC Helicopters Netherlands B.V. De eigenaar is het Amerikaanse TVPX Aircraft Solutions Inc. Een tijdelijke Italiaanse testregistratie van dit toestel is niet bekend.

PH-EUF AgustaWestland AW139

CHC Helicopters

Het bedrijf CHC Helicopters is een van origine Canadese luchtvaartonderneming die in 1947 werd opgericht. De letters CHC staan hierbij voor Canadian Holding Company. Tegenwoordig is CHC Helicopters in zo’n dertig landen actief met een vloot van zo’n 250 luchtvaartuigen.
In Nederland heeft CHC Helicopters voet aan de grond gekregen door in 2004 de Schreiner Luchtvaartgroep over te nemen. De Schreiner Luchtvaartgroep was op haar beurt weer sinds 1997 de eigenaar geworden van KLM (Noordzee) Helikopters. Deze volle KLM dochter vloog sinds oktober 1965 met helikopters naar boorplatformen in de Noordzee en wekte sinds 1995 al intensief samen met Schreiner, die vooral in de Rotterdamse haven en het Botlekgebied met helikopters loodsen op schepen zette. Vanuit Schreiner Noordzee Helicopters werden destijds de activiteiten boven de Noordzee voortgezet, met als thuisbasis Den Helder Airport. Dit is na de overname door CHC Helicopters zo gebleven.

De PH-SSN Aerospatiale Dauphin 2 SA365C-3 in de kleuren van Schreiner (Rotterdam, 1986)
De PH-NZL Sikorsky S-61N in de kleuren van KLM Helikopters (Texel, 1986)
De PH-NZW Sikorsky S-76B is een voormalige KLM heli in de kleuren van CHC Helicopters (Den Helder, 15 september 2012)

Vlootoverzicht

De huidige Nederlands geregistreerde vloot van CHC Helikopters bestaat uit een vijftal Agusta/AgustaWestland AW139’s die ieder twaalf passagiers kunnen vervoeren. Het vlaggenschip van de vloot is de zestienpersoons PH-EUL Leonardo AW189.

Nederlandse vloot CHC Helicopters
Registratie Type C/N Bouwjaar Bijzonderheden
PH-EUA Agusta AW139 31072 2007 ex G-CHCW,C-GNDG, C-FNFZ, 5N-BJD, 5H-MXQ
PH-EUE AgustaWestland AW139 31387 2011
PH-EUF AgustaWestland AW139 31406 2012
PH-EUK AgustaWestland AW139 31474 2013 ex G-SNSH, VP-CHF, G-LLOV
PH-EUL Leonardo AW189 89011 2018 ex G-ERBA, I-EASN
PH-SHP Agusta AW139 31099 2007

Gemist?

Dit jaar de helikopter rondvluchten boven Julianadorp gemist? Kijk voor volgend jaar tijdig op de website van Kleurrijk Julianadorp om te zien of deze ook in 2024 weer plaatsvinden!

Bollenvelden
Bollenvelden

3 gedachten over “Boeiende bloeiende bollen beleving

  1. Berend Jan. Zie dat je een Boarding pass had naar CHC. Zou dus wel even eisen dat ze je naar CHC (Christchurch Nieuw Zeeland) moeten brengen. Zou een mooie trip zijn met een Heli en goedkoop voor Eur 90. Mooi stukje en mooie fotos. Rob

Geef een reactie