Oranje neusje op Koningsdag

EI-TCN Diamond DA62

Lelystad Airport, 27 april 2023 – Op het moment dat heel Nederland oranje kleurde vanwege Koningsdag vond men bij Flight Calibration Services Europe Ltd. dat men niet achter kon blijven. Vandaar (of vanwege het feit dat men brandstof wilde tanken, dat kan ook…) dat de EI-TCN Diamond DA62 (c/n 62.044) aan het einde van de middag zijn oranje neusje liet zien op Lelystad Airport.

EI-TCN Diamond DA62

Kalibreren

Dit toestel kwam van Brighton City Airport (EGKA) en landde om 17:30u. Een krap uurtje later was het alweer tijd om te vertrekken en draaide het toestel baan 05 op bij Sierra7. Er werd gestart voor een vlucht naar Roskilde (EKRK). Op het plan stonden Deense kalibratievluchten van het Instrument Landing System (ILS), onder andere op de luchthaven van Kopenhagen de volgende dag.

Tot oktober 2022 vloog deze Diamond DA62 als G-TACN (Lelystad, 7 maart 2021)

Oude bekende

We waren blij verrast dit Iers geregistreerde toestel nét voor vertrek te treffen. Zoveel vliegtuigen uit de Ierse republiek zien we niet in Nederland. Deze matgrijze Diamond uit 2017 was voor ons evenwel geen onbekende. Dit toestel is al meer op Lelystad Airport geweest, toen als G-TACN. Kijk hiervoor maar eens terug naar het artikel van 7 maart 2021. Op de registratie na is er niets veranderd aan het toestel. Het Britse vlaggetje en het logo van FCSL staat nog in de staart.

Brexit

Tot 5 oktober 2022 vloog deze Diamond als G-TACN voor het Britse bedrijf Flight Calibrations Services Ltd uit Shoreham. Hierna werd het de EI-TCN op naam van Flight Calibration Services Europe Ltd uit het Ierse Dublin. Alles lijkt erop te wijzen dat dit een herregistratie is in het kader van de Brexit. Zo beschikt het bedrijf over een toestel dat ingeschreven staat in een EASA-land. De overige vijf DA62’s van FCSL (G-DVOR, G-GBAS, G-GNSS, G-MDME en G-VNAV) staan nog op naam van de Britse tak van het bedrijf. De EI-TCN maakte zijn eerste vlucht met dit kenmerk op 10 oktober 2022.

EI-TCN Diamond DA62 op weg naar Roskilde in Denemarken

Retour?

In het kader van “what goes up must come down” moeten we de komende dagen het toestel maar een beetje in de gaten houden. Misschien dat Lelystad Airport op de terugreis naar Groot-Brittannië weer als tankstop in de prijzen valt.

Geef een reactie