Bezig bijtje

SP-RZA Boeing 737 MAX 8-200 – BUZZ

Eindhoven, 3 mei 2023 – De SP-RZA Boeing 737 MAX 8-200  van BUZZ is één van de vierenzestig bezige bijtjes die deze Poolse luchtvaartmaatschappij in haar korf heeft. We troffen het toestel op Eindhoven toen het vertrok voor een vlucht naar Krakau. Voor ons was het de eerste keer dat we een toestel van BUZZ voor de lens kregen.

MAX

De SP-RZA is een exemplaar van de nieuwste serie van de Boeing 737. Dit is een Boeing 737 MAX, het type dat geplaagd werd door technische problemen waardoor dit type lange tijd aan de grond moest blijven. Een Boeing 737 MAX is het makkelijkste te herkennen aan de gekartelde rand aan de achterkant van de motorgondel. Het toestel is twee jaar oud en heeft c/n 62314.

De SP-RZA Boeing 737 MAX 8-200 op weg naar de startbaan op Eindhoven

Nederlands tintje

De maatschappij BUZZ heeft van oorsprong een Nederlands tintje. In 1998 nam KLM het Britse Air UK over en noemde dit KLM UK. Twee jaar later, in 2000, richtte KLM UK de low-cost carrier BUZZ op. Deze maatschappij moest concurreren met easyJet. In 2003 verkocht KLM UK de naam van BUZZ aan Ryanair. In datzelfde jaar werden de overblijfselen van KLM UK opgenomen in KLM Cityhopper.

Ryanair

In 2017 startte het Ierse Ryanair een Poolse dochteronderneming en noemde die Ryanair Sun. Eind 2019 werd de naam BUZZ van de plank gehaald en Ryanair Sun werd omgedoopt in BUZZ. De vloot bestaat uit een flink aantal toestellen uit de Ryanair inventaris. Deze toestellen werden omgeregistreerd en kregen een Pools kenmerk. Er werden eveneens twaalf nieuwe Boeing 737 MAX toestellen aan de vloot toegevoegd, de SP-RZA was daarbij de eerste. Deze toestellen, met 197 stoelen, kwamen nieuw uit de Boeing fabriek.

De SP-RZA Boeing 737 MAX 8-200 klimt uit voor haar vlucht naar Krakau

Geef een reactie