Romeinse Centurion marcheert de poorten van Lelystad Aeroportus binnen

N888KA Cessna T210L Turbo Centurion II

Lelystad Airport, 15 mei 2023 – Een apart beschilderde Cessna T210L Centurion II deze keer. Waar hebben we dat meer gelezen?!? Dit keer de N888KA die uit Strausberg (EDAY) kwam. Dit ligt even ten oosten van Berlijn. De dag daarvoor was het toestel opgestegen in Spilve Airport (EVRS) bij Riga in Letland. Dit is naar ons idee de thuisbasis van deze Cessna.

N888KA Cessna T210L Turbo Centurion II

De N888KA (c/n 21061046) is gebouwd in 1975 en heeft al een aardig rijtje verschillende registraties gehad. Als eerste noemen we N2079S. Daarna ging het toesel naar Duitsland als D-ECCC. Vervolgens vertrok de Cessna naar Oostenrij als OE-DFT en later weer naar Duitsland terug te gaan als D-EILA. Op 3 oktober 2011 werd de Centurion in Letland ingeschreven als YL-CKA. Tenslotte werd dit de N888KA. Dat was op 3 december 2019. Het toestel staat op naam van Qualitair LLC Trustee, een trustee met een Duits adres, gevestigd op Flugplatz Michelstadt.

N888KA Cessna T210L Turbo Centurion II

Aanvoerder

De naam van dit Cessna model is afgeleid van de Romeinse Centurion. Dit was de aanvoerder van een Centuri, een basiseenheid in het Romeinse legioen die bestond uit zo’n tachtig man. In de staart van de N888KA is dan ook een grote afbeelding van een Centurion te vinden.

De N888KA Cessna T210L Turbo Centurion II heeft een grote Centurion afgebeeld in de staart staan

Geen wieldeurtjes

Een paar dagen geleden hadden we een artikel gemaakt over de D-EZBM, ook een Cessna T210L Turbo Centurion. Daarin legden we uit dat vanaf de T210N geen wieldeurtjes meer toegepast werden en dat naderhand bij diverse oudere modellen ook de wieldeurtjes verdwenen zijn. De N888KA is zo’n geval. De oorspronkelijk wieldeurtjes zijn nu vervangen door open wielkasten waar de wielen in passen en een sleuf onder in de romp om de wielpoten op te bergen tijdens de vlucht.

De N888KA heeft geen wieldeurtjes meer

SPQR

Op deze Cessna is de afkorting SPQR te vinden. Deze afkorting staat voor het Latijnse Senatus Populusque Romanus. In het Nederlands vertaald betekent dat betekent ‘Senaat en het Volk van Rome’. Dit was de officiële benaming van het Romeinse Rijk ten tijde van de republiek en natuurlijk ten tijde van Asterix en Obelix.

Het is niet exact bekend wanneer de afkorting SPQR voor het eerst werd gebruikt. Maar de oudste vermelding die tot nu toe is gevonden, is van 189 voor Christus. De afkorting werd indertijd in gebouwen gegraveerd, op munten gebruikt en… op vliegtuigen geplakt. Toch is de N888KA iets recenter dan het begin van onze jaartelling.

De N888KA Cessna T210L Turbo Centurion II werd op het Delta-platform geparkeerd

Lees ook:

 

Een gedachte over “Romeinse Centurion marcheert de poorten van Lelystad Aeroportus binnen

Geef een reactie