Nieuwe NEO

LX-TCB Airbus A319-153N (CJ)

Schiphol, 26 april 2023 – De LX-TCB die we op Schiphol-Oost zagen is één van de eerste Airbus A319 NEO’s die als privéjet is gebouwd. Het is voluit een Airbus A319-153N (CJ), ook wel als ACJ319 NEO aangeduid. De Airbus NEO-serie is te herkennen aan een motorgondel met een veel groter diameter als de voorgangers.

D Airbus NEO-serie heeft motoren met een veel grotere diameter als de voorgangers

De LX-TCB maakte vanaf de Airbusfabriek in Hamburg haar eerste vlucht op 23 juni 2022 als D-AVWO (c/n 10897). Kort daarop werd het toestel afgeleverd aan Comlux Aviation Malta als 9H-NTA. Er werd alleen niet met het toestel gevlogen, want tussen 6 juli 2022 en 22 maart 2023 stond deze grote bizjet in opslag op Basel.

LX-TCB Airbus A319-153N (CJ)

Op 22 maart 2023 werd het toestel als LX-TCB overgevlogen naar Luxemburg. Het toestel wordt nu wel gebruikt – zij het mondjesmaat – en wordt gevlogen door Global Jet Luxembourg.

Facts & figures

Even wat feitjes over dit luxe vervoersmiddel; er is plek voor negentien passagiers en voor zestien daarvan is een slaapplek te creëren. De bemanning bestaat uit twee piloten, twee flight attendants en een engineer. Natuurlijk is er voldoende elektronica aan boord, zoals WiFi, satelliettelefoon en beeldschermen met Netflix en Apple TV.

Onder deze bult zit de verbindingsapparatuur voor de draadloze communicatie voor de passagiers

Er zijn van de Airbus A319N nog maar een paar exemplaren afgeleverd. Van dit korte model staan er nu volgens Airbus 92 in de orderboeken. Op dit moment zijn er zo’n elf afgeleverd en zijn daarvan negen actief. Vier daarvan bij China Southern Airlines als passagierstoestel. De overige vijf als privéjet. Dat rijtje ziet er als volgt uit:

  • K5 Aviation: D-ANEO (c/n 8612)
  • Government of the Republic of Uzbekistan: UK888 (c/n 9012)
  • Jet Aviation Business Jets: VP-CRR (c/n 10339)
  • Sino Jet: P4-HUA (c/n 10673)
  • Global Jet Luxembourg: LX-TCB (c/n 10897)
LX-TCB Airbus A319-153N (CJ)

Geef een reactie