Tropische vogel

9M-AJD Airbus A320-216 – AirAsia

Langkawi, 19 mei 2023 – Deze Airbus A320 mogen we gerust bestempelen als een tropische vogel! Het toestel hoort thuis in de vloot van AirAsia. Deze low-cost luchtvaartmaatschappij opereert hoofdzakelijk vanaf Kuala Lumpur International Airport (WMKK). AirAsia werd in 1993 opgericht en na een flinke dip in 2001 is de maatschappij fors gegroeid. Er wordt voornamelijk met Airbus A320(NEO) toestellen gevlogen. Hier heeft men er zo’n honderd van in gebruik.

9M-AJD Airbus A320-216 – AirAsia

Een aantal van de AirAsia toestellen zijn getooid in een fraai verenkleed. Voor deze 9M-AJD geldt dit bijna letterlijk. Het toestel maakt reclame voor de Oost-Maleise deelstaat Sarawak. Dit ligt op het noordwestelijke deel van het eiland Borneo. Deze deelstaat grenst aan het Indonesische Kalimantan.

De 9M-AJD maakt reclame voor de deelstaat Sarawak
Kaart van Maleisië met rechts de deelstaat Sarawak

Naast de titels met “Sarawak” is ook een gewone neushoornvogel op de romp te zien. Tijdens ons verblijf in Maleisië hebben we helaas niet deze vogel in het wild gezien. Wel zagen we een bonte neushoornvogel in een boom. Dat maakte onze dag zeker goed!

Een gewone neushoornvogel siert de romp van de 9M-AJD
Zelf waren we erg blij deze bonte neushoornvogel te kunnen fotograferen!

De 9M-AJD is in 2013 gebouwd en draagt c/n 5863. De testregistratie was F-WWDH en zou als PK-AZK in gebruik genomen worden bij Indonesia AirAsia. Dat ging uiteindelijk niet door en de kist werd de 9M-AJD en ging in november 2013 vliegen voor AirAsia.

9M-AJD Airbus A320-216 – AirAsia

Het speciale kleurenschema werd in januari 2019 op deze Airbus aangebracht. Deze bonte vogel heeft, als gevolg van de coronapandemie, wel een onderbreking in zijn carrière gehad. Tussen 18 maart 2020 en 22 februari 2023 stond deze Airbus in opslag op Kuala Lumpur. Gelukkig is de passagiersmarkt weer aangetrokken en is de 9M-AJD nu weer volop in gebruik. Zodoende konden wij het toestel tussen de bedrijven door van LIMA ’23 (Langkawi International Maritime and Aerospace ‘23) op Langkawi International Airport (WMKL) fotograferen. De Airbus voerde een retourvluchtje uit vanaf Kuala Lumpur.

9M-AJD Airbus A320-216 op weg naar Kuala Lumpur

Geef een reactie