Tweede Fun Fly-In, zonnig succes!

PH-RBL Murphy Rebel

Midden Zeeland, 9 – 11 juni 2023 – De tweede Fun Fly-In is alweer voorbij. In het zonovergoten weekend van 9 tot en met 11 juni 2023 wisten niet minder dan 207 vliegtuigen de goed onderhouden Zeeuwse grasmat van vliegveld Midden Zeeland te vinden. Dat waren er fors meer dan de 120 geregistreerde bezoekers van de vorig jaar gehouden eerste Fun Fly-In.

Meer dan 200 bezoekende vliegtuigen over het weekend

Mede door de sponsoring door de KNVvL en de Stichting De Pionier Hangaar Lelystad kon het landingsgeld op de prettige prijs van € 15,00 gehouden worden. Daarnaast was er kosteloos drinken en een versnapering voor de bezoekers aanwezig. Dat was net als vorig jaar weer prima geregeld, net als een goodiebag voor ieder bezoekend toestel.

D-EDTK SAN Jodel D-117
OO-H86 B&F Technik Funk FK.14B2 Le Mans

Op de vrijdag waren al de nodige toestellen naar Midden Zeeland gevlogen. Aan de oostkant van het veld ontstond al een aardig rijtje toestellen. Die piek lag duidelijk op de zaterdag. Eigenlijk de hele dag door druppelden bezoekende toestellen binnen. Sommigen bleven maar een paar uurtjes, anderen maakten zich op voor een overnachting. Nadat de rij zich aan de oostkant gevuld had werd ook de westkant van het vliegveld vol gezet met bezoekende toestellen.

Goed gevulde flightline

Homebuilts

Onder de bezoekers waren opvallend veel zelfbouwtoestellen. De Vans en de Europa’s voerden daarbij de boventoon.

G-GORV Vans RV-8
PH-MNX Vans RV-7

Niet minder dan drie Zwitserse Vans kwamen naar Zeeland. Daaronder was een Vans RV-14. De meeste gebouwde exemplaren hebben een neuswiel en zijn daarmee een RV-14A. De staartwielversie (RV-14) kwam later als bouwpakket beschikbaar en is minder populair. In Europa vliegt nog maar een handje vol van deze versie.

HB-YSI Vans RV-14, de versie met een staartwiel

Een andere opmerkelijke Van’s was de SE-XLL. Deze Vans RV-7A was helemaal vanaf Skå-Edeby (ESSE) ten westen van Stockholm komen vliegen. Een trip van 668 NM. Dit was teven de bezoeker die de langste afstand had afgelegd. De daarvoor bestemde beker ging dan ook naar Zweden dit jaar.

De Zweedse SE-XLL Vans RV-7A kwam uit de buurt van Stockholm

Twee Van’s RV-8’s lichten we er ook even uit. De G-RVFT doet erg aan een warbird denken. De gevaarlijke haaienbek maakt het toestel extra stoer. Dit Britse kistje heeft overigens een Nederlandse eigenaar.

De G-RVFT Vans RV-8 heeft een gevaarlijke haaienbek
Op zondagmorgen vertrok de G-RVFT Vans RV-8 weer naar de UK

De andere fraaie RV-8 was de HB-YMM. Het kleurenschema is fris en is een samenvoeging van de inspiratie opgedaan bij andere toestellen. Om een idee te geven hoe rap deze Vans zijn; de eigenaar vloog in exact twee uur zondagochtend van Midden Zeeland naar Yverdon-les-Bains (LSGY) in Zwitserland.

HB-YMM Vans RV-8

De Europa’s kwamen – hoe kan het ook anders met zo’n naam – uit heel Europa. Er waren exemplaren te zien uit Duitsland, Groot-Brittannië, Luxemburg en Nederland. Van deze toestellen waren alle uitvoeringen aanwezig, de monowheel-versie, met gewoon onderstel met neuswiel en de versie met een extra lange vleugel. Die versie als motorzwever zie je niet vaak. De betreffende LX-CWT heeft twee sets vleugels (lang en kort). Doordat deze keer de lange vleugels gemonteerd waren ging de trofee voor het toestel met de grootste spanwijdte naar deze bemanning toe.

Hier is goed de flinke spanwijdte te zien van de LX-CWT Europa XS MG

Warbirds

Toestellen met een voormalig militaire achtergrond waren dit weekend aanwezig, maar niet in grote getale. We telden er drie, deze kwamen alle uit de hangaar van het vliegend Museum op Breda/Seppe. De eerste en oudste die we noemen is de D-EPKS De Havilland DH.82A Tiger Moth uit 1940.

D-EPKS De Havilland DH.82A Tiger Moth

In 1945 werd de N1227N Piper L-4J Grasshopper gebouwd. Deze Grasshopper is een van de weinige L-4’s die na de Tweede Wereldoorlog uit de Pacific is teruggekeerd.

N1227N / 45-5060 Piper L-4J Grasshopper

De G-APLO tenslotte is een zwarte De Havilland Canada DHC-1 Chipmunk 22A. Deze voormalige WB696 van de Royal Air Force stamt uit 1950 en zal de komende maanden een Nederlandse registratie PH-JMN krijgen. Op de zondag zijn nog een paar Stampe SV-4 tweedekkers vanuit Antwerpen langs geweest.

G-APLO De Havilland Canada DHC-1 Chipmunk 22A

De PH-FLG Piper PA-18-95 zou je ook kunnen betitelen als warbird. Hoewel dit toestel in de kleuren van de US Army vliegt heeft het een geschiedenis bij de Franse landmacht (ALAT) als 51-15445.

PH-FLG Piper PA-18-95 Super Cub

En als we dan toch in de (Super) Cub hoek zitten, de OO-HBG heeft bij de Belgische strijdkrachten gevlogen als OL-L18. De PH-UCI voor voor de Amerikanen als L-4J Grasshopper met kenmerk 45-4508. Van de D-ESTS zou je ook een militaire historie verwachten, maar dat is net het geval. Deze Super Cub uit 1962 heeft altijd een civiele identiteit gehad.

OO-HBG Piper PA-18-95 Super Cub
PH-UCI Piper J3C-65 Cub
D-ESTS Piper PA-18-150 Super Cub

Falco’s

De F.8L Falco is een ontwerp van de beroemde Italiaanse vliegtuigbouwer Stelio Frati (1919 – 2010). De Falco’s zijn eigenlijk in twee groepen in te delen, de toestellen die in Italië in de fabriek zijn gebouwd en de Falco’s die zijn ontstaan uit een bouwpakket. De fabriekstoestellen zijn tussen 1955 en 1968 gefabriceerd in drie verschillende fabrieken: Aviamilano, Aeromere en Laverda. Met een totale productie van één prototype en 76 fabriekstoestellen kun je wel stellen dat een fabrieksgebouwde Falco een zeldzaamheid is.

D-EHHE Aeromere F.8L Falco III

Tijdens de Fun Fly-In waren twee F.8L Falco’s aanwezig. En dat waren beiden origineel, fabrieksgebouwde exemplaren. De D-EKEZ hoort thuis op Hilversum en de D-EHHE kwam van Keiheuvel in België.

D-EKEZ Aeromere F.8L Falco III

MLA’s

Het aantal Micro Light Aeroplanes (MLA’s) was aanzienlijk. Een moderne MLA zoals een JMB Aircraft VL-3, Aerospool Dynamic WT9, BRM Aero Bristell XL8 of Tecnam P92 Echo Mk.II doet tegenwoordig niet onder in performance voor een regulier sportvliegtuig. De toestellen zien er snel uit en zijn dat doorgaans ook! Niet gek dat deze klasse populair is.

OM-S500 JMB Aircraft VL-3 Evolution
OO-H74 Aerospool Dynamic WT9
44 AVB / F-JUPK BRM Aero Bristell XL8
PH-0B9 Tecnam P92 Echo Mk.II

Er waren MLA’s te zien uit Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Meest bijzondere MLA was een Deense Rans S-6S Coyote II. Dit toestel was zaterdagavond als een van de laatste bezoekers van die dag binnengekomen.

OY-9358 Rans S-6S Coyote II

Extra

Aan het einde van de zaterdagmiddag kwam er nog een leuke aerobatickist binnen, een Extra NG. Deze D-EXJF is het negende gebouwde toestel van dit type en staat gestationeerd op het Belgische vliegveld Wevelgem. Inmiddels zijn er zo’n tachtig van deze potente krachtpatsers gebouwd. Verreweg de meeste vinden hun weg naar de Verenigde Staten. Momenteel vliegen er in Nederland twee en in België alleen dit Duits geregistreerde toestel.

D-EXJF Extra NG

Kustwacht

Sinds november 2022 heeft de Nederlandse kustwacht een helikopter stand-by staan op Midden Zeeland. Voor deze grote Leonardo AW189 is een speciale hangaar gebouwd. Gedurende het weekend stond de PH-SAR startklaar op het platform voor de hangaar.

PH-SAR Leonardo AW189 op het platform voor zijn hangaar

Op zaterdag aan het einde van de middag moest het toestel in actie komen. Een zwemmer werd vermist in de Westerschelde. Na een aantal rondjes in de buurt van de beoogde locatie vloog de heli weer terug. De zwemmer was zelf aan de kant gekomen en er was geen verdere assistentie meer nodig. Een beetje buiten mededinging, maar deze helikopter kreeg de prijs voor het nieuwste toestel dat de Fly-In bezocht.

De PH-SAR Leonardo AW189 komt terug na zijn missie boven de Westerschelde

Prijzenfestijn

Tijdens de Fun Fly-In probeert de organisatie een aantal serieuze en ludieke prijzen toe te kennen aan de deelnemers. We noemden al de langste afstand, de grootste spanwijdte en het nieuwste toestel. Ander bekers waren er voor het kortste vliegtuig in lengte en breedte, de jongste en oudste piloot, het meest originele toestel en een bemoedigende beker voor de piloot die de meest beroerde landing uitvoerde. Deze laatste beker is overigens niet uitgedeeld. De havendienst die hiervoor geraadpleegd is heeft namelijk geen slechte landingen kunnen waarnemen. Een compliment voor het pilotengilde!

De prijzen!

Voorwaarde voor het in ontvangst nemen van een prijs is de fysieke aanwezigheid van het toestel en bemanning tijdens de prijsuitreiking op zaterdagavond. Daardoor is de uitslag arbitrair te noemen. Er waren namelijk al een paar potentiële bekerwinnaars vertrokken. Maar de jury was uiteraard kien genoeg om duidelijk te stellen dat over de uitslag niet gecorrespondeerd kon worden. 🙂

Succesformule

Terugkijkend op deze gelaagde tweede editie van deze Fun Fly-In kan voorzichtig de conclusie getrokken worden dat een leuke traditie geboren is. De goede organisatie en de samenwerking met de medewerkers van vliegveld Midden Zeeland maakte dit tot een gezellig, gastvrij en ongedwongen evenement. Spotters en luchtvaartfotografen werden in de gelegenheid gesteld om mooie foto’s te maken. Natuurlijk is bij zo’n Fly-In mooi vliegweer in het weekend onontbeerlijk. Maar dat was ook deze tweede editie prima voor elkaar. Piloten doen er goed aan om de volgende editie al vroeg in hun agenda te zetten! Zoals het er nu uitziet zal dat het weekend van 7, 8 en 9 juni 2024 gaan worden.

Prima mogelijkheden voor spotters en fotografen tijdens deze Fun Fly-In

Dank aan de organisatoren van de Fun Fly-In, Havendienst Vliegveld Midden Zeeland en Henk Wadman voor hun medewerking aan dit artikel.

2 gedachten over “Tweede Fun Fly-In, zonnig succes!

Geef een reactie