Superyacht met helikopter in hartje Amsterdam

N9906 Airbus Helicopters H135

Amsterdam, 18 juni 2023 – In het IJ ter hoogte van de Sumatrakade in Amsterdam dobberde sinds zaterdag een futuristisch superyacht. Dit schip met de naam Norn is nog maar sinds april 2023 in de vaart en is dus nog splinternieuw. Het schip meet nèt geen 90 meter (89,99 🙂 ) en is tussen 2018 en 2023 in Duitsland gebouwd bij de werf van Lürssen Shipyard in Rendsburg als project 1601. Dat nummer staat ook op de boot.

Superyacht Norn is gebouwd door Lürssen
Superyacht Norn met het projectnummer 1601 van Lürssen

Dit schip valt op door zijn zogenaamde inverted of reserve bow. Dat geeft het vaartuig een bijzonder uiterlijk. Omdat de Norm grijs is, lijkt het met zijn strakke lijnen ook wel een beetje op een oorlogsschip, maar dat is het absoluut niet. De Norn vaart onder de vlag van de Kaaimaneilanden. De opdrachtgever voor de bouw van dit schip was Charles Simonyi, een gefortuneerde Amerikaanse softwareontwikkelaar van Hongaarse afkomst.

De Norn heeft een inverted bow
De Norn hoort formeel thuis in Gerorge Town op de Kaaimaneilanden
Charles Simonyi
Simonyi heeft aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van het Office-pakket (Word en Excel) bij Microsoft. Charles Simonyi was in 1981 de veertigste medewerker van Microsoft. In 2002 startte hij zelf Intentional Software, een ontwikkelaar voor apps. Dit bedrijf werd in 2017 overgenomen door Microsoft en zo belande de eigenaar weer terug op het oude nest. In de Forbes lijst wordt Charles Simonyi geschat op een vermogen van $6,5 miljard. Dat maak hem nummer 402 op de lijst van rijken der aarde.

Charles Simonyi op zijn Norn

Nog een opmerkelijk feitje over de eigenaar, deze is al twee keer met een Soyus raket naar het ISS Space Station geweest als ruimte toerist. Hij is in 2007 (Soyuz TMA-10) en 2009 (Soyuz TMA-14) mee geweest en is daarmee de eerste persoon die twee keer als ruimtetoerist in het ISS is geweest.
Naast vervoer per raket, boot of helikopter beschikt deze Charles Simonyi ook over de Falcon 7X met de registratie N786CS (c/n 31) waarmee hij over de wereld kan reizen

De Norn is de opvolger van de Skat (70,71m). Dit schip liet Simonyi eerder bij Lürssen bouwen en kwam in 2002 in de vaart. Het projectnummer van dit schip was 9906, een nummer dat ook op de Skat stond. Inmiddels is dit yacht verkocht.

Superyacht Norn

Op zowel de Skat als nu de Norn wordt dezelfde helikopter gebruikt. Dat is de N9906, een Airbus Helicopters H135 (formeel een EC 135 T3). De registratie is gelijk aan het projectnummer van het vorige schip.

Superyacht Norn
Superyacht Norn

De N9906 stamt uit 2013 en heeft eerst als N742AE gevlogen. Op moment van aflevering bestond Airbus Helicopters qua naam nog niet. De toestellen die men toen bouwde werden aangeduid als Eurocopter EC 135. Dit exemplaar is als Eurocopter EC 135 T2+ gebouwd met c/n 1134.

N9906 Airbus Helicopters H135

Inmiddels staat de N9906 in het luchtvaartuigregister van de Verenigde Staten ingeschreven als Airbus Helicopters EC 135 T3. De marketingnaam bij Airbus Helicopters is hierbij H135. Het toestel is naar ons idee ook daadwerkelijk geüpgraded van een EC 135 T2+ naar een EC 135 T3. Dat is het beste te zien aan de verhoogde staartvin. Voor extra stabiliteit bij lage vliegsnelheden is deze indertijd hoger gemaakt bij het EC 135 T3 model.

De N9906 heeft een verhoogde staartvin gekregen, horend bij een H135

Vergelijk maar eens de foto die Jan Mangelschot op 21 september 2014 maakte toen de (toen nog) EC 135 T2+ als luchtvracht vanaf Maastricht Aachen Airport naar Seattle werd vervoerd. De staartvin is daar nog minder hoog dan nu.

De N9906 hier nog als Eurocopter EC 135 T2+ met een korte staartvin op Maastricht Aachen in 2014 op transport naar de VS (Foto: Jan Mangelschot)

De dagen voorafgaand aan het bezoek aan Amsterdam lag de Norn in hartje Londen, bij de Tower Bridge. Nu is het schip in hartje Amsterdam voor anker gegaan. De helikopter heeft zaterdag nog een bezoek gebracht aan Schiphol-Oost, vermoedelijk om één of meerdere gasten op te halen voor het schip. De rendez-vous vond plaats op het Noordzeekanaal, nog ruim voor het binnenlopen van Amsterdam.

De N9906 maakte een vlucht vanaf de Norn in het Noordzeekanaal naar Schiphol-Oost en terug

Veel bekijks

In diverse media kreeg het bezoek van dit luxe yacht de aandacht. En omdat de veerpont tussen het Azartplein op het Java Eiland en de Zamenhofstraat in Amsterdam Noord pal langs de Norn voer konden de passagiers het schip goed bekijken. Ook wij hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om gratis vanaf het water het luxe yacht te bekijken. Wat helemaal mooi was is dat de stuurman van de veerpont op de weg terug aan de andere kant van het schip langs voer. Zo konden we rondom een kijkje nemen. Top gedaan GVB!

Het zwembad aan de achterkant van het schip, als je goed kijkt zie je dat de badeendjes al klaar zitten voor een verfrissende duik

Terwijl wij langs voeren werd aan boord net de lunch uitgeserveerd. Toen die genuttigd was staarde de eigenaar even mIJmerend over het IJ en zag dat alles goed was. Het schip zou maandag 19 juni 2023 weer vertrekken uit Amsterdam richting het Zweedse Stockholm.

De lunch werd uitgeserveerd
De eigenaar bekijkt het IJ vanaf zijn schip
Superyacht Norn
Superyacht Norn
Superyacht Norn

Met dank aan Jan Mangelschot voor zijn bijdrage aan dit artikel.

4 gedachten over “Superyacht met helikopter in hartje Amsterdam

  1. Kerel het keihard gewerkt en heeft dit dan ook verdiend! Deze man heeft nooit werkdagen van 7.6 uur gekend maar was dag en nacht bezig

Geef een reactie