Hello World!

HB-YMM Vans RV-8

Midden Zeeland, 10 en 11 juni 2023 – Tijdens de Fun Fly-in georganiseerd door Stichting Fun Fly-In op het vliegveld Midden Zeeland waren een drietal Zwitserse deelnemers te bewonderen. Een daarvan lichten we er even uit, de HB-YMM. Dit is een prachtig gebouwde Vans RV-8. Dit staartwielkistje stamt uit 2020 en is vervaardigd door de Zwitser Mickey (Michael) Coggins. Het toestel draag c/n 82007 en maakte op 10 augustus 2020 zijn eerste vlucht. De thuisbasis van dit toestel is Yverdon-les-Bains (LSGY). Vanaf Yverdon maakte Mickey Coggins zelf de eerste testvlucht. Hij had voor die tijd ervaring opgedaan in de RV-8 van een testpiloot van Pilatus Aircraft.

HB-YMM Vans RV-8

Zeventien jaar

De bouw van de HB-YMM is al in 2003 gestart. Alleen zijn er in de loop der tijd wat vertragingen opgetreden. Zo was het eerst wachten op de gekozen Subaru motor. Deze werd later gewisseld naar de huidige Lycoming IO-360 van 180 pk (132 kW). Ook maakte de verdeling van tijd tussen gezin en bouwen dat de Vans RV-8 pas na zeventien jaar in 2020 vliegklaar was. De bouwer heeft niet de indruk dat het toestel hem dit kwalijk heeft genomen… 😉

HB-YMM Vans RV-8
De cockpit van de HB-YMM Vans RV-8

Aérostyll

De HB-YMM viel ons op vanwege het fraaie kleurenschema. Het toestel is erg netjes gespoten en stond te blinken in de Zeeuwse zomerzon. Het ontwerp voor deze kleuren is een samenraapsel van bestaande toestellen onder het motto “beter goed gejat dan slecht verzonnen”.

De ontwerpschetsen van de HB-YMM (Afbeelding: Aérostyll)

De finishvlag in de staart maakt het een soort air racer, de invasiestrepen op de vleugels doen denken aan een warbird. Het spuitwerk is vakkundig verricht door het Franse bedrijf Aérostyll. Deze onderneming is gehuisvest op het Zuid-Franse Aérodrome de Lézignan. Dit bedrijf heeft sinds 2004 inmiddels meer dan 500 vliegtuigen van een uniek kleurenschema voorzien.

Finishvlag in de staart
Op de vleugels staan invasiestrepen

Voor het vervoer naar de spuiterij wilde Coggins eerst zelf een aanhanger inzetten. Maar hij bedacht zich bijtijds, omdat het toestel best wel kwetsbaar is. Vervolgens schakelde hij een ervaren transporteur in. Deze leverde het toestel een paar weken later in de prachtige kleuren weer af in Zwitserland.

HB-YMM Vans RV-8

Hello World

Naast de aantrekkelijke kleuren is de Vans RV-8 op de neus voorzien van de tekst “Hello world”. Dit is in geblokte “digitale” letters geschreven. Het is een verwijzing naar de start van de carrière van Mickey Coggings als software ontwikkelaar. Vaak werd vroeger bij eenvoudig programmeren dit zinnetje als output gegenereerd.

Hello World!

Eigenbauluftfahrzeug

Bij zelfbouwtoestellen is het gebruikelijk dat er in of bij de cockpit duidelijk staat aangegeven dat dit geen seriegebouwd toestel is. Meestal staat er dan “Experimental” of “Homebuilt”. Bij de HB-YMM is voor een Duitse aanduiding gekozen, er staat “Eigenbauluftfahrzeug”. Een mooie term die we nog niet eerder zijn tegengekomen. Het is in elk geval in Zwitserland officieel toegelaten op deze manier. Andere Duitstalige benamingen hadden kunnen zijn Experimentalflugzeug, Eigenbauflugzeug of Selbstbauflugzeug.

Een leuke Duitstalige aanduiding als zelfbouwtoestel op de HB-YMM Vans RV-8

Rap

Dat de HB-YMM een rap kistje is bewees de eigenaar op zondagmorgen. Toen raffelde hij de afstand Midden Zeeland – Yverdon-les-Bains af in exact twee uurtjes. Tijdens die vlucht lag de kruissnelheid op 10.000ft ruim boven de 160 kts.

HB-YMM Vans RV-8

Groningen

De HB-YMM is inmiddels al in aardig wat landen geweest. Mickey Coggins is ermee naar Frankrijk, Duitsland. Estland, Italië, Nederland en Groot-Brittannië gevlogen. Leuke bestemmingen daarbij waren Corsica, Menorca en de noordelijke eilanden van Schotland.

HB-YMM Vans RV-8

Meest memorabel waren tot nu toe de vluchten om zijn studerende dochter in Groningen voor een korte break over te vliegen naar huis. Op 1 juli 2022 vloog de HB-YMM naar Groningen Airport Eelde (EHGG) om haar op te halen, op 3 juli 2022 werd naar Zwitserland gevlogen. De studente werd op 16 juli 2022 weer teruggebracht naar Groningen waarop de dag daarop de RV-8 weer naar Yverdon vloog. Niet goedkoop, maar wel erg leuk en zeker sneller dan alle opties met auto, trein en/of lijnvliegtuig.

HB-YMM Vans RV-8

Tot nu toe staan er zo’n 300 vlieguren in het logboek van de HB-YMM. Voor de toekomst staat Bulgarije nog op de planning met de landen die op de route daarnaartoe liggen.

HB-YMM Vans RV-8

Zeven

De HB-YMM is één van de zeven momenteel ingeschreven Vans RV-8’s in Zwitserland. Dit zijn alle exemplaren met een staartwiel.

De HB-YKG is één van de andere Zwitserse Vans RV-8’s (Fribourg-Ecuvillens, 12 mei 2018)

Van de RV-8 is ook een uitvoering met een neuswiel te bouwen, die wordt aangeduid als de RV-8A. Over smaak valt niet te twisten, maar wij vinden de staartwiel versie veel mooier dan die met een neuswiel.

De N884KB als voorbeeld van een Vans RV-8A, met neuswiel (Oshkosh, juli 2017)

In Nederland is de Vans RV-8 dun bezaaid. Er staat momenteel maar één exemplaar ingeschreven. Dat is de PH-LRV. Die is ook nog eens van een Duitse eigenaar en verblijft dus niet in ons land.

De PH-LRV is momenteel de enige Vans RV-8 in het Nederlandse register (Lelystad, 11 februari 2022)

Met dank aan Mickey Coggins voor zijn bijdrage aan dit artikel.

 

Geef een reactie