G-IRTY Supermarine Spitfire Mk.IXc tankt even bij op Lelystad Airport

G-IRTY Supermarine Spitfire Mk.IXc

Lelystad Airport, 7 juli 2023 – Vanuit Goodwood Aerodrome (EGHR) arriveerde op deze dag de ‘Silver Spitfire’ G-IRTY voor een tankstop op Lelystad Airport. Deze glimmend gepolijste Spitfire brengt wel vaker een bezoekje aan de Flevopolder om te tanken, dat is doorgaans op vluchten tussen Billund (EKBI) in Denemarken en Goodwood. Lelystad ligt mooi in het midden van de trip en is dus een prima plek om een bij te tanken.

G-IRTY Supermarine Spitfire Mk.IXc

De G-IRTY is eigendom van een vermogende Deen. In de winter staat het toestel in een hangaar op Billund. Afgelopen jaar was de G-IRTY op 6 oktober 2022 naar zijn winterverblijf  gevlogen. Op 4 mei 2023 passeerde de Spit weer via Lelystad richting Engeland.

De G-IRTY Supermarine Spitfire Mk.IXc wordt op zijn plek geholpen bij de pomp

De piloten op de G-IRTY zijn van Spitfires.com (voorheen genaamd Boultbee Flight Academy), een commercieel bedrijf dat in Engeland rondvluchten met tweezits Spitfire aanbiedt. Deze keer werd het toestel gevlogen door de Chief Pilot van het bedrijf, Niel Parkinson. Dit is een piloot met een grote ervaring. Naast Spitfires vliegt hij ook op een Dassault Falcon 7X privéjet voor een gefortuneerde Brit.

Chief Pilot Niel Parkinson van Spitfires.com trekt zijn zwemvest uit na de landing

Na de landing werd de G-IRTY bij de pomp op het Delta platform gezet. Nadat de brandstof was aangevuld voor het vervolg van de reis werd de zilveren warbird even bij de toren geparkeerd. Na een korte break vertrok het toestel weer in noordelijke richting. Na anderhalf uur vliegen werd de Deense eindbestemming bereikt.

Het bijtanken van de G-IRTY Supermarine Spitfire Mk.IXc

Lees ook

Op 28 september 2021 hebben we al eens een uitgebreid verslag over de historie van de G-IRTY gepubliceerd. Voor meer informatie over het toestel (en zijn Nederlandse historie) kijk op:

G-IRTY Supermarine Spitfire Mk.IXc

2 gedachten over “G-IRTY Supermarine Spitfire Mk.IXc tankt even bij op Lelystad Airport

Geef een reactie