Wings over Holland brengt tiende Diamond DA 62 naar Nederland

N62G Diamond DA 62 bij aankomst op Lelystad Airport

Lelystad Airport, 13 juli 2023 – Directeur Luuk van Hooijdonk van Wings over Holland mocht vandaag een fonkelnieuwe Diamond DA 62 ophalen bij de fabriek van Diamond Aircraft in Wiener Neustadt (LOAN) in Oostenrijk. Het is inmiddels alweer het tiende exemplaar van dit topmodel uit het modellengamma van Diamond Aircraft dat via Wings over Holland verkocht is. Twee opmerkelijkheden daarbij; nummer negen (PH-MDZ met c/n 62.238) moet nog afgeleverd worden (dat gebeurt volgende week) en deze tiende DA 62 is in tegenstelling tot de andere geleverde kisten niet voorzien van een Nederlands kenmerk, maar van een Amerikaanse registratie, N62G. Dit paste beter bij de wensen van de nieuwe eigenaar. De N62G heeft (uiteraard) 2023 als bouwjaar en heeft c/n 62-240 meegekregen.

Het typeplaatje van de N62G Diamond DA 62

FAA BvL

Het Amerikaanse Bewijs van Luchtwaardigheid (BvL) was gisteren (12 juli 2023) uitgereikt door een Duitse vertegenwoordiger van de Federal Aviation Administration (FAA), zeg maar de Amerikaanse evenknie van ILT in Nederland. Op 12 juli is voor het eerst met dit kenmerk gevlogen en er werd toen een lokale acceptatievlucht gemaakt. De proefvluchten voor die tijd zijn gemaakt onder een tijdelijk Oostenrijks kenmerk dat ons helaas onbekend is.

De registratie wordt nog vervangen door meer sierlijke letters en cijfers

Ferry flight

De afleveringsvlucht begon om 11:35u op Wiener Neustadt. Via een fly-by op Slazburg (LOWS) werd na iets meer dan twee uur er een tussenstop gemaakt op Aalen/Elchingen (EDPA). Het laatste deel van de delivrey flight nam een uur en vijftig minuten in beslag. Uiteindelijk zette de N62G om 17:00u “voet” op Nederlandse bodem. Alleen dat gebeurde niet voordat er een geweldig strakke low pass over baan 23 werd gemaakt. Het leek daarbij wel of het nieuwe vliegtuig nog wat last van hoogtevrees had…

Naar Rotterdam

De N62G staat sinds 30 juni 2023 op naam van Sky West Aviation Inc. Trustee uit Albuquerque (New Mexico). Als het toestel is overgedragen aan zijn nieuwe Nederlandse eigenaar zal de N62G begin volgende week verhuizen naar Rotterdam – The Hague (EHRD). Daar is gelukkig nog nét een plekje voor het toestel in een hangaar (bij de PH-WAL onder andere). Op dit moment zitten zo’n beetje alle verhuurbare hangaars op Rotterdam – The Hague vol. En er is geen zicht op uitbreiding van de capaciteit.

De N62G Diamond DA 62 draait de baan a

Watersaluut

Zeker met dit mooie weer mag de brandweer van de luchthaven er graag op uit trekken om met verkoelend water te spuiten. Zodoende kreeg de N62G bij het binnentaxiën een mooi watersaluut.

Een watersaluut als welkom voor de N62G Diamond DA 62
N62G Diamond DA 62
N62G Diamond DA 62 taxiet het Hotel Platform op

Champagne

Eenmaal aangekomen bij de vestiging van Wings over Holland was er een mooie fles champagne beschikbaar om de komst van het toestel te vieren.

Goed vliegerschap en goed flessen kunnen ontkurken zijn eigenschappen die niet per se samen gaan… 😉
Als de kurk eenmaal weggeschoten is kunnen de glazen vollopen

Samen met de crew van Wings over Holland werden de mousserende bubbels, die geweldig qua kleur pasten bij het champagne kleurige vliegtuig, ingeschonken en kon er geproost worden op weer een tastbaar resultaat van een mooi verkoopsucces.

Proosten met champagne bij een champagnekleurig vliegtuig!
De N62G Diamond DA 62 stond op dat moment nog na te druppelen van zijn welkomtdouche

In het verleden hebben wel eens “gemopperd” over de vele grijze uitvoeringen van de Nederlandse DA 62’s. We worden dan ook helemaal blij van de kleurstelling van de N62G. Goed, de onderkant is nog wel grijs, maar dat zie je niet door de oogverblindende gouden gloed die over het toestel ligt!

N62G Diamond DA 62

Overzicht Nederlandse DA 62’s

Van de tien door Wings over Holland geleverde Diamond DA 62’s staan er op dit moment zeven in het PH-register. De PH-MDZ staat op het punt van afleveren. Eén toestel is verhuisd naar Frankrijk en één toestel heeft een registratie uit Estland gekregen, maar is nog wel in ons land (Lelystad Airport) gestationeerd. De N62G is daarmee het tweede exemplaar met een buitenlands kenmerk dat in Nederland thuis hoort.

Registratie Type C/N Inschrijving Eigenaar
PH-MBO Diamond DA 62 62.050 14-2-2018 De Hondert Margen / M. Boers, to F-HTMM, LIXXBAIL at Le Castellet
PH-UDB Diamond DA 62 62.C007 25-5-2018 Boutique Dutch Aeronautical Charter
PH-VCC Diamond DA 62 62.085 13-7-2018 Cav-Okay
PH-WMO Diamond DA 62 62.104 2-8-2018 Metaalwarenindustrie Witte van Moort
PH-PWW Diamond DA 62 62.135 12-3-2020 P.P. Ockers
PH-VDH Diamond DA 62 62.158 24-6-2021 Van der Helm Logistiek
PH-ILM Diamond DA 62 62.169 8-11-2021 Swartz Aviation, to ES-ILM
PH-WAL Diamond DA 62 62.229 20-3-2023 Orange Air
PH-MDZ Diamond DA 62 62.238 30-6-2023 MDZ Air
N62G Diamond DA 62 62.240 30-6-2023 Sky West Aviation Inc. Trustee

 

 

2 gedachten over “Wings over Holland brengt tiende Diamond DA 62 naar Nederland

  1. Hi Guys De Zwanenvrouw uit Vreewijk Rotterdam. Ik word zo gelukkig van die meneer die over mij en mijn zwanen, ganzen, reigers etc. vliegt in dat prachtige vliegtuig De Diamond DA62 N62G Wat een waanzinnig gaaf vliegtuig is dat zeg! Groetjes Andrea

    1. Hi, het was geen ‘gedachte’ hoor, ik zag hem op mijn scherm bij airnav.radarbox.com en hij streek neer in de omgeving van de Fairoaksbaan bij Rotterdam Airport. Hij was over mij heen gevlogen toen ik bij mijn dieren zat. Vliegtuigjes, altijd goed, herinnert mij aan de Pink Floyd Concerten in de Kuip 😉 Dit was wel een gedachte! Groetjes Andrea de Zwanenvrouw

Geef een reactie