Na meer dan een halve eeuw vliegt er weer een échte Gulfstream met PH-registratie!

De PH-ZUZ Gulfstream G-IV stijgt op in de zon tegen een dreigende lucht

Lelystad Airport, 18 juli 2023 – De Gulfstream G-IV (c/n 1009) van Zeusch Aviation maakte vandaag zijn eerste vlucht onder de nieuwe registratie PH-ZUZ. De voormalige V-11 van de Koninklijke Luchtmacht werd vandaag overgevlogen naar Basel (LFSB) in Zwitserland. Hier zal het toestel de komende (vermoedelijk vijf) weken verblijven voor onderhoud.

De PH-ZUZ Gulfstream G-IV in de Friendship Hangaar van Zeusch Aviation (Lelystad, 17 juli 2023)

Na de overdracht op 30 juni 2023 werd de Gulfstream in de Friendship Hangaar van Zeusch Aviation op Lelystad Airport gestald. Gelijk ging men aan het werk om het toestel civiel in Nederland geregistreerd te krijgen. Op woensdag 5 juli 2023 werd het kenmerk V-11 doorgehaald in het militaire luchtvaartregister. Dit is een voorwaarde om het in het burgerluchtvaartregister op te kunnen nemen. Dat is op 7 juli 2023 gebeurd. Toen is het kenmerk PH-ZUZ ingeschreven.

Zo kwam de V-11 Gulfstream G-IV van de KLu aan op Lelystad Airport (30 juni 2023)

Oud en nieuw

De nieuwe registratie staat met een witte sticker op de motorgondel. Deze is zo gepositioneerd dat de Nederlandse roundel bijna geheel afgeplakt is. Alleen het witte deel steekt er nog onder uit, dat is te zien aan het kleine zwarte ronde lijntje onder de registratie.

Hier nog de roundel van de KLu op de Gulfstream
Over de roundel is een witte sticker met de registratie PH-ZUZ geplakt

Wat leuk is, is dat we de Gulfstream nog even troffen met de nieuwe registratie op de motorgondel, terwijl het oude militaire serial V-11 nog fier in de staart stond. Dit is inmiddels verwijderd. Boven op de vleugel is de roundel nog wel zichtbaar, net als het voormalige serial V-11. Het is nog niet definitief bepaald of het toestel geheel wit blijft, dat er iets meer kleur op komt of overgespoten gaat worden. Time will tell.

De PH-ZUZ Gulfstream G-IV met twee registraties (Lelystad, 17 juli 2023)
Een zeldzaam beeld met de oude en de nieuwe registratie op de G-IV (Lelystad, 17 juli 2023)
Vandaag was “V-11” van de staart verwijderd

Zwitsers zakmes

De vloot van Zeusch Aviation is zeer veelzijdig te noemen. Alle Beech (Super) King Airs zijn voor meerderlei doeleinden inzetbaar. Of zoals men het bij Zeusch Aviation omschrijft: “De vloot is als een Zwitsers zakmes, voor iedere klus het juiste gereedschap bij de hand!” Zo zijn de toestellen te gebruiken voor fotovluchten, relayvluchten, ambulancevluchten, maar natuurlijk ook voor (VIP) personenvervoer.

De vloot van Zeusch Aviation is veelzijdig als een Zwitsers zakmes

Ook de Gulfstream wordt multi-inzetbar gemaakt. Binnenkort wordt er namelijk een medisch interieur in geplaatst. Met deze voorziening kunnen MEDEVAC flights uitgevoerd worden. Er wordt in elk geval plek voor één, maar vermoedelijk zelfs voor twee stretchers gecreëerd. Deze kunnen ook weer verwijderd worden, zodat de Gulfstream G-IV tevens beschikbaar blijft voor VIP-vluchten.

PH-ZUZ Gulfstream G-IV word met de mover klaar gezet voor vertrek

Mix van piloten

De komende tijd zal de Gulfstream gevlogen worden door een mix van eigen en ingehuurde piloten. Als op termijn voldoende Zeusch piloten de typerating voor de Gulfstream G-IV hebben behaald bestaat de bemanning voor 100% uit eigen crew.

PH-ZUZ Gulfstream G-IV

Meer dan halve eeuw geleden

De eerste vlucht van de PH-ZUZ van vandaag is best bijzonder te noemen. Het is namelijk meer dan een halve eeuw geleden dat er een échte onvervalste Gulfstream bizjet met een PH-registratie vloog! De kleinere Israëlische (IAI) Gulfstream G100/200/280’s daargelaten. Dat was indertijd de PH-FJP Gulfstream G-1159 (G-II) van de gloeilampenfabriek Philips. Zij vlogen met deze bizjet tussen 2 februari 1970 en 31 december 1971.
De tijdelijk geregistreerde PH-AQI Gulfstream G550 (c/n 5616), die bij Fokker Techniek op Woensdrecht klaar gemaakt wordt voor de Japanse Kustwacht, staat al sinds 6 april 2021 in Nederland ingeschreven. Maar dit toestel  is nog niet met zijn testvluchten onder de registratie PH-AQI begonnen. Dus de PH-ZUZ is de tweede vliegende PH-geregistreerde Gulfstream ooit.

Ready for departure

In de ochtend was de PH-ZUZ al gereed gemaakt voor vertrek. Het toestel was voor de Friendship Hangaar voorzien van de nodige litertjes JetA1 voor de vlucht naar Basel.

De PH-ZUZ Gulfstream G-IV wordt getankt

Om 13:25u taxiede de Gulfstream uit naar baan 23 en om 13:30u vloog er voor het eerst sinds meer dan vijftig jaar weer een PH-geregistreerde Gulf! Na een vlucht van 55 minuten werd de landing ingezet op Basel.

PH-ZUZ Gulfstream G-IV
PH-ZUZ Gulfstream G-IV is airborne!
PH-ZUZ Gulfstream G-IV

Lees ook:

PH-ZUZ Gulfstream G-IV op weg naar Basel

Registerinfo PH-FJP: website van Herman Dekker (www.hdekker.info).

Een gedachte over “Na meer dan een halve eeuw vliegt er weer een échte Gulfstream met PH-registratie!

  1. Hai Berend Jan, leuk artikel!! Toch gaaf, dat na zoveel jaar weer een PH geregistreerd Gulfstream rond mag vliegen in Nederland. Ik wens Zeusch Aviation heel veel veilige vlieguren en happy landings toe!!

Geef een reactie