EAA AirVenture Oshkosh: Homebuilts

N553KM en N486JT Van’s RV-8 (Oshkosh, juli 2015)

Oshkosh, 2011, 2013, 2015, 2017, 2022 – In de week van 24 tot en met 30 juli 2023 draait op Wittman Regional Airport (KOSH) bij Oshkosh in Wisconsin, USA alles om de luchtvaart. Dan vindt daar de jaarlijkse editie van het grootste luchtvaartevenement ter wereld plaats, de EAA AirVenture. Rond de 10.000 bezoekende vliegtuigen en meer dan 650.000 toeschouwers maken dit tot een ware snoepwinkel voor de rechtgeaarde luchtvaartliefhebber. Dit jaar zijn we helaas niet zelf op Oshkosh aanwezig. Om toch een beetje in de sfeer te komen laten we deze hele week foto’s zien van eerdere AirVentures. Met iedere dag een ander thema. Vandaag:

Homebuilts

Met de homebuilts (of experimentals/zelfbouwvliegtuigen) is het allemaal begonnen bij de EAA (Experimental Aircraft Association). Zeventig jaar gelden, in 1953, werd de eerste bijeenkomst gehouden op Curtiss-Wright (nu Timmerman) Field. Er deden toen nog maar een handjevol vliegtuigen aan mee en er waren honderdvijftig bezoekers.

N141SX Sonex SubSonex JSX-1 (Oshksoh, juli 2013)

De Homebuilt area is uitgestrekt. Vele zelfbouwtoestellen worden bij elkaar geparkeerd. Daar zitten talloze Van’s bij, het meest populaire merk voor zelfbouwtoestellen, maar ook interessante eenlingen die door de bouwers zelf ontworpen en gebouwd zijn.

Een gedachte over “EAA AirVenture Oshkosh: Homebuilts

Geef een reactie