Eerste testvlucht PH-AQI Gulfstream G550 van de Japan Coast Guard

De PH-AQI Gulfstream G550 na zijn eerste testvlucht op het platform bij Fokker Techniek op Woensdrecht

Woensdrecht, 28 juli 2023 – Vandaag maakte de PH-AQI Gulfstream G550 (c/n 5616) van de Japan Coast Guard een eerste testvlucht. Dit toestel was gloednieuw op 2 april 2021 vanaf de Gulfstream fabriek in Savannah (VS) overgevlogen naar Fokker Techniek op Woensdrecht. Hier is de Gulfstream de afgelopen twee jaar voorzien van de gewenste apparatuur voor de kustwacht van Japan. Dit heeft geresulteerd in een flinke radarbult onder het toestel. Hierin is een high performance airborne surveillance radar ondergebracht. Verder heeft de Gulfstream een forward-looking infra-red system gekregen en een search and rescue uitrusting. Ook is een extra stabilisatie-vin onder de staart gekomen.

De grote radarbult onder de PH-AQI is het meest zichtbare aan de hele ombouwklus van Fokker Techniek
Onder de staart van de PH-AQI Gulfstream G550 is een extra stabilisatie-vin gekomen

Bij aankomst in april 2021 droeg het toestel de Amerikaanse testregistratie van Gulfstream; N516GA. Dit kenmerk is direct na aankomst verwijderd en is de Gulfstream met een tijdelijke sticker als PH-AQI Nederlands geregistreerd. De PH-AQI werd al op 6 april 2021 voorzien aan een Bewijs van Inschrijving (BvI), maar een Bewijs van Luchtwaardigheid (BvL) had het toestel nog niet. Dus vliegen zat er meer dan twee jaar tot aan vandaag nog niet in. Voor de testvlucht is een special permit uitgegeven door ILT.

De N516GA Gulfstream G550 nog zonder radarbult onder de romp bij aankomst op Woensdrecht, 2 april 2021

De Nederlandse registratie is nodig om voor de aanpassingen aan het toestel een Europees EASA Supplemental Type Certificate (STC) te verkrijgen. Als dit succesvol is doorlopen wordt de PH-AQI weer uitgeschreven en wordt dit de JA502A. Dat zal vermoedelijk later in dit jaar zijn. Het is dan de derde Gulfstream van de Japan Coast Guard. Eerder heeft men al de Gulfstream G-V’s JA500A (in 2002) en de JA501A (in 2003) bij Fokker Techniek op Woensdrecht laten ombouwen tot surveillance vliegtuig.

De gevlogen route van de PH-AQI Gulfstream G550

Test Flight

De PH-AQI vertrok vanaf Woensdrecht voor een eerste testvlucht die zo’n 2:45u in beslag zou nemen. De Gulfstream vloog via de Noordzee, Noord-Holland en de noordelijke provincies naar Noord-Duitsland. Vanaf daar ging het naar het luchtruim boven de Waddeneilanden. Na een aantal bochten keerde de PH-AQI weer huiswaarts. Na de landing troffen wij de Nederlandse Gulfstream nog net even op het platform bij Fokker Techniek op Woensdrecht.

Echt Hollands, de fiets van de testpiloot van de PH-AQI Gulfstream G550 staat al klaar naast de kist 🙂

Binnen tien dagen twee!

Zo heb je vijftig jaar lang geen vliegende PH-geregistreerde Gulfstream, zo heb je er in binnen tien dagen twee! Na de PH-FJP Gulfstream G-II van de Gloeilampenfabriek Philips begin jaren zeventig was de PH-AQI pas de tweede Gulfstream bizjet die in Nederland werd ingeschreven (we laten de IAI Gulfstream G150/G200/G280 reeks buiten beschouwing). In tussentijd is ook de PH-ZUZ Gulfstream G-IV (ex V-11 KLu) van Zeusch Aviation civiel ingeschreven én deze heeft op 18 juli 2023 voor het eerst met zijn PH-kenmerk gevlogen. Daarmee was de PH-ZUZ de PH-AQI net iets te snel af.

De PH-ZUZ Gulfstream G-IV vloog tien dagen voor de PH-AQI

En dan kunnen we ook nog melden dat de nieuwe (tweedehands) V-117 Gulfstream G650ER van de Koninklijke Luchtmacht gisteren (27 juli 2023) afgeleverd is naar Vliegbasis Eindhoven. Het toestel stond nog in Basel voor de inbouw van militaire afweerapparatuur. Dat maakt eigenlijk dat we in Nederland deze maand ineens drie operationele Gulfstream bizjets hebben! Hoe mooi is dat!?

Lees ook:

Met dank aan Henk Wadman voor zijn bijdrage aan dit artikel.

3 gedachten over “Eerste testvlucht PH-AQI Gulfstream G550 van de Japan Coast Guard

Geef een reactie