EAA AirVenture Oshkosh finale: Air Show

N151HR North American P-51D Mustang (Oshkosh, juli 2015)

Oshkosh, 2011, 2013, 2015, 2017, 2022 – In de week van 24 tot en met 30 juli 2023 draait op Wittman Regional Airport (KOSH) bij Oshkosh in Wisconsin, USA alles om de luchtvaart. Dan vindt daar de jaarlijkse editie van het grootste luchtvaartevenement ter wereld plaats, de EAA AirVenture. Rond de 10.000 bezoekende vliegtuigen en meer dan 650.000 toeschouwers maken dit tot een ware snoepwinkel voor de rechtgeaarde luchtvaartliefhebber. Dit jaar zijn we helaas niet zelf op Oshkosh aanwezig. Om toch een beetje in de sfeer te komen laten we deze hele week foto’s zien van eerdere AirVentures. Met iedere dag een ander thema. Vandaag het laatste artikel:

Air Show

Iedere dag tijdens de EAA AirVenture is er een vliegshow. Deze begint om 14:30u met het binnen brengen van de vlag en het spelen van het Amerikaanse volkslied. De show duurt tot het begin van de avond. Iedere dag is er een ander programma.

De vlag wordt binnengebracht door parachutistten en de N89CC Zivko Edge 540 (Oshkosh, augustus 2011)

Sommige acts vliegen meerdere dagen. Als er bijvoorbeeld warbirds of homebuilts voorgevlogen worden, dan maken de toestellen doorgaans een aantal circuitjes om vervolgens weer te landen. Er worden dan geen aerobatic manoeuvres uitgevoerd en ook vliegt men met voldoende afstand tot elkaar. Dat lijkt misschien wat minder spectaculair, maar neem maar gerust aan dat het hier veelal om bijzonder vliegtuigen gaat waarvan het al geweldig is dat je ze überhaupt kunt zien vliegen.

N921GR Yakovlev Yak-55M (Oshkosh, julli 2017)

De aerobatics worden verzorgd door de Pittsen, Extra’s en Edges. Die zijn er volop. Maar ook met minder voordehand liggende toestellen worden aerobatics gevlogen zoals een Beech Model 18, een Bonanza of een Baron.

Op de woensdag- en zaterdagavond is er een avondvliegshow. Deze moet je zeker ook een keer bijwonen als je in de buurt bent. Hierbij wordt gevlogen door toestellen met speciale verlichting en vuurwerk aan de vleugels. Een spectaculaire afsluiting van de dag. Je weet vanzelf wanner het afgelopen is, dan voel en zie je de ‘great wall of fire’. Dit is een enorme muur van vuur die met een grote knal het einde inluidt.

Dit was het laatste artikel in de serie over Oshkosh. Er is nog véél meer te laten zien. Maar beter nog, ga er zelf kijken! En laat je overweldigen door alle facetten van de luchtvaart die hier verenigd zijn. Uniek, bij de EAA zelf drukken ze dat uit door te zeggen: “…only at Oshkosh!”

The great wall of fire als afsluiting van de Oshkosh-serie!

Een gedachte over “EAA AirVenture Oshkosh finale: Air Show

  1. Juist terug thuis van ons 2023 bezoek – op donderdag meer dan 3.600 bewegingen – wetende dat het veld 10 uren per dag ‘open’ is (exclusief de airshow) dan maakt dat 6 bewegingen per minuut – die ochtend startte een piloot om 09.00 u te taxien voor de vlucht naar huis – hij was airborne om 13.15 u !!!

Geef een reactie