Twee Israëlische Austers

VQ-PAH Auster Mk.V

Hatzerim, 14 april 2013 – In het Israëli Air Force Museum op Hatzerim staan twee Austers ten toongestel. Dat is best een eindje uit de buurt van het land van herkomst (Engeland) van deze toestellen en reden te meer om eens beter naar deze exemplaren te kijken.

De entree van het Israeli Air Force Museum

VQ-PAH

De eerste Auster draagt de registratie VQ-PAH. Dit toestel is een Auster Mk.V en die is op 29 januari 1948 overgenomen van de aanwezige Britse Royal Air Force in Palastina. De Britse toestellen kregen aanvankelijk een civiele registratie. De civiele registratie beginnende met “VQ-P..” hoorde thuis in het mandaadgebied Palestina dat van 1920 tot een de vorming van de staat Israël in 1948 heeft bestaan.

VQ-PAH Auster Mk.V

Deze Auster maakte deel uit van een groep van 21 voormalige RAF-toestellen, waarvan er 20 uiteindelijk operationeel door de Israëlische luchtmacht in gebruik zijn genomen. De serials liepen van A-1 tot en met A-20. Later kregen veertien overgebleven toestellen een gewijzigd militair kenmerk lopend van 0101 tot en met 0114.
Van deze Israëlische toestellen is bekend wat de voormalige Britse militaire serials waren. Alleen is maar van een zestal toestellen bekend welk RAF-kenmerk bij welk toestel hoorde. Van de VQ-PAH is het RAF-serial en het constructienummer niet achterhaald.

VQ-PAH Auster Mk.V

Wel weten we dat dit de voormalige A-3 (en later 0101) is geweest van de Israëlische luchtmacht. Deze kist is in april 1952 buiten gebruik gesteld en werd toen een poortwachter op de vliegbasis Sde Dov. In 1980 kwam de Auster naar het museum in Hatzerim en kreeg het de registratie VQ-PAH aangemeten. Dit is een kenmerk waar dit toestel nimmer mee heeft gevlogen.
De ramen van de cockpit van deze Auster zijn helaas een beetje vreemd bewerkt. De voorruit lijkt spijlen te hebben en de achterste ruit is helemaal dichtgemaakt. Het geheel is niet erg authentiek meer op deze wijze.

A-13

In het museum is nog een andere Auster aanwezig. Dit is een Auster J/1 Autocrat met c/n 1956. En hoewel dit toestel een Israëlisch militair kleurenschema heeft met het serial “A-13” is dit niet een oorspronkelijk Israëlisch militair toestel.

A-13 Auster J/1 Autocrat

De registratie staat er op als 13-א. Hierbij is א het Hebreeuwse teken ‘Alef’, de eerste letter in het Hebreeuwse alfabet. En omdat Hebreeuws van rechts naar links geschreven wordt staat er in onze taal “A-13”.

In het Hebreeuws staat op deze Auster “A-13″”

Deze Auster is in 1946 gebouwd en ging in Engeland vliegen als G-AHAY. Na vele Britse eigenaren werd het kistje op 10 maart 1983 uitgeschreven met de melding dat het naar Israël was verkocht. Hier kwam het toestel terecht in het luchtmacht museum op Hatzerim. Eerst werd de Auster als “VQ-PAS” ten toon gesteld, later werd dit gewijzigd in “A-13”. De oorspronkelijk A-13 was een Auster Mk.V en is gecrasht op 26 juni 1948 bij Ben Shemen in Israël.

G-AHAY Auster J/1 Autocrat op Sywell, juli 1975 (Foto: Ron Roberts / collection Barry Friend)

Formeel is dit type een Taylorcraft Auster Mk.V Series J/1. Dat komt omdat Auster (wat ontstaan is uit het Amerikaanse Taylorcraft) met hun civiele naoorlogse model J/1 Autocrat voortborduurde op het typecertificaat van de succesvolle militaire Auster Mk.V. Dat maakte het mogelijk om na de Tweede Wereldoorlog snel met een toestel op de civiele markt te komen voorzien van een typecertificaat.

Derde Auster

Is zijn in het museum in Hatzerim nog enkele restanten van een derde Auster te vinden. Dit is een onbekende (militaire) Auster Mk.V.

Onbekende Auster Mk.V in het museum van Haterim

Met dank aan Barry Friend voor het gebruik van een foto uit de collectie van Ron Roberts.
Bronvermelding: Auster – Production Histories en Auster – The Company and the Aircraft.

Geef een reactie