Vestiaire volant – Vliegende kleedkamer

086 / YI Embraer EMB-121AA Xingu – French Air Force

Lelystad Airport, 9 augustus 2023 – Op deze dag landde er een interessante Franse militaire bezoeker. Het was een Embraer EMB-121AA Xingu met het militaire serial 086 (afgeleid van het c/n 121-086) en de code YI. Het radiocallsign van dit toestel is F-TEYI en het vluchtnummer was “CTM1717”. Dit toestel uit 1984 is één van de zestien nog actieve Xingu’s (14x EMB-121AA en 2x EMB-121AN) bij de Armée de l’Air (Franse luchtmacht). Men had er ooit vijfentwintig. De overige zijn inmiddels uitgefaseerd.

086 / YI Embraer EMB-121AA Xingu – French Air Force

Avord

De operationele luchtmacht Xingu’s zijn ingedeeld bij École de L’Aviation de Transport 319 Capitaine Jean Dartiques, afgekort als EAT00.319. De thuisbasis van deze eenheid is Base Aérienne 702 Capitaine Georges Madon’ (LFOA) bij Avord, in het midden van Frankrijk. Deze basis is genoemd naar Georges Félix Madon (28 juli 1892 – 11 November 1924). Hij was een Franse militaire ACE piloot uit de Eerste Wereldoorlog en had indertijd vanaf dit vliegveld leren vliegen.

Ontwikkeling

De EMB-121 Xingu is een Braziliaans ontwerp met een drukcabine en komt uit de stal van Embraer. Bij de ontwikkeling van dit toestel heeft men de (verkorte) vleugels en motorgondels geleend van de Embraer EMB-110P Bandeirante. Her heeft men vervolgens een geheel nieuwe romp bij bedacht en zo was de EMB-121 Xingu geboren. De eerste Xingu vloog op 10 oktober 1976. Dit ontwerp moest als zakelijk toestel vooral gaan concurreren met de Beech 90 King Air.

De Xingu is ontwikkeld uit de Bandeirante zoals deze G-REGA Embraer EMB-110P1 Bandeirante op Rotterdam in 1988
De Xingu heeft dezelfde motorgondels als de Bandeirante

De eerste negenentwintig exemplaren werden aangeduid als EMB-121E Xingu. De toestellen daarna werden EMB-121A Xingu II genoemd. In totaal zijn er honderdelf Xingu’s gebouwd (c/n 121-001 t/m 121-111). De productielijn sloot eind 1987.

Grootste klant

De Franse strijdkrachten bestelden in totaal drieënveertig Xingu’s zij werden daarmee veruit de grootste klant voor dit toestel buiten Brazilië. Vijfentwintig kwamen als EMB-121AA in dienst van de Armée de l’Air en achttien bij de Aeronavale (Franse Marine) als EMB-121AN. Van die laatste serie vliegen er momenteel nog tien bij de Aeronavale 28F en twee zijn bij de luchtmacht terecht gekomen.

Vaker

De Franse trainingseenheid die vandaag op bezoek was voert wel vaker navigatievluchten uit naar Nederland. Meestal wordt Schiphol dan als bestemming gekozen. Op 4 april 2023 vulde men voor het eerst “EHLE” in op het vliegplan. Op die dag konden we twee Xingu’s verwelkomen (de 074/YA en de 107/YV). Kennelijk viel de bestemming in de smaak, want vandaag kwam er weer een Xingu op bezoek.

De 108 / YW is een grijze Embraer EMB-121AA Xingu tijdens een bezoek aan Schiphol op 21 april 2016

Na de landing werd de Embraer op het Delta platform geparkeerd. Dit platform is – na weken gesloten te zijn vanwege werkzaamheden – gelukkig weer open voor bezoekende toestellen. Direct werd de 086 voorzien van de nodige litertjes JetA1 voor de terugvlucht.

De 086 / YI Embraer EMB-121AA Xingu op het Delta platform

Omkleden

De vierkoppige bemanning zocht na de landing wat vertier in de omgeving. Twee van hen brachten een bezoekje aan het luchtvaartmuseum Aviodrome. De twee anderen vertrokken in een taxi met “bestemming elders”. Om niet te veel op te vallen werd het militaire uniform verruild voor een burgerkloffie. Als kleedruimte – oftewel vestiaire in het Frans – werd de Xingu gebruikt. Deze is hier prima voor geschikt, er zitten discrete gordijntjes in de cockpit en de cabineraampjes konden geblindeerd worden.

De vliegende vestiaire met de gordijnen gesloten

Tijd voor vertrek

Na dik drie-en-een-half uur kwam de crew weer bijeen bij het toestel. Één voor één werd de vliegende kleedruimte betreden om de burgerkledij te wisselen voor het militaire tenue. De gordijntjes gingen vervolgens weer open. Na nog een paar selfies en de gebruikelijke walk-around werden de PT-6A turbinemotoren gestart.

De crew komt weer bij het toestel aan
Nog even tijd voor een selfie in burgerkleding…
…gevolgd door een selfie in uniform
Walk-around om het toestel terwijl de eerste van de bemanning zich al heeft omgekleed in de “vestiaire volant”

Even voor 15:00u lokale tijd vertrok de 086 weer richting Frankrijk. A bientôt!

086 / YI Embraer EMB-121AA Xingu – French Air Force
086 / YI Embraer EMB-121AA Xingu – French Air Force
086 / YI Embraer EMB-121AA Xingu – French Air Force
086 / YI Embraer EMB-121AA Xingu – French Air Force

Geef een reactie