PH-VBG Dassault Falcon 2000EX in de spuithal van Satys

PH-VBG Dassault Falcon 2000EX land, met op de achtergrond een kudde kieviten

Lelystad Airport, 14 augustus 2023 – De potten met groene verf van de Fokker 50 SE-MFR van populAir.com waren nog maar net omgespoeld, of de volgende klus diende zich alweer aan bij de vliegtuigspuiterij van Satys. De planning zit bij de spuithal tjokvol en dus wordt de beschikbare tijd in de “verfdoos” zo goed mogelijk benut. Terwijl de kersvers gespoten SE-MFR nog op het Delta-platform stond om getankt te worden voor vertrek landde de PH-VBG al als volgende in de lijn om een nieuwe verflaag te krijgen. Het toestel arriveerde vanaf Rotterdam – The Hague, de thuisbasis van dit toestel.

PH-VBG Dassault Falcon 2000EX op short final

De PH-VBG is een Dassault Falcon 2000EX. Dit toestel is in 2003 gebouwd en draagt c/n 005. De Falcon wordt gevlogen door JetNetherlands ten behoeve van een bedrijf op het eiland Tortola van de Britse Maagdeneilanden, genaamd DTI-Bèta Aircraft Inc.

PH-VBG Dassault Falcon 2000EX

Toen deze Falcon in 2003 de Dassault fabriek verliet werden de eerste testvluchten uitgevoerd met de registratie F-WWGE. Op 3 september 2003 zou deze bizjet gaan vliegen als LX-DKC voor LxAero SAS. Dat is uiteindelijk niet doorgegaan. Vervolgens werd op 9 oktober 2003 de registratie F-GUDN toegekend, op naam van Dassault Aviation. Dit was van korte duur, op 4 november 2003 werd de F-GUDN alweer doorgehaald in het Franse luchtvaartuigenregister.

PH-VBG Dassault Falcon 2000EX
PH-VBG Dassault Falcon 2000EX
PH-VBG Dassault Falcon 2000EX

Even leek het erop dat het toestel over zou gaan naar Zwitserland want op 29 oktober 2003 werd het toestel op Le Bourget gezien als HB-VBG. Toch is deze registratie niet opgenomen in het Zwitserse register. Op 14 november 2003 was het dan echt eens tijd voor een langdurig kenmerk, PH-VBG. Hoewel het toestel verschillende eigenaren heeft gekend heeft JetNetherlands altijd als houder van de PH-VBG opgetreden.

PH-VBG Dassault Falcon 2000EX in zijn eerste kleurenschema op Rotterdam, 11 mei 2008 (Foto: Henk Wadman)

In 2013, na tien jaar heeft de PH-VBG al eens eerder een nieuw uiterlijk gekregen. Kennelijk is de interval van tien jaar een goede regelmaat, want we zijn nu weer tien jaar verder en de kist wordt weer opnieuw gespoten. Benieuwd in welke uitvoering het toestel over een paar weken naar buiten zal komen.

PH-VBG Dassault Falcon 2000EX voor de spuithal van Satys, klaar om naar binnen getrokken te worden

Met dank aan Henk Wadman voor zijn bijdrage aan dit artikel.

Geef een reactie