Wat als kleine paarse draakjes groot worden…

PH-MAM Kubíček Baby Dragon

Barneveld, 18 augustus, 2023 – Voor de negenendertigste keer stegen dit jaar vanaf de Koewiede in Barneveld heteluchtballonnen op tijdens de Internationale Ballonfiësta Barneveld. Zelf zijn we achtendertig jaar geleden voor het eerst naar dit evenement geweest. Een ballonfeest dat ons altijd na aan het hart ligt, mede omdat we in 2001 aan dit evenement zelf als ‘bestuurslid ballonzaken’ hebben mogen meewerken.

Veertig

Het internationale karakter was dit jaar wel aanwezig, maar niet in een grote variëteit. Naast Nederlandse, stegen er ballonnen op uit België en één uit Zwitserland. De verscheidenheid is wel eens groter geweest met deelnemers uit bijna alle ons omringende en verderaf gelegen landen.
Maar goed, het aantal ballonnen was dit jaar wel toegenomen van vijfendertig naar veertig. Sinds decennia is het maximale aantal ballonnen dat in Nederland tijdens een evenement mag opstijgen beperkt tot dertig “gewone” ballonnen en vijf special shapes. Kennelijk was hierover met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) hierover een afspraak gemaakt. Die beperking werd overigens indertijd in het leven geroepen om de landerijen in de vaarrichting van de ballonnen waarin geland wordt niet te veel te belasten en hun landeigenaren te ontzien.

Iggy

Onder de special shape ballonnen was een grappig klein paars draakje. Dit beestje, genaamd Iggy (of Ignis), is dit voorjaar in Eindhoven uit zijn ei gekropen en vaart sindsdien als PH-MAM door het luchtruim. De verzorgers zijn Coen en Annelies van den Heuvel van Flash Ballonvaarten.

PH-MAM Kubíček Baby Dragon komt langzaam boven de Koeweide uit

Sommigen houden het erop dat Iggy uit een ei is gekropen, wij houden het meer op een ballonzak. En die ballonzak is gevuld in het Tsjechische Brno, in de ballonfabriek van Kubíček Balloons. De officiële typeaanduiding van dit vaartuig is Kubíček Baby Dragon. Het c/n is 2070 en de stikseltjes zijn in 2023 afgehecht, oftewel het bouwjaar is 2023.

De ballonstof van de PH-MAM Kubíček Baby Dragon glanst

Polyester

Bij Kubíček Balloons maakt men gebruik van polyester als ballonstof, daar waar veel andere fabrikanten nylon als basis gebruiken. De polyester stof glanst doorgaans iets meer dan zijn nylon tegenhanger, dat is bij de PH-MAM ook goed te zien. De gebruikte polyester stof is duurzamer waardoor een ballon meer vaaruren aankan. Ballonnen slijten door invloed van UV-licht en de warmte van de lucht. Ook schimmelvorming zoals meeldauw kan een ballon aantasten. De luchtdichtheid van de stof wordt dan na verloop van tijd minder (poreus) en de treksterkte van de stof kan beneden vastgelegde waardes komen. Dan is het tijd om een enveloppe te vervangen.

PH-MAM Kubicek Baby Dragon

Maar zo ver is het voor Iggy nog lang niet! Deze jonge spruit kan nog vele vaaruren mee. De afgelopen manden is de PH-MAM al op diverse evenementen te zien geweest; Hardenberg, Joure, Grobbendonk (B), Chambely (F), Joure en nu Barneveld.

Het klein paars draakje wordt vanuit een helikopter goed in de gaten gehouden, je weet maar nooit…

De “kleine” Iggy ziet er gezellig uit en heeft een hoog aaibaarheidsgehalte. Grappig detail is de Nederlandse landkaart op het achterhoofd van het draakje. Op die kaart is Eindhoven apart aangegeven, daar waar de stal van deze paarse puber staat. Makkelijk als iemand Iggy een keer vindt als hij verdwaald is…

Moedervlek op zijn achterhoofd, of is het toch iets anders…
De kaart van Nederland (met Eindhoven) op het achterhoofd van de PH-MAM Kubíček Baby Dragon

Het kleine draakje lijkt zich vooralsnog voorbeeldig te gedragen. Hinderlijk vuurspuwen richting publiek hebben we niet waargenomen. Wel werd dat vuurspuwen aangemoedigd, we zagen namelijk regelmatig een brander met een flinke vlam de jongeling opstoken… Als dat maar goed gaat naar de toekomst toe!

PH-MAM Kubíček Baby Dragon

Grote paarse draak

Over toekomst gesproken, wat als kleine draakjes groot worden? Welnu, wij denken daar het antwoord op te hebben. In de jaren negentig hebben we namelijk wel eens een paarse draak gezien die het stadium van volwassenheid al had bereikt.

G-BUVH Cameron SS Dragon (Chambley, augustus 1993)

Dat betrof de G-BUVH. Dat is een Cameron SS Dragon met c/n 3016 en bouwjaar 1993. Deze special shape ballon werd op 8 maart 1993 ingeschreven en heeft tussen 21 oktober 1996 en 23 augustus 2007 in Canada gevaren als C-GBGF. Sindsdien is de ballon weer in de UK ingeschreven, nu als G-GBGF. Of de balloon als G-GBGF heeft gevaren weten we niet. Er zijn geen waarnemingen op internet van te vinden. Sinds juni 2015 heeft deze special shape in elk geval geen Bewijs van Luchtwaardigheid meer.

G-BUVH Cameron SS Dragon (Chambley, augustus 1993)

Hopelijk hebben de verzorgers van Iggy nu een beetje een beeld waar hun jonge paarse spruit toe kan uitgroeien. Als de stal daar maar groot genoeg voor is…

G-BUVH Cameron SS Dragon (Chambley, augustus 1993)

Op tijd naar bed

Tijdens de vrijdagavondvaart vertrok de PH-MAM als laatste van de Koeweide in Barneveld. De kleine paarse draak dreef tussen de huizen door richting het westen. Een erg lange vaart werd het niet, het einde van de daglichtperiode naderde en puppy-draakjes horen nu eenmaal vroeg in bed te liggen. Dat gold dus ook voor Iggy.

PH-MAM Kubíček Baby Dragon drijft over Barneveld weg

Wil je zelf ook eens met Iggy de lucht in? Dat kan! Kijk daarvoor op de website van dit klein paars draakje.

Bijna bedtijd voor dit klein paars draakje…

Een gedachte over “Wat als kleine paarse draakjes groot worden…

Geef een reactie