Zonnige zomer-Fly-In bij Aviodrome

PH-OUQ Supermarine Spitfire LF.IXc

Lelystad Airport, 20 augustus 2023 – Het weekend van 19 en 20 augustus 2023 stond bij het luchtvaartmuseum Aviodrome in het teken van een Fly-In. Het derde weekend alweer deze zomer, waarbij luchtwaardige historische vliegtuigen bij het museum op bezoek kwamen. Dit weekend waren er een paar spectaculaire exemplaren te zien.

De 151 Grumman US-2N Tracker van het Aviodrome was vandaag buiten te zien

Spitfires

Zo waren twee van de drie Nederlandse Spitfires te zien en beide Nederlands geregistreerde P-51D Mustangs kwamen op visite. Helaas was één van de twee Spitfires, de tweezitter PH-KDH Supermarine Spitfire T.9, alleen op zaterdag aanwezig. Die hebben we gemist. Op zondag was nog wel de PH-OUQ present. Deze Supermarine Spitfire LF.IXc is van de KLu Historische vlucht en hoort thuis op de Vliegbasis Gilze Rijen.

De PH-OUQ Supermarine Spitfire LF.IXc staat opgesteld voor het publiek
Er was nóg een Spitfire te zien maar deze 3W-K Supermarine Spitfire LF.IXc is een kunststof replica

Mustang

Vanuit Oostwold was Tom Karst van der Meulen met zijn Mustang “Damn Yankee” naar de Flevopolder gekomen. Deze PH-PSI kreeg gezelschap van “Trusy Rusty”, de North American P-51D Mustang van de Stichting Vroege Vogels. Al vroeg in de middag vertrok “Damn Yankee” weer huiswaarts, maar niet voordat er nog een fly by gemaakt werd.

De PH-PSI North American P-51D Mustang vertrok vroeg in de middag naar Oostwold
Vroege Vogels bracht hun PH-JAT North American P-51D Mustang “Trusty Rusty” mee
Twee bepalende fighters uit de Tweede Wereldoorlog bij elkaar, de Britse Spitfire en de Amerikaanse Mustang

Eerste Wereldoorlog

Diezelfde Vroege Vogels hadden een drietal replica’s uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog meegebracht naar het museum. In een mooi zomerzonnetje stonden achtereenvolgens de PH-LVA Fokker D.VII replica, de PH-NIE Nieuport 28C1 replica en de PH-DRI Fokker DR.1 replica te shinen.

PH-LVA Fokker D.VII Replica
PH-NIE Nieuport 28C1 Replica
PH-DRI / 152-17 Fokker DR.1 Replica

Fokker Four

Rond 14:00u vertrokken de vier Fokker S.11.1 Instructors van Fokker Four voor een lokale vlucht. Deze Fokkers staan gestald in de T2-hangaar van het museum en hadden een oefensessie boven het Ketelmeer gepland staan. Bij terugkomst kon de formatie een paar passes langs het museum maken alvorens te landen. Hiervoor was afstemming geweest met de verkeersleiders van LNVL op de toren en zij werkten hier bereidwillig aan mee.

De PH-AFS / E-14 Fokker S.11.1 Instructor taxiet uit voor een oefenvlucht van Fokker Four
Fokker Four maakte een paar mooie passages
Fokker Four komt nog een keer langs bij het Aviodrome

Lockheed 12A Electra Junior

Kers op de taart was de aankomst van de in België thuishorende Lockheed 12A Electra Junior van Luc Hellings. Hij was met zijn gezelschap eerder op de dat van de thuisbasis Genk Zwartberg naar de Fly-In op Zoersel gevlogen. Vervolgens werd in de middag koers gezet richting Lelystad Airport. Deze beauty uit 1938 is in 2019 ook al eens te gast geweest tijdens een Fly-In van het Aviodrome. Ook deze middag kwam men graag weer even op de thee.

De N14999 Lockheed 12A Electra Junior komt aan bij het Aviodrome
De stermotoren van de N14999 Lockheed 12A Electra Junior maken een prachtig geluuid
De N14999 Lockheed 12A Electra Junior zoekt zijn parkeerplek op

Overig vertier

Naast de vliegtuigen waren er ook diverse brandweerauto’s te zien bij het Aviodrome. Met de grote crashtenders van de brandweer van de luchthaven werden een paar demonstraties gegeven. Daarbij werd met de lange arm van de brandweerwagen een gat in het dak van een sloopauto geschoten, om deze vervolgens van binnen vol met water te zetten. Een handeling die in geval van nood ook op de romp van een vliegtuig toegepast kan worden. Indrukwekkend om te zien!

De Volkswagen Golf krijgt de volle laag!

Naar huis

De Lockheed vertrok tegen 16:30u tegelijk met de Spitfire van Gilze Rijen. Nadat beide kisten waren opgestegen trakteerden zij de nog overgebleven aanwezigen aan het eind van de middag op een mooie fly-by. Daarmee waren de vliegactiviteiten bij het museum ten einde en stroomde het publiek huiswaarts.

De PH-OUQ Supermarine Spitfire LF.IXc wordt tussen het publiek door naar zijn startplek geduwd
Klaar voor vertrek
F-16 vlieger “Deuce” stapt in de PH-OUQ voor de vlucht naar Gilze Rijen
Als eerste maakte de N14999 Lockheed 12A Electra Junior een low pass
Denk het geluid van de N14999 Lockheed 12A Electra Junior er even bij in!
De PH-OUQ Supermarine Spitfire LF.IXc sloot met zijn pass de Fly-In waardig af!

Een gedachte over “Zonnige zomer-Fly-In bij Aviodrome

Geef een reactie