Italiaanse Airbus Helicopters H125 oefent op Lelystad Airport

I-LRJR Airbus Helicopters H125

Lelystad Airport, 15 september 2023 – De luchthaven van Lelystad werd deze dag verblijd met het bezoek van een Italiaanse helikopter. Dit toestel, met de registratie I-LRJR en c/n 9188, is een Airbus Helicopters H125. Officieel wordt dit toestel aangeduid als een AS 350 B3e met vroeger als modelnaam Ecureuil (eekhoorn).

I-LRJR Airbus Helicopters H125

Het type, het constructienummer en de naam Ecureuil staan in de staart vermeld. Dit is een beetje een mengeling, want ten tijde van Eurocopter heette dit een AS 350 Ecureuil, maar Airbus Helicopters noemt het enkel een H125, zonder extra naam.

De typeaanduiding en het constructienummer in de staart van de I-LRJR Airbus Helicopters H125

Dit toestel is in 2022 gebouwd en heeft twee Franse testregistraties gehad, eerst F-WWXC en daarna F-WTAU. Met die registratie, en nog zonder gespoten te zijn werd deze helikopter in maart 2022 van zijn huidige zilvergrijze uiterlijk voorzien bij Babylo Aircraft Painting in het Italiaanse Ciaolo. Zij zijn gespecialiseerd in het spuiten van helikopters. Begin mei 2022 was deze klus gereed en was het toestel operationeel.

Deze H125 is uitgerust met opblaasbare drijvers
I-LRJR Airbus Helicopters H125

Social Discovery Ventures

Aanvankelijk werd dit toestel ingezet door Air Corporate, naderhand stonden er titels van Superior Air op. Momenteel staat er op de heli, bij de rotor een logo waarvan wij menen dat dit van Social Discovery Ventures is. Social Discovery Ventures is een internationaal overkoepelend merk voor een groep technologie- en softwarebedrijven. Maar het is ook een durfkapitaalfonds  met investeringen in veelbelovende startups.

Het logo van Social Discovery op de I-LRJR Airbus Helicopters H125

Naar Teuge

De thuisbasis van de I-LRJR lijkt de heliport Roma Nord-Capena te zijn. Op 3 september 2023 is de helikopter vanuit het Italiaanse Florence vertrokken en op Teuge (EHTE) geland. Vanaf Teuge heeft de H125 een aantal (instructie)vluchten gemaakt. Tevens was de heli te zien tijdens de Piloot & Vliegtuig Air Fair die op zaterdag 9 oktober werd gehouden.

De I-LRJR Airbus Helicopters H125 in rust op Teuge (9 september 2023)
De I-LRJR Airbus Helicopters H125 in de landing op Teuge (9 september 2023)
In de middag kwam de I-LRJR Airbus Helicopters H125 terug op Teuge (9 september 2023)

Heliport Amsterdam

Zondag 10 september 2023 vertrok de I-LRJR van Teuge naar de Amsterdam Heliport (EHHA). Vandaag maakte het toestel een oefenvlucht naar Lelystad Airport. Hier werden een zevental circuitjes gemaakt. Tussendoor werd op de baan geland. Af en toe moest de toren de bemanning van de heli aanmanen om weer op te stijgen omdat er meer verkeer in aantocht was.

De route en de circuitjes die de I-LRJR vandaag gevlogen heeft
I-LRJR Airbus Helicopters H125
Tijdens de circuitjes landde de I-LRJR Airbus Helicopters H125 op de baan

Tot slot werd korte tijd (negentien minuten) gepauzeerd op het platform. Alleen de instructeur bezocht het kantoor van de havendienst waarna het toestel weer opstartte voor vertrek. De tankwagen, die langszij kwam kon onverrichter zake terug, de I-LRJR hoefde geen extra brandstof voor de korte terugvlucht naar de heliport van Amsterdam.

De tankwagen kwam wel langszij, maar er was geen JetA1 nodig

Via Sierra2 werd in de richting van baan 05 opgestegen. Met een “left turn out” kon de H125 direct richting Amsterdam vliegen. Dit werd een vluchtje van twintig minuten.

De I-LRJR Airbus Helicopters H125 op weg naar de Heliport Amsterdam
I-LRJR Airbus Helicopters H125
I-LRJR Airbus Helicopters H125

Benieuwd hoe lang deze Italiaanse heli nog actief blijft in Nederland. Italiaanse helikopters zijn in Nederland redelijk zeldzaam. Al mogen we op Lelystad Airport niet klagen, omdat daar ook nog de I-GTRE, een Robinson R44 Clipper II, gestationeerd staat.

De I-GTRE is een Robinson R44 Clipper II die op Lelystad gestationeerd is (Lelystad, 27 mei 2023)

Geef een reactie