Een precisielanding met de neus in de boter!

HB-YKQ Slepcev Storch tijdens zijn doellandingen

Luzern Beromünster, 30 september 2023 – Flugplatz Luzern Beromünster (LSZO) was zaterdag 30 september het toneel van een wedstrijdje doellandingen maken. De organisatie van de fly-in was in handen van de PFA – Precision Flying Association Switzerland, in samenwerking met de uitbater van het vliegveld; FLUBAG Flugbetriebs AG.

Plaats van handeling: Luzern Beromünster (LSZO)

We waren niet op de hoogte van dit evenementje, genaamd Ziellandekonkurrenz Beromünster en vielen dus met een precisielanding met onze neus in de boter! Een aangename verrassing en een mooi begin van onze Zwitserse dagen in 2023.

Flyer van de Ziellandekonkurrenz 2023

Aan het begin van baan 33 was een speciaal vak ingericht met meetpunten voor de doellandingen. Het was de bedoeling dat de piloten met hun hoofdwielen in dat vak zouden landen. Ervoor leverde per meter twee strafpunten op, erna één strafpunt per meter. De verrichtingen werden door een jury ter plekke geregistreerd.

De HB-YJT Kitfox IV-1200 Speedster met op de achtergond de wedstrijdjury

Er waren vijfenveertig deelnemers aan de wedstrijd. Tweeëntwintig lokale vliegers en drieëntwintig piloten van andere vliegvelden. Niet iedereen was met een eigen vliegtuig gekomen, sommige lokale toestellen vlogen meerdere keren.

HB-PPJ Piper PA-18-150 Super Cub

In totaal konden de deelnemende piloten voor Sfr 20,00 vier landingspogingen doen. Alleen de drie beste scores werden opgeteld voor het totaal. Voor de winnaar was een grote wisselbeker beschikbaar. Hierop stonden al de namen van winnaars van voorgaande edities. De laatste winnaar dateerde alweer uit 2021.

De Ziellandekonkurrenz wisselbokaal

Winnaar

Aan het einde van de dag ging de lokale piloot Urs Reber met zijn Lightwing AC-4 HB-WEB met de eer strijken. Met slechts acht strafpunten kon zijn naam op het plaatje van de wisselbokaal gegrafeerd worden.

De HB-WEB Lightwing AC4 CS-LSA vloog de winnende rondjes
Op de Ziellandekonkurrenz wisselbokaal kan de naam van Urs Reber toegevoegd worden voor 2023

Opmerkelijk

Een verdienstelijke achtste plek was voor de drieëntachtig jarige Willy Kämpfer. En wat daarbij opmerkelijk was is dat hij met een nóg ouder vliegtuig deelnam! Zijn De Havilland DH.60G Gipsy Moth HB-AFO uit 1931 is al tweeënnegentig jaar oud! Dit is het op twee na oudste vliegtuig dat in Zwitserland ingeschreven staat en is gestationeerd op Flugplatz Langenthal.

Piloot 83 jaar, vliegtuig 92 jaar!
HB-AFO De Havilland DH.60G Gipsy Moth
HB-AFO De Havilland DH.60G Gipsy Moth
HB-AFO De Havilland DH.60G Gipsy Moth

Grasshoppers

Onder de deelnemende toestellen was een respectabel aantal Piper J3 Cubs. Dit zijn allen voormalige militaire Piper L-4 Grasshoppers van de United States Army Air Force met bouwjaar 1944. Deze kistjes zijn tijdens de bevrijding van Europa in flinke aantallen in Europa ingezet. Na de Tweede Wereldoorlog was het niet lonend om al die toestellen terug te verschepen naar de Verenigde Staten. Veel Grasshoppers vonden daarom een nieuwe eigenaar in Europa. Menig vliegschool of vliegclub ging met deze voormalige legervliegtuigjes onder de civiele typeaanduiding Piper J3C-65 Cub vliegen. Op Luzern Beromünster zagen we vijf deelnemende L-4 Grasshoppers en een zesde exemplaar verbleef in de hangaar van het veld. En zeg nou zelf, een sprinkhaan is per definitie een meester in goed geplande sprongen, ideaal voor een wedstrijdje als deze Ziellandekonkurrenz.

HB-OEN / 44-79546 Piper L-4H Grasshopper
HB-OCI / 44-80238 Piper L-4J Grasshopper
HB-OUP / 44- 80234 Piper L-4J Grasshopper
HB-OIA / 44-80323 Piper L-4J Grasshopper
HB-OKP / 44-8054 Piper L-4J Grasshopper
De HB-ELI / 44-80833 Piper L-4J Grasshopper verbleef in de hangaar

Ook leuk in Nederland?

In Zwitserland is het precisievliegen met zo’n opkomst populair te noemen. Een dergelijk evenementje zou in Nederland ook niet misstaan! Het is een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten in een sportieve sfeer en met een uitdagend(e) doel(landing).

Fotogalerij

Bronvermelding: SkyNews.ch

Geef een reactie