Gate guard Lelystad Airport onthuld

PH-EdK (PH-ALB) Cessna 150E is de nieuwe gate guard op Lelystad Airport

Lelystad Airport, 30 oktober 2023 – Menig vliegveld heeft een poortwachter staan, een voor dat veld typerend vliegtuig bij de hoofdingang van de luchthaven. Vooral bij militaire vliegvelden is het gebruikelijk dat een afgedankt toestel op een paal of sokkel gezet wordt als een “bewaker van de voordeur”. Lelystad Airport had zoiets nog niet. Tot vandaag!

Voorafgaand aan de onthulling was de poortwachter nog geheel ingepakt
Wat zou er onder zitten…

Deze dag is ook op het vliegveld in de Flevopolder een gate guard onthuld. Het betreft hier een Cessna 150E. Het is een klein sportvliegtuigje, symbolisch voor dit vliegveld. Dit is immers het grootste general aviation vliegveld van Nederland. Dan heb je een sportvliegtuigje aan de poort staan!

Voor de onthulling van de poortwachter waren de aanwezige medewerkers van Lelystad Airport bijeengekomen
Peter van der Werf (de nieuwe havenmeester) (l) en scheidend havenmeester Edward de Kruijf onthullen de nieuwe gate guard
Met vereende krachten werd het paarse doek helemaal verwijderd
De naamgever van het toestel, scheidend havenmeester Edward de Kruijf, poseert trots bij “zijn” poortwachter

Ex PH-ALB en “PH-SKS”

Het betreffende toestel is de voormalige PH-ALB (c/n 15060797). Dit kistje stamt uit 1964 en was de laatste jaren beter bekend als sleutelmateriaal van het MBO College Airport uit Hoofddorp met de fictieve registratie “PH-SKS”. In een eerder artikel zijn we de historie van dit toestel al eens nagegaan.

De (PH-ALB) / PH-SKS Cessna 150E in de hangaar bij het MBO College Airport (Lelystad, 3 januari 2021)

Sinds mei 2023 is de oude Cessna overgedragen aan Lelystad Airport. Eerst was het de bedoeling dat dit een nieuw brandweer oefenobject zou worden. Naderhand kreeg men het betere idee om er een poortwachter van te maken. De “PH-SKS” werd tijdelijk ondergebracht in de brandweerkazerne van de luchthavenbrandweer.

De PH-SKS (ex PH-ALB) Cessna 150E vóór de metamorfose bij de brandweerkazerne (Lelystad, 30 mei 2023)

Madurodam

Op 8 juni 2023 werd in Madurodam in Den Haag een miniatuurversie van het luchthavengebouw met de kenmerkende verkeerstoren van Lelystad Airport geopend. Daarbij is een miniatuur Cessna 172 te zien. Deze is wit met een paarse staart en daarin het logo van 50 jaar Lelystad Airport. Dit jaar viert Lelystad Airport namelijk haar vijftig jarig bestaan.

De miniatuur PH-EdK in Madurodam bij het stationsgebouw van Lelystad Airport (Foto: Facebook Lelystad Airport)

De kleine Cessna in Madurodam draagt de fictieve registratie PH-EdK. De “d” is daarbij als kleine letter uitgevoerd. Dit zijn de initialen van de havenmeester van Lelystad Airport, Edward de Kruijf, die deze maand afscheid neemt. Hij wordt opgevolgd door Peter van der Werf.

De registratie is expres voorzien van een kleine letter om de initialen van de havenmeester te vormen

De voormalige PH-ALB is precies zo uitgevoerd als het toestelletje in Madurodam. Het kistje is wit met een paarse staart. In de staart is het jubileum logo te vinden en op de romp is de registratie PH-EdK geschilderd. Deze metamorfose van het toestel is door de medewerkers van de luchthavenbrandweer gerealiseerd. Zij hebben in hun vrije tijd het toestel geschuurd en overgeschilderd.

Het speciale jubileumlogo van Lelystad Airport siert de staart van de PH-EdK

Plaatsing

Vrijdag 27 oktober 2023 is de PH-EdK in de regen op zijn nieuwe plek gezet. Daarbij is ook een kleine elektrische installatie geplaatst gevoed door een zonnepaneeltje. Hiermee kunnen in het donker de navigatielichten en het landingslicht van het toestel branden. Daarnaast worden twee led-schijnwerpers van stroom voorzien om de poortwachter in het donker uit te lichten.

De vleugels worden weer aan de PH-EdK (PH-ALB) Cessna 150E bevestigd (Lelystad, 27 oktober 2023)
De PH-EdK (PH-ALB) Cessna 150E wordt op zijn sokkels bevestigd (Lelystad, 27 oktober 2023)
Een zonnepaneeltje zorgt voor stroom in de avonduren (Lelystad, 27 oktober 2023)
Het weekend voorafgaand aan de onthulling was de PH-EdK nog stevig ingepakt (Lelystad, 27 oktober 2023)

Lees ook:

En dat is sleutelkistje nr. 2, de ex PH-ALB

PH-EdK (PH-ALB) Cessna 150E
PH-EdK (PH-ALB) Cessna 150E

4 gedachten over “Gate guard Lelystad Airport onthuld

Geef een reactie