Eerste Pilatus PC-24 naar India

I-LRSS Pilatus PC-24 (c/n 245)

Stans, 4 en 6 oktober 2023 – Op 4 oktober 2023 wisselde een Pilatus PC-24 van een Italiaanse naar een Indiase eigenaar. Het is daarmee voor het eerst dat dit type bizjet met een VT-registratie uitgerust gaat worden.

De I-LRSS Pilatus PC-24 (c/n 245) komt de onderhoudshangaar uit voor een proefvlucht

Het betreft niet een nieuw toestel, maar een twee jaar oud exemplaar met zo’n 500 vlieguren op de teller. Het toestel met c/n 245 uit 2021 is de gelukkige. Deze PC-24 werd in het najaar van 2021 afgeleverd aan het Italiaanse bedrijf Air Corporate Srl. Zij gingen met het toestel vliegen als I-LRSS nadat het als HB-VUY de testvluchten in Zwitserland had afgewerkt.

De HB-VUY Pilatus PC-24 (c/n 245) na een testvlucht (21 oktober 2021)

Op 27 juli 2023 was de I-LRSS vanuit Milaan naar Stans gevlogen. Hier is de PC-24 de afgelopen tijd verzorgd in de onderhoudshangaar van Pilatus. Op 4 oktober 2023 was het toestel weer gereed en daarop volgde een korte acceptatie-/testvlucht boven het nabijgelegen vierwoudstrekenmeer. Hierop vloog het toestel terug naar Milaan.

Tijdens de proefvlucht kwam de I-LRSS Pilatus PC-24 (c/n 245) recht over het vliegveld heen

Na een kort verblijf in Milaan, de thuisbasis van Air Corporate – de voormalige eigenaar van het toestel, arriveerde de I-LRSS twee dagen later weer bij de onderhoudshangaar van Pilatus.

Twee dagen later arriveerde de I-LRSS Pilatus PC-24 (c/n 245) weer bij Pilatus (6 oktober 2023)

Nu is de I-LRSS voor korte tijd omgeregistreerd naar San Marino. Met de tijdelijke registratie T7-AFL is de aflevervlucht op 31 oktober 2023 naar India gestart. De eerste tussenstop werd Trabzon in Turkije. De dag hierop (1 november 2023) werd doorgevlogen naar Dubai. Eenmaal in India zal deze bizjet het kenmerk VT-AFL krijgen.

Voor de nieuwe eigenaar waren de stoelen al netjes in plastic verpakt
De T7-AFL Pilatus PC-24 (c/n 245) bij vertrek vanaf Buochs op weg naar India op 31 oktober 2023 (Foto: Stephan Widmer)

Het is eigenlijk best opmerkelijk dat er nog nooit eerder een PC-24 in India terecht is gekomen. Deze super veelzijdige jet zou in een land als India goed tot zijn recht moeten kunnen komen. De PC-24 is in staat om van korte en onverharde banen te starten en geldt als zeer betrouwbaar en bedrijfszeker. Kortom, een handig instrument in die contreien.

Deze Pilatus PC-24 (c/n 245) gaat over naar India

Niet getreurd

En de chartermaatschappij Air Corporate hoeft niet te treuren om het afscheid van hun I-LRSS. Eerder dit jaar ontvingen zij namelijk nóg een Pilatus PC-24, de I-LRSL (c/n 318). Deze PC-24 heeft een identiek uiterlijk als de I-LRSS.

I-LRSL Pilatus PC-24 (c/n 318)

Beide toestellen waren op 6 oktober 2023 tegelijk op Buochs/Stans aanwezig. We konden dan ook een uniek plaatje maken van de tweeling op één foto. Dat zal na nu niet meer mogelijk zijn.

Een uniek beeld, beide PC-24’s van Air Corporate achterelkaar; vooraan de I-LRSS, daarachter de I-LRSL

Met dank aan Stephan Widmer voor zijn bijdrage aan dit artikel.

2 gedachten over “Eerste Pilatus PC-24 naar India

  1. Dirk-Jan.
    Mooi stuck je voor een mooie list.
    IPV een nacht in Trabzon zie ik dat ze na een korte stop daar al op 31/10 naar Dubai zijn gevlogen waar ze om 21.00 locale tijd in DWC zijn geland. Ik Dubai blijkbaar een goede plaats voor een dag je shopping want ze zijn er nog. 24 uur later.

Geef een reactie