Tiger Moth G-AJHS wordt na restauratie OO-FWI

G-AJHS De Havilland DH.82A Tiger Moth nog vóór de start van de restauratie (Breda/Seppe, 15 augustus 2021)

Breda International Airport / Seppe, 10 november 2023 – De Brits geregistreerde De Havilland DH.82A Tiger Moth G-AJHS, die op Breda International Airport thuis hoort, is per 16 oktober 2023 uitgeschreven van het Britse luchtvaartuigregister. Het toestel, dat al sinds april 1991 in Nederlands eigendom is, krijgt als gevolg van de Brexit een niet-Brits kenmerk. Het zou aanvankelijk wellicht een Duitse of Nederlandse registratie gaan worden, maar uiteindelijk is gekozen voor een Belgisch kenmerk. De groep eigenaren, verenigd in een maatschap onder de naam “Flying Wires”, gaat het toestel de toepasselijke registratie OO-FWI geven.

Begin restauratie

Sinds september 2021 heeft het toestel al niet meer gevlogen. In november/december 2021 is de Tiger Moth ontdaan van zijn linnen jas. Hierna is men in de hangaar van het Vliegend Museum Seppe, waar deze tweedekker onderdak vindt, begonnen met het geheel demonteren van het toestel.

De G-AJHS De Havilland DH.82A Tiger Moth tijdens de ontmanteling (Breda/Seppe, 6 november 2021 – Foto: Luc van Huijgevoort)

Raymond’s Aircraft Restauration

Als alles kaal en schoon is, wordt het toestel overgebracht naar Raymond’s Aircraft Restauration (R.A.R.) op de luchthaven van Antwerpen. Deze specialist op gebied van restauratie van antieke vliegtuigen zal de DH.82A Tiger Moth waar nodig restaureren, weer voorzien van nieuw vliegtuiglinnen en vliegklaar maken. Vervolgens zal de Tiger Moth weer terugkeren naar het Vliegend Museum Seppe op Breda International Airport / Seppe.

Het kale frame van de G-AJHS De Havilland DH.82A Tiger Moth (Breda/Seppe, 4 december 2021 – Foto: Luc van Huijgevoort)

Uit 1939

Deze Tiger Moth is al een echt oudje. Het toestel stamt uit 1939 en heeft c/n 82121. Als eerste vloog dit toestel vanaf 6 juni 1939 bij de Royal Air Force met het militaire serial N6866. Op 12 februari 1947 werd de civiele registratie G-AJHS aan deze Tiger Moth toegekend.

Staartvin en staart vleugel van de G-AJHS De Havilland DH.82A Tiger Moth (Breda/Seppe, 26 maart 2022)

Op Antwerpen zal de Tiger Moth een nieuw kleurenschema krijgen. Hoe het toestel eruit gaat zien? We laten ons verrassen! Het zal gerust nog even duren voordat de OO-FWI kan vliegen. Zoals de ervaring leert, bij historische vliegtuigen moet je geen haast hebben bij de restauratie. Maar we kijken er wel naar uit!

De vleugelstijlen met op één de analoge snelheidsmeter

Met dank aan Bob Rongé en Luc van Huijgevoort voor hun bijdrage aan dit artikel.

Lees ook

G-AJHS De Havilland DH.82A Tiger Moth doet een jasje uit

Een gedachte over “Tiger Moth G-AJHS wordt na restauratie OO-FWI

Geef een reactie