Veteranen in de VS geëerd met een speciale Airbus A321 van American Airlines

N167AN Airbus A321-231 is ‘Flagship Valor’ van American Airlines

Oshkosh EAA AirVenture, 29 juli 2022 – Op 11 november staan de Amerikanen stil bij hun veteranen. Deze Veteranendag om mensen te eren die in het Amerikaanse leger hebben gediend is een officiële feestdag. In Nederland kennen we dit sinds 2005 van de laatste zaterdag in juni. Dan wordt in Den Haag Veteranendag gevierd.
Deze Veteranendag of Veterans day wordt in de Verenigde Staten sinds 1919 gehouden. Eerst om het einde van de Eerste Wereldoorlog te vieren. Vanaf 1954 is dit breder getrokken om iedereen die een rol binnen de krijgsmacht heeft gespeeld te eren en te danken.
In de Verenigde Staten op meer plekken actief bezig met het zichtbaar houden en danken van mensen die in de krijgsmacht voor hun vaderland gediend hebben. Zo kan het gebeuren dat voorafgaand aan een honkbalwedstrijd aan de aanwezige veteranen gevraagd wordt om te gaan staan, waarna zij een luid dankapplaus van het publiek ontvangen.

Medal of Honor

Een speciale wijze van het eren van veteranen is de uitreiking van de Medal of Honor. Dit is de hoogte Amerikaanse militaire onderscheiding en je kunt deze vergelijken met de Nederlandse Militaire Willems-Orde. De Medal of Honor wordt uitgereikt “voor opvallende moed en ondernemingszin met gevaar voor eigen leven, boven wat de dienst vereist, in daadwerkelijk gevecht tegen een vijandelijke krijgsmacht”.

Sinds 1863
De eerste Medals of Honor werden toegekend en uitgereikt aan zes soldaten van het Amerikaanse leger (“Andrews Raiders”) op 25 maart 1863. Soldaat Jacob Parrott, een vrijwilliger van het Amerikaanse leger uit Ohio, werd de eerste echte ontvanger van de Medal of Honor, toegekend voor zijn vrijwilligerswerk voor en deelname aan een overval op een trein van de Confederatie in Big Shanty, Georgia, op 12 april 1862, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Na de medaille-uitreikingen ontmoetten de zes gedecoreerde soldaten president Lincoln in het Witte Huis.
Sindsdien hebben 3.530 personen (al dan niet postuum) de Medal of Honor mogen ontvangen. De Medal of Honor heeft een eigen herdenkingsdag, dat is ieder jaar op 25 maart.

Flagship Valor

Sinds 24 maart 2022 vliegt American Airlines met een speciale Airbus A321 gewijd aan het thema Medal of Honor. Dit toestel is de N167AN en is een Airbus A321-231 met c/n 7013. Het toestel stamt uit 2016 en heeft als testregistratie F-WZMG gehad. De naam van de Airbus is ‘Flagship Valor’, vrij vertaald als ‘Vlaggenschip Heldenmoed’.
Op de romp van de Airbus zijn de drie soorten onderscheidingen te zien. De Medal of Honor kent namelijk drie “smaken”; één van de Army, één van de Navy en één van de Air Force.

De drie soorten Medals of Honor van (v.l.n.r.) de Army, Navy en Air Force

Verder zijn op de romp de woorden Courage, Sacrifice, Integrity, Commitment, Patriotism en Citizenship te lezen. Dit zijn de zes kernwaarden waarvoor de Medal of Honor staat. Onder de kernwoorden zijn een aantal belangrijke militaire conflicten uitgebeeld.

De zes kernwaarden van de Medal of Honor op de romp van de N167AN

Ook aan de binnenkant is de Airbus speciaal. Aan boord kunnen passagiers QR-codes scannen om toegang te krijgen tot informatie over de Medal of Honor en zijn buitengewone ontvangers. Dit om als leermiddel te dienen en om deze opmerkelijke verhalen door te geven aan toekomstige generaties.

Veteranenvlucht

Tijdens de EAA AirVenture 2022 arriveerde de N167AN op 28 juli 2022 op Oshkosh vanuit Dallas. De volgende dag werd voor de achtste keer in historie de Yellow Ribbon Honor Flight uitgevoerd. Daarbij werd kosteloos een groep Vietnam veteranen naar Washington D.C. gevlogen om daar herdenkingsmonumenten aan oorlogsslachtoffers te kunnen bezoeken. Aan het einde van de dag kwam de groep weer terug naar Oshkosh. Voor deze vlucht werd het toestel gratis door American Airlines beschikbaar gesteld en de piloten en het cabinepersoneel werkten op vrijwillige basis.

De N167AN Airbus A321-231 van American Airlines arriveert met veteranen op Oshkosh

Bij aankomst terug op Oshkosh kreeg het toestel met zijn bijzondere passagiers een watersaluut van de brandweer. Vervolgens konden de passagiers uitstappen en liepen ze over het platform door een indrukwekkende haag met applaudisserende toeschouwers.

De N167AN Airbus A321-231 van American Airlines krijgt een brandweer saluut

Iets voor Nederland?

Het is mooi om te zien dat in de Verenigde Staten men de veteranen veel aandacht geeft. In Nederland zou dat wellicht een tandje meer mogen dan alleen de veteranendag ieder jaar in juni. Misschien als de KLM een Embraer of een Boeing 737 beschikbaar kan stellen, dan is er vast iemand die hier een passend special livery voor kan bedenken over dit thema. Dat toestel kan dan gebruikt woorden voor relevante gelegenheden zoals het vervoer naar naar de Invictus Games bijvoorbeeld. Idee?!?

Geef een reactie