Twee nieuwe Diamond toestellen afgeleverd bij Wings over Holland waaronder een “tweedeHans”

PH-ANS Diamond DA 62

Lelystad Airport, 15 november 2023 – Op 15 november 2023 mocht de Nederlandse Diamond importeur – Wings over Holland – maar liefst twee hagelnieuwe toestellen verwelkomen. Beide kisten werden overgevlogen van de fabriek in het Oostenrijkse Wiener Neustadt (LOAN) naar Lelystad Airport. Op Schwäbisch Hall-Weckrieden (EDTX) in Duitsland werd een tussenstop gemaakt. Beide toestellen vlogen gezamenlijk op naar Nederland. De aflevering was een weekje later dan gepland. Slecht weer gooide eerder roet in het eten, maar deze dag lukte de ferry vluchten wel.

PH-WOI Diamond DA 50 RG

PH-WOI

Het eerste toestel is een Diamond DA 50 RG. De registratie is PH-WOI en het c/n is 50.C.A.A.050. Van deze forse vijfzitter heeft Wings over Holland inmiddels al vier exemplaren naar Nederland weten te brengen, waaronder het allereerste bestelde exemplaar ooit van dit model (PH-TAX).

PH-WOI Diamond DA 50 RG

Na een strakke low pass met een snuifje gas erop landde de PH-WOI op Lelystad Airport. Daarna werd de crew van Wings over Holland verwelkomd door Luuk van Hooijdonk, de directeur van Wings over Holland.

PH-WOI Diamond DA 50 RG
Kilian (l) en Marc (r) vormden de crew die de PH-WOI naar Nederland brachten

Demonstrator

Het toestel dat nu op Lelystad Airport is aangekomen is de demonstrator voor Wing over Holland. De registratie is PH-WOI, “Wings over Holland I” en het c/n is 50.C.A.A.50. Om de opties voor de toekomst open te houden is de PH-WOI geheel wit afgeleverd. Mocht er zich een koper voor deze kist aandienen, dan is het nog mogelijk om het uiterlijk door middel van striping/wrapping een eigen touch mee te geven.

PH-WOI Diamond DA 50 RG
Het typeplaatje van de PH-WOI Diamond DA 50 RG
PH-WOI Diamond DA 50 RG op het Hotel-platform

PH-ANS

De tweede Diamond die verwelkomt kon worden was de PH-ANS. Dit is een Diamond DA 62. Van deze twin staat de teller bij Wings over Holland inmiddels op elf in Nederland geleverde exemplaren. De PH-ANS heeft c/n 62.254 en staat op naam van AirVan B.V.

PH-ANS Diamond DA 62

TweedeHans

De registratie PH-ANS is al eens eerder in Nederland gebruikt. Dit is dus de “tweedeHans”. De “eersteHans” stond ingeschreven tussen 21 juni 1979 en 17 juli 2000. Toen hoorde dat kenmerk toe aan de Thunder AX6-56 Bolt heteluchtballon met c/n 205. Deze vroege Nederlandse ballon was eigendom van de Drentse ballonpiloot Hans Habers. De registratie is dan ook een verwijzing naar de voornaam van de ballonvaarder. De voornaam van de eigenaar van de nieuwe PH-ANS laat zich nu overigens ook makkelijk raden… 😉

De PH-ANS Thunder AX6-56 Bolt (Foto: Hans Habers)

Aviodrome

De “eersteHans” bestaat overigens nog steeds! Al is de ballon PH-ANS niet meer luchtwaardig, de enveloppe van de ballon is in beheer van het Aviodrome. Deze oude ballon is opgeslagen in de T2-Hangaar van het museum. Dat betekent dus dat er momenteel twee PH-ANS’en op Lelystad Airport aanwezig zijn! Een grappig feitje.

De PH-ANS Thunder AX6-56 Bolt wordt bewaard in het Aviodrome op Lelystad Airport (Foto: Hans Habers)

De nieuwe PH-ANS maakte, net als de PH-WOI, een nette low pass over het veld. Na de landing werd de Diamond DA 62 bij de PH-WOI op het Hotel-platform geparkeerd. Hier mocht de kersverse eigenaar, die zelf de ferry vlucht meemaakte, een mooie fles champagne in ontvangst nemen van Luuk van Hooijdonk.

PH-ANS Diamond DA 62
PH-ANS Diamond DA 62
Eigenaar Hans ontvangt een mooie fles champagne van Luuk van Hooijdonk om de aflevering te vieren

De komende tijd blijft de PH-ANS op Lelystad Airport. Wellicht dat op termijn een ander veld als thuisbasis gekozen wordt. Voor nu kan in de Flevopolder genoten worden van deze mooie DA 62 met zijn speciale oranje striping. Dat staat erg goed op de verder voornamelijk grijze kist.

Met dank aan Hans Habers, Raymond Oostergo en Luuk van Hooijdonk voor hun bijdrage aan dit artikel.

Geef een reactie